Csoroszlyák | Magtakaró pálcák

DMC-Primera_12001-2C_d0_kw_1003_d1_190109_rdax_170x149.jpg

A hegyes orrú csoroszlya paralelogramma felfüggesztése

Valamennyi hegyes orrú csoroszlya paralelogramma-felfüggesztést kapott. Ez elég körülményes ugyan, de megakadályozza, hogy a különböző vagy változó (hegynek fel – hegynek le, a fordulóknál, a különböző talajtömörségeknél stb.) menetsebességeknél és kiegészítő talajegyenetlenségeknél a kívánt vetési mélységet ne lehessen tartani.


Maximális kelés – a csoroszlyától függ

  • Mag-lehelyezés egyenletes mélységben
  • Optimális barázdaképzés
  • Maximális sebesség
  • A legmagasabb üzembiztosság
További nformáció + Kevesebb információ -
Primera_DMC_9000_005_d1_110912_und_Primera_Russland_9-12_dx_jg_DSC03438_d1_190109_rdax_170x221.jpg

Csoroszlyaelrendezés

A csoroszlyák négy sorban, egymástól 18,75 cm-es osztástávolságra, vagy három sorban, egymástól 25 cm-es osztástávolságra helyezkednek el, úgy, hogy egy kb. 75 cm-es ferde „csatorna” alakul ki közöttük. Ez az elv viszonylag kis (18,75 cm vagy 25 cm) sortávolságot tesz lehetővé az állomány gyors lezárásához (árnyékolás!), és egyidejűleg kisebb esélyt ad a tartó miatti eltömődésre.

További nformáció + Kevesebb információ -
Die Scharspitze (1)

A csoroszlya csúcsa

A csoroszlya csúcsát vagy az „orrbetétet” elöl egy keményfém (wolfram-karbidos kobalt) lemez védi a kopástól – a csoroszlya csúcsa így sok ezer hektáron át kitart. Olyan AMAZONE találmány, amelyet sokszor „újra feltalálnak”. Könnyen felismerhető: Az AMAZONE vésőcsoroszlya sokévnyi tapasztalat eredménye, egy kiváló eszköz.

Alternatív megoldásként 2 páncélozott lappal ellátott csúcsbetétkészlet is kapható, amely még nagyobb élettartamot biztosít pl. homokos talajon.

Szántás utáni és mulcsvetéshez az AMAZONE egy orrbetétkészletet is kínál sávos vetéshez, 55 cm szélességben. Ezzel a készlettel szélesebb eloszlás lehetséges pl. fokozott bokrosodás eléréséhez.

Széles sávú vetéshez és kis mélységű lehelyezéshez (pl. rostlen számára) kiválóan megfelel a 150 vagy 200 mm szélességű lúdtalp alakú csoroszlyakészlet. 18,75 cm sortávolságnál a 150 mm széles lúdtalp alakú csoroszlya szinte teljes felületű, míg a 200 mm széles csoroszlyával teljes felületű mechanikus gyomirtást végez, pont mint egy sekély talajlazító. Ilyen esetben a vonóerő-igény a keskeny lúdtalp alakú csoroszlyáknál kisebb, mint a 200 mm széles lúdtalp alakú csoroszlyáknál.

További nformáció + Kevesebb információ -

Kengyeles görgők mindegyik csoroszlyánál

Az AMAZONE nagy lépést tett előre azzal, hogy minden egyes csoroszlyánál, az orrbetét által készített vetőbarázdák mellett jobbra és balra, ún. kengyeles görgők vannak elhelyezve. Ezáltal minden csoroszlya egyedileg, biztonságosan vezethető a vetési mélységben, és kiegészítőleg az egyes vetőbarázdák teljesen biztonságosan lezárhatók laza talajjal – még nagyon nedves talaj vagy talajrészek esetén is. Méghozzá akár 18 km/h-s menetsebességnél is.

Ez azt jelenti, hogy bármilyen sok vagy bármilyen kevés talajt is dob a talajban „haladó” orrbetét oldalra – a két kerek tárcsa visszaveri a talajt a vetőbarázdákon keresztül. Ehhez jön mindkét oldalról az enyhe nyomás és a ferde magtakaró pálcák vagy tömör gumigyűrűs magtakaró hengerek által kifejtettt enyhe rányomás. Ezáltal a vetőmag ismét befedésre kerül, és a vetőmagok feletti terület:

  • viszonylag laza szerkezetű marad, ami
  • gyorsabb felmelegedést tesz lehetővé a vetőmag körül. De ez csak akkor működik megfelelően, ha az összes vetőmag kijuttatásra kerül a barázda nedves aljára. Ez a hegyes orrú csoroszlya esetén a hosszú, precíz vetőmag-vezetővel célzottan, szorosan az orrbetét mögött történik.

A kengyeles görgő reflextárcsákból és támaszelemként szolgáló kengyelekből áll. Kopásálló. egy darabból készült öntvény. A reflextárcsák külsejére felszerelt, vékony anyagból készült kengyelek az orrbetétet és a reflextárcsákat is mindig a kívánt mélységben tartják – függetlenül a menetsebességtől! Rendkívül keskeny alakja miatt nedves talajban sem rakódik le nagyobb talajréteg, ezáltal a gép már akkor is használható, amikor a talaj még nagyon nedves. Méghozzá sárkaparó nélkül, amely köztudottan a talajjal összekevert tarlót a vezetőgörgőkön magával viszi, majd jelentősen lefékezi, és ennek megfelelően koptatja a gépet.

A vetési mélység egyszerűen, forgatókarokkal állítható be csoportonként, központilag minden csoroszlyamodulon – nagyon egyszerűen és gyorsan.

További nformáció + Kevesebb információ -

Köves talajhoz való görgő

A kengyeles görgők helyett az AMAZONE köves talajra való görgőt is kínál, karbantartást nem igénylő, élettartam-kenésű csapágyakkal. E kiegészítő legfontosabb jellemzője, hogy nem érzékeny a kövek miatti eltömődésekre.

Bizonyos alkalmazási feltételek mellett egy masszív gumi tömörítőkerék használata is lehetséges. Nagyon száraz talajok esetén ez a kerék segít a víz összegyűjtésében. Nedves talajon használva kiváló öntisztulást garantál. Az egység ezenkívül nem érzékeny a kövekre és minimális az eltömődési hajlama. Mivel tömörítőkerék használata esetén a magtakaró pálca elhagyható, a megoldás kedvező árú alternatívát kínál a magtakaró pálcával kombinált kengyeles görgőkkel és köves talajhoz való görgőkkel szemben.

További nformáció + Kevesebb információ -
PA090019_d1_190109_rdax_170x146.jpg

REVOMAT túlterhelés elleni védelem

Ha a csoroszlya orrbetétje frontálisan ütközik pl. vastag kövekkel vagy megkeményedett fordulóval, a felső függesztőkar pontosan beállítható nyomásnál hirtelen behajlik. A csoroszlya felugrik, majd rögtön azután visszatér a kiindulási pozícióba. Automatikus és szuper. A többnyire a menetirányra ferde akadályok esetén a csoroszlya egyszerűen oldalra kitér – mert a teljes alsó függesztőkar nem merev, hanem egyetlen hosszú rugótányér. Szintén automatikus és szuper.

  1. A felső függesztőkar egyenes, a hegyes orrú csoroszlya munkaállásban
  2. A felső függesztőkar behajlítva, a hegyes orrú csoroszlya „kitérve”, miután akadályba ütközött a talajban
További nformáció + Kevesebb információ -
primera_0215_09_rdax_170x204.jpg

Sima táblát hagy maga után

A Primera DMC csoroszlyák sima (barázdák és bakhátak nélküli) táblát hagynak maguk után, amely az egyenletes kelés mellett gyakorlati haladási előnyöket is kínál – pl. az arató-cséplőgép, a növényvédelmi permetezőgép (szórókeretek!) és a műtrágyaszóró nyugodt haladását. Ez különösen a tábla két végén, a fordulókban is érvényes.

További nformáció + Kevesebb információ -
Arbeitsablauf_Saat_DMC-Striegel_001_d1_190109_rdax_170x121.jpg

Vetőmag betakarása ferde magtakaró pálcával

A ferde magtakaró pálca elegyengeti a felületet. Nagy mennyiségű szalma esetén is eltömődéstől mentesen dolgozik. Az egyenként elfordítható csapágyazású magtakaró pálcák követik a talajegyenetlenségeket, így biztosítva az egyenletes magtakarást a szalmamentes és a nagy mennyiségű szalmával borított területeken egyaránt.

További nformáció + Kevesebb információ -
Arbeitsablauf_Saat_DMC-Striegel_003_d1_190109_rdax_170x121.jpg

Kiegészítő rányomás opcionális tömör gumigyűrűs magtakaró hengerrel

A tömör gumigyűrűs magtakaró henger nyomógörgői kiegészítésképpen megnyomják a talajt a vetőbarázda felett. A megoldás főként lágy, száraz talajokon előnyös tavaszi vetésű növények vagy repce vetése esetén. Az AMAZONE görgőtartó gerenda üzemen kívül megemelt állapotban gyorsan, központilag rögzíthető.

További nformáció + Kevesebb információ -
Druckrollen bei feuchten (klebrigen) Bodenverhältnissen (1) Arbeitsablauf_Saat_DMC-Striegel_002_d1_190109

Tömörítőkerekek nedves (ragadós) talajviszonyoknál

Figyelem: A mai nyomó- vagy vezető görgőkkel rendelkező vetőgépeknél a gyakorlati szakemberek nedves (ragadós) talajviszonyoknál azt javasolják, hogy kapcsolják ki, szereljék le vagy megemelt állapotban (üzemen kívül) rögzítsék ezeket a görgőket. De csak akkor, ha mélységtartás nincs összekapcsolva ezzel a nyomógörgővel. Más rendszerek döntő hátránya. Ez az AMAZONE-nál kiválóan meg van oldva!

További nformáció + Kevesebb információ -
Scharspitze mit einer Hartmetallplatte

Csoroszlyaorr egy keményfém lemezzel

Direktvetés: Igen
Vonóerő-szükséglet: Nagyon könnyű
Vetési szélesség: 1,5 cm
Hatószélesség: 1,5 – 3,5 cm

További nformáció + Kevesebb információ -
Scharspitze mit zwei Hartmetallplatten

Csoroszlyaorr két keményfém lemezzel

Direktvetés: Igen
Vonóerő-szükséglet: Könnyű
Vetési szélesség: 1,5 cm
Hatószélesség: 1,5 – 3,5 cm

További nformáció + Kevesebb információ -
Scharspitze für die Bandsaat

Csoroszlyaorr sávos vetéshez

Direktvetés: Feltételes
Vonóerő-szükséglet: Könnyű
Vetési szélesség: 5,5 cm
Hatószélesség: 5,5 cm

További nformáció + Kevesebb információ -
Gänsefußmeißel mit einer Hartmetallplatte 150 mm breit

Csoroszlyaorr egy keményfém lemezzel, 150 mm széles

Direktvetés: Nem
Vonóerő-szükséglet: Közepes
Vetési szélesség: 10 cm
Hatószélesség: 15 cm/szinte teljes felület

További nformáció + Kevesebb információ -
Gänsefußmeißel mit einer Hartmetallplatte 200 mm breit

Csoroszlyaorr egy keményfém lemezzel, 200 mm széles

Direktvetés: Nem
Vonóerő-szükséglet: Nehéz
Vetési szélesség: 10 cm
Hatószélesség: 20 cm/teljes felület

További nformáció + Kevesebb információ -

Felkeltettük érdeklődését?

Adja meg elérhetőségeit*, és jelentkezünk Önnél:
* Elérhetőségeit kizárólag az Ön által megjelölt úton való kapcsolatfelvételre használjuk.