Szóráshatároló rendszerek

AutoTS – Das scheibenintegrierte Grenzstreusystem (2) Scheibe_Detail.746_d2_181120

AutoTS – A tárcsába integrált szóráshatároló rendszer

AutoTS – kényelmes és pontos keresztirányú eloszlás a tábla határáig
A tárcsába integrált AutoTS szóráshatárolóval könnyen lehet a különböző határszóró eljárásokat,a mezsgye-, határ- és árokszórást a kabinból a terminállal oldalfüggetlenül aktiválni.


A zseniális AutoTS működési elv
Egy állítómotor elfordítja a bevezető lapátot kb. 10°-kal, így a műtrágya határ- és árokszórás esetén a rövidebb határszórólapáthoz kerül. A fordulatszám és a rövidebb lapát kombinációja révén a műtrágya jelentősen rövidebben, mechanikus igénybe vétel nélkül dobható ki.


Az AMAZONE ZA-TS fejlesztésének munkaterve egyértelmű volt: Nincs többé kompromisszum a szokásos és a perem-, határ- és árokszórás esetén, a szántóföld határán.”
(profi – Műtrágyaszórók a gyakorlatban „Hidraulikus vagy mechanikus” · 2017/06)


Szóráshatároló kalkulátor – számítsa ki az extra hozamot
Az AutoTS segítségével a peremterületen átlagosan kb. 17 százalék extra hozam érhető el a hagyományos eljárásokhoz képest. Számítsa ki saját maga most

AutoTS – Das scheibenintegrierte Grenzstreusystem (1) TS3-Streuscheibe_002_d1_150312
  1. AutoTS – beállítás normál szóráshoz 2) AutoTS – a bevezetőlapát beállítása határszóráshoz


További nformáció + Kevesebb információ -
Grenzstreusysteme von AMAZONE (1)

AMAZONE szóráshatároló rendszerek – teljes kontroll. Mindenkor!

Hatásos és pontos – csak ott szór, ahol a műtrágya használ a növényeknek





Illu_Grenz-_Graben-_Rand-_Beetstreuen_001_d0_20150831_rdax_170x90.jpg
  1. munkaszélesség 2) fél munkaszélesség
Mezsgyeszórás (hozamorientált beállítás)
A határos terület egy mezőgazdaságilag művelt terület. Itt megengedhető, hogy csekély mennyiségű műtrágya átkerüljön a táblahatáron túlra. A teljes előírt mennyiség kiszórásra kerül egészen a tábla határáig.



Illu_Grenz-_Graben-_Rand-_Beetstreuen_001_d0_201508311_rdax_170x90.jpg
  1. munkaszélesség 2) fél munkaszélesség

Határszórás (környezetorientált) Limiter V vagy V+ egységgel
A határos terület közút vagy kerékpárút, és nem kerülhet műtrágya a táblahatáron túlra. Ehhez a szórásszélesség a mennyiségszabályozóval kombinálva kiigazításra kerül.



Illu_Grenz-_Graben-_Rand-_Beetstreuen_001_d0_201508312_rdax_170x90.jpg
  1. munkaszélesség 2) fél munkaszélesség

Árokszórás (környezetorientált beállítás)
Ha közvetlenül a tábla határán felszíni víz található, akkor a műtrágyázás során a műtrágyázással kapcsolatos rendelet értelmében bizonyos meghatározott távolságot kell tartani a víztől. Ehhez a szórásszélesség a mennyiségszabályozó tolózárral kombinálva további csökkentésre kerül.



Grenzstreuen mit Grenzstreuschirm (1) Illu_Grenz-_Graben-_Rand-_Beetstreuen_001_d0_20150831
  1. Munkaszélesség 2) Munkaszélesség

BorderTS és AutoTS kombinációja
A BorderTS ernyő használatával a teljes előírt mennyiség kijuttatásra kerül a tábla határán anélkül, hogy a határon túl szóródna. AutoTS-sel kombinálva az első művelőút és a táblahatár közötti területre a kívánt előírt mennyiség juttatható ki. A pontos szélű műtrágyázás egészen a táblahatárig megvalósul.



Ágyásszórás kétoldali ágyásszóró ernyővel
A nyomvonal bal és jobb oldalán ágyásokba ültetett különleges növénykultúrák műtrágyázásához kínálja az AMAZONE az ágyásszóró ernyőt. Ez a traktor nyomvonalát közel műtrágyamentesen tartja. Az ágyásszóró ernyőt kézzel lehet működtetni, vagy opcionálisan hidraulikus módon a traktor vezetőülésből.

Beetstreuen mit beidseitigem Beetstreuschirm (1) Beetstreuschirm_d0_cw_4876_d1_160512_CMS

Beetstreuen_001_d0_20150831_rdax_170x99.jpg
  1. Munkaszélesség 2) Munkaszélesség


További nformáció + Kevesebb információ -
streubild_zats_a4_d2_20181105_rdax_170x90.jpg

Nagyobb terméshozam a határterületen AutoTS rendszerrel

Az AutoTS szóráshatároló rendszer lehetővé teszi a felhasználónak, hogy rendkívül megbízható módon meredeken leeső határszórási képet hozzon létre és így a táblahatárhoz egészen közel is optimális fejlődési feltételeket biztosítson a növények számára. Az eddigi határszórási eljárásokkal szemben ezzel egyértelműen nagyobb terméshozam érhető el.

Az AutoTS szórószerkezettel lehetséges az automatikus mennyiségcsökkentés határszórás esetén. A mennyiség változtatása szabadon választható százalékos lépésekben történhet. Mivel a két szórótárcsa egymástól függetlenül kezelhető, egyik vagy mindkét oldali változtatás is beállítható.


AutoTS szóráshatároló rendszer (zöld vonal)

  1. A rövidebb szórólapáttal a műtrágya kiszórási távolsága beszűkül.
  2. A műtrágya kíméletesen kerül a mező határáig optimális kiszórásra.
  3. A műtrágya kisebb kiszórási sebessége miatt csak kevés mag jut a mező határán túlra.


Hagyományos szóráshatároló rendszerek (piros vonal)

  1. A műtrágyaszóró mechanikus átirányítója a műtrágya törését okozza, ami a művelőút mellett korábban esik le.
  2. A törött műtrágya mennyisége hiányzik a határon, így alultrágyázottsághoz vezet.
  3. Nem minden műtrágya szem kerül mechanikusan átirányításra, így jelentősen a mezőhatáron kívülre is kerül szórás.
További nformáció + Kevesebb információ -

Bizonyított pontosság! Az Innovation Farm szántóföldi próbája

A szántóföldi próbák bizonyítják a kiváló határszórási eredményeket
A szántóföldi kísérlet célja az volt, hogy megmutassa, hogy a szóráshatároló berendezések nemcsak ökológiai előnyökkel járnak, hanem nagymértékben befolyásolják a terméspotenciált is a peremterületen.

Hogy nagy munkaszélesség esetén is a teljes műtrágyamennyiséget ki lehessen juttatni a tábla határáig, és a tábla határán kívülre ne kerüljön műtrágya, precíz technológiára van szükség.

Az AutoTS és a BorderTS megfelel ezeknek a követelményeknek. Így a peremterületeken is nagyobb hozamra lehet számítani.


A kísérlet legfontosabb üzenetei

  • „Minél nagyobb a munkaszélesség vagy minél kisebb a területszerkezet, annál kifizetődőbbek a szóráshatároló rendszerek.” 
  • „Az AutoTS és a BorderTS szórásgörbéi viszonylag egyenletesen magas szinten futnak egészen a táblahatárig, majd onnan drasztikusan lecsökkennek.” 
  • „Az AutoTS és a BorderTS jóval kisebb mennyiségi hibát és ezáltal magasabb hozamot produkál.” 
  • „Emiatt mindkét rendszer előnyt jelent nagy munkaszélességek mellett.”

