2023. szept. 12.

FertiSpot a Precea szemenkénti vetőgéphez

Médiacsomag letöltése

Pontos műtrágya-kijuttatás:
Mostantól a vetőmagok között szinkronizálva is, és minden Precea terméktípushoz

Precea 6000-2FCC gép FertiSpot adagolóval a pontos műtrágyalerakáshoz.
Precea 6000-2FCC gép FertiSpot adagolóval a pontos műtrágyalerakáshoz. A műtrágya az FTender 2200 mellső tartályból a műtrágyavezetéken át a gép hátuljához jut, ahol kijuttatásra kerül.

A FertiSpot rendszerre a műtárgyamennyiség pontosan juttatható ki a vetőmag alá. A műtrágyamennyiség csökkentésére vonatkozó jogszabályi előírások miatt a kihívást a műtrágyák egyre hatékonyabb felhasználása jelenti. Ez arra ösztönzi az AMAZONE vállalatot, hogy folyamatosan fejlessze a FertiSpot rendszert. Az Agritechnica 2023 kiállításon az AMAZONE bemutatja a FertiSpot rendszert egy kiegészítő lehetőséggel, amely a műtrágyaadagokat szinkronizáltan helyezi el a vetőmagok között.

Az AMAZONE 2019-ben mutatta be a FertiSpot rendszert, amely a növény alá helyezi el a műtrágyát. A rendszer a lehető leghatékonyabban helyezi el a műtrágyát, különösen kukorica vetésénél. A precíziós vetés más kultúrákban való elterjedése miatt az AMAZONE továbbfejlesztette a FertiSpot rendszert. Az új fejlesztéssel, amely a műtrágyaadagot is szinkronizáltan helyezi el a vetőmagok között, a rendszer lehetővé teszi a nagy műtrágyakoncentrációt, miközben megvédi az érzékeny növényeket az égéstől. Ez különösen az olyan növények, mint a cukorrépa esetében jelent előnyöket. A magok közötti kijuttatás minden növény esetében előnyt jelent, különösen nagyon száraz talajviszonyok mellett. Ha a műtrágyát túl közel helyezzük el a magokhoz, megfosztjuk a növényeket a szükséges nedvességtől, így a magok kiszáradhatnak, vagy nem kapnak elegendő vizet.

A FertiSpot felépítése granulált műtrágyával

Centaya 4000-C Special 70:30 arányban osztott kettős tartállyal. Használatával kétféle anyag adagolható külön.

A FertiSpot rendszer felépítése – teljes

  1. Műtrágyatartály: A növény alatti műtrágya felhalmozása
  2. Adagoló: A műtrágya mennyiségi adagolása
  3. Porciózó: A műtrágya porciózása
  4. Műtrágyacsoroszlya: Bejuttatás a talajba

Egy Precea szemenkénti vetőgép és granulált műtrágyához való FertiSpot a klasszikus szemenkénti vetőgépekkel megegyező műtrágyaadagolós műtrágyatartállyal rendelkezik. Az adagolás szabályozza a kívánt hektáronkénti kiszórási mennyiséget. Ez alkalmazási térképek révén akár változtatható módon is lehetséges. A műtrágya soronkénti kapcsolásával együtt a Section Control segítségével ék alakú területeken és ferde fordulóknál a sorok egyenként kikapcsolhatók.

FertiSpot műtrágya a növény alatt
FertiSpot műtrágya a növény alatt

FertiSpot műtrágya a növények között
FertiSpot műtrágya a növények között

 
A műtrágyaadagolóból az ásványi trágya a FertiSpot porciózóhoz jut. Az adagolóba folyamatosan belépő műtrágyaáramot egy nagysebességű adagolószárny összegyűjti. A műtrágya ezután adagként hagyja el az egységet és kerül a műtrágyacsoroszlyához. Az adagoló vezérlése és a vetőmag lehelyezése szinkronizált módon történik. A szabályozásról a Precea ISOBUS-vezérlése gondoskodik. A FertiSpot továbbfejlesztése révén a kiadagolt műtrágyaadag közvetlenül a növény alatt, illetve a vetőmagok között egyaránt elhelyezhető. Az ISOBUS vezérléssel a traktorvezető megadhatja, pontosan hová kell kerülnie az adagnak. A továbbfejlesztett FertiSpot adagolás esetén a műtrágyaadag helye eltolható. Az ISOBUS vezérléssel a traktorvezető megadhatja, pontosan hová kell kerülnie az adagnak: a vetőmag alá vagy esetleg két vetőmag közé. A FertiSpot segítségével ezenkívül sávos kijuttatás is megvalósítható. A speciális felépítésnek hála a gép specifikációjától függően akár hektáronkénti 250 kg műtrágya is kijuttatható, a műtrágya fajtájától függetlenül.

AMAZONE újdonság az Agritechnika 2023 kiállításon: FertiSpot a Precea szemenkénti vetőgéphez
  1. A műtrágya felülről folyamatosan érkezik az adagolóba. A tömlő egy hagyományos adagolóhoz csatlakozik.
  2. Az adagoló szárny gyorsabban forog, mint ahogy a belépő szemcsék repülnek, és egy elektromos motor hajtja úgy, hogy a szükséges összegyűjtési fordulatszám adódjon.
  3. A szemcsék az adagolószárny forgása közben adagokba rendeződnek. Létrejön egy kompakt adag.
  4. A szemcsék a csoroszlya irányába elhagyják az adagolót.

Az AmaTron 4 egységről lehet átváltani a műtrágya pontszerű és sávos kijuttatása között.
A FertiSpot teljesen integrálva van a Precea ISOBUS szoftverébe. Az AmaTron 4 egységről lehet átváltani a műtrágