BOOKS AND MORE
BOOKS AND MORE

Az Amazone erőteljes trendben

Click for kibővített megtekintéséhez 

A Hannoveri Agritechnica 2011 vezető mezőgazdasági vásár után nagyon pozitív mérleg húzható. Az Amazone kiállítói standján olyan nagyszámú gazdálkodó és bérvállalkozó tette látogatását, mint még eddig soha. Összességében a vásárlátogatók száma elérte a 415.000 főt, ezzel az eddigi legnagyobb számot, a 2009-es Agritechnica vásárt összehasonlítva ez a szám kereken 18 százalékkal emelkedett.

Tovább nőtt nem csak a Németországból származó gazdák és szakemberek száma, hanem egész Európából, különösen a kelet-európai országokból érkezett több érdeklődő. A látogatók hangulata nagyon jó volt, a Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft DLG közvélemény-kutatása szerint közel háromnegyedük tervezi az elkövetkező két évben az új agrártechnikába történő beruházást.
A mezőgazdasági gyártók számára az Agritechnica ismét fontos bemutató színtere volt az új munkagép és eszközök bevezetésének. Mindenesetre a DLG szerint megmutatkozott, hogy olyan jelzők mint a „gyorsabb, nagyobb, szélesebb” a jelentésüket tekintve mindinkább az elektronikai új fejlesztésekben jelentkeztek. Ezek a fejlesztések még mindig több potenciált rejtenek affelé, hogy a mezőgazdasági munkákat hatékonyabban, pontosabban, környezetkímélőbben és költséghatékonyabban lehessen végezni. Így például az Amazone műtrágyaszóróiban és növényvédő permetezőgépeiben az automatikus szakaszolókapcsolás, melyet GPS is támogat, ma már számos új munkagépében megtalálható.

Az ezévi Amazone-újítások – melyek közül ötöt már ki is tűntettek Agritechnica újítási éremmel – gyakorlati sikereinek kilátásait tekintve a két ügyvezető, Dr. Justus Dreyer és Christian Dreyer hasonlóan bizakodó. Példaként említi Dr. Justus Dreyer az új szoftvermodul, a WindControl előnyeit, melyet mint úgynevezett AgApp-t (Agricultural Application) lehet az új ISOBUS fedélzeti számítógéppel, az Amapad-dal használni.
A WindControl a szél hatásait igyekszik még jobban kiegyenlíteni a röpítőtárcsás műtrágyaszórógépek használata esetén. A gazdának számos előnye származik: nagyobb hozamok és nagyobb mértékű környezetkímélés. „Az elektronikának köszönhetően a mezőgazdasági munkagépeinket még intelligensebbeké tesszük. A teljesítmény-növeléshez, a költségek megtakarításához és a nagyobb fokú környezetkíméléshez vezető út így lényegesen lerövidül” – teszi hozzá Christian Dreyer ügyvezető. Pontosan ebben a szegmensben lát a két ügyvezető erőteljesebb érdeklődést a gazdák és a bérvállalkozók részéről, akik a következő két évben beruházni terveznek.

Azt, hogy az elektronika a mezőgazdaság számára a jövőben milyen lehetőségeket nyithat, az Amazone az Agritechnica látogatói számára a BoniRob példáján szemléltették. Ezt az Osnabrücki Szakfőiskolával és további partnerekkel együttműködésben kifejlesztett, önálló szántóföldi robotot egyenlőre a növénynemesítésben megtalálható kísérletekhez alkották meg és a nemesítési lépéseket fogja lényegesen meggyorsítani. De lehetne akár a robotok támogatóinak az előfutára is, melyek azért dolgoznak a szántóföldeken, hogy a rendkívül célzott műtrágya- és növényvédőszert kijuttassák.