(top agrar – „Pontosan határolt szórás” · 2022/07)

Bewiesene Präzision! (1) Feldversuche
Az ábra a határszórás módszerét mutatja, amely során a szántóföld határán túlra lehetőség szerint nem szabad műtrágyát kijuttatni.


További nformáció + Kevesebb információ -

BorderTS szóráshatároló eljárás – Csak oda szór, ahol a növények hasznosítják a műtrágyát

Maximális műtrágyamennyiség a tábla határáig
Annak érdekében, hogy a táblák határán nagy munkaszélességek mellett még pontosabban lehessen műtrágyázni, az AMAZONE kifejlesztette a BorderTS ernyőt. A hagyományos szegélyszóró ernyőktől eltérően a BorderTS ernyő az AutoTS tárcsába integrált szegélyszóró rendszerrel együtt működik. A BorderTS és az AutoTS szórási képe egymáshoz van hangolva.

Minden érték előre eltárolható a műtrágyaszóró beállításaiban, így alkalmazási helyzettől függően a megfelelő beállítási paraméterek automatikusan betöltődnek.


  • „A BorderTS révén az Amazone olyan eszközzel bővíti ki az AutoTS-t, amely nagy munkaszélesség esetén a teljes mennyiséget kijuttatja egészen a határig.”
  • „… a BorderTS alapműtrágyázáshoz, zöldterületeken és kapásnövényekhez egyaránt használható. Ezen túlmenően első menetben is használható olyan területeken, ahol a növényállományt művelőutak szegélyezik, ahogy a mi esetünkben is. A tábla szélén lévő nyomsávok is kihajtanak. A növények megkapják a teljes műtrágyamennyiséget és jól kezdhetik a szezont.”
    (profi – „Határjáró” · 2022/04)


  • A BorderTS szóráshatároló eljárással a peremterület külső öt méterén akár 27%-os többlethozam is elérhető a hagyományos szóráshatároló rendszerekhez képest.
További nformáció + Kevesebb információ -

Lamellaszerkezet és szoftverintegráció

Nagy munkaszélesség esetén a műtrágyát lényegesen jobban fel kell gyorsítani ahhoz, hogy az első művelőút szóráshatároló ernyőjével jó átfedési terület adódjon. A granulátumok nagy energiája miatt a hagyományos rendszerek keresztirányú eloszlása a traktor mögött gyakran nem kielégítő. A BorderTS ernyő speciális lamellaszerkezettel és dőlésszögben állítható terelőlemezzel rendelkezik. A lamellák először csökkentik a granulátumok energiáját, melyeket aztán a terelőlemezen keresztül kíméletesen a talajra irányítanak. Az optimális kijuttatás érdekében a terelőlemez fokozatmentesen állítható egészen a tábla határáig. Ezen kívül egy érzékelő érzékeli a munkapozíciót. Az ernyő használatakor a műtrágya mennyisége és adagolási pontja a szórótárcsán automatikusan beállításra kerül, hogy a tárcsába integrált AutoTS szóráshatároló rendszerrel kombinálva a lehető legjobb keresztirányú eloszlás adódjon.

Természetesen a különleges helyzetekre való reagálás érdekében a kiszórási mennyiség manuálisan bármikor felülbírálható.


„A tábla határán elhelyezett szőnyegekkel végzett ellenőrzés megmutatta az ernyő hatékonyságát a használatban. Ugyanakkor a határhoz közeli területen a művelőutakból való kihajtás és a művelőutakba való behajtás után is biztosított volt a területre előírt műtrágyamennyiség – ez kiváló!”
(profi – „Határjáró” · 2022/04)


Lamellenstruktur und Software-Integration (1) Illustration_BorderTS_20220928_final

1. Műtrágya kiszórása a BorderTS ernyővel a tábla határától a növényállományba, az előírt mennyiség 50%-ra történő automatikus csökkentésével. A táblahatár oldalán lévő adagolónyílás zárva van.
2. Az AutoTS esetében az első művelőúttól kifelé a peremrészeken szintén 50%-on történik a szórás, hogy összességében a peremrészeken is előálljon az előírt érték. A tábla felőli oldalon normál szórás történik 100%-os előírt mennyiséggel.
3. A többi művelőúton normál szórás történik, mindkét oldalon 100%-os előírt mennyiséggel.
4. Munkaszélesség
5. fél munkaszélesség

További nformáció + Kevesebb információ -
HeadlandControl (1) ZA-TS_Fendt_Hanglage_d0_kw_DJI_0501_d2_190823

HeadlandControl – optimális keresztirányú eloszlás a fordulónál

  1. Munkaszélesség
  2. Szórásszélesség (2x munkaszélesség)
  3. Aktív HeadlandControl
  4. Határszórás
  5. A HeadlandControl növeli a munkaszélességet a tábla felőli oldalon, a fordulóknál


A probléma: Túl- és alultrágyázás a fordulóknál

Az AutoTS szóráshatároló rendszer lehetővé teszi a felhasználónak, hogy rendkívül megbízható módon meredeken eső határszórási képet hozzon létre, és így a táblahatárhoz egészen közel is optimális fejlődési feltételeket biztosítson a növények számára. Az eddigi határszórási eljárásokkal szemben ezzel egyértelműen nagyobb terméshozam érhető el.


Kikapcsolási pont a fordulóban: HeadlandControl nélkül

  • A műtrágyaszóró túl későn kapcsol le, amikor már a kanyarodást végzi 
  • A traktornak el kell távolodnia a forduló nyomvonalától


Das Problem: Über- und Unterdüngung am Vorgewende (1) HeadlandControl_Vergleich_b_d1_21031

Eredmény: Túladagolásos, ill. hiányos adagolásos zónák a fordulóban

  1. Túltrágyázottság (sötétzöld)
  2. Alultrágyázottság (fehér)
  3. Standard forduló
  4. Belső szórásszélesség HeadlandControl nélkül


A megoldás: HeadlandControl

Aktivált HeadlandControl esetén a szántóföld felőli oldalon növelésre kerül a szórási távolság és a szórásmennyiség, így a kikapcsolási pont a szántóföld belseje felé vándorol. Ezen kívül az új, immár a szórólegyező formájához igazodó szakaszolás lehetővé teszi, hogy a fordulóba éréskor a szakaszok kívülről befelé kapcsolódjanak le. Ilyen módon megelőzhető, hogy a fordulóban túladagolásos, ill. hiányos adagolásos zónák keletkezzenek.


HeadlandControl funkcióval

  • A HeadlandControl funkcióval a műtrágyaszóró a fordulónál tovább folytatja a kijuttatást a növényállományba 
  • A traktor követni tudja a szántóföldi permetezőgép nyomát


Die Lösung: HeadlandControl (1) HeadlandControl_Vergleich_c_d1_210316

Eredmény: Egyenletes szórás végig a forduló mentén

  1. Javított keresztirányú eloszlás a fordulóknál
  2. Kikapcsolási pont eltolva
  3. Bővített forduló
  4. Belső szórásszélesség HeadlandControl funkcióval


HeadlandControl (4) HeadlandControl_Vergleich_e_d1_210301
Tökéletesített fordulóhelyzet a HeadlandControl és az új szakaszolás révén

További nformáció + Kevesebb információ -

Szóráskép szimulátor

A szóráskép szimulátor intuitív módon mutatja be a műtrágyaszóró működését. Tisztán megjeleníthetők a különféle műtrágya- és munkaszélesség-kombinációk optimális beállításai, valamint feltérképezhető a szél és a műtrágya minőségének hatása. Próbáld ki magad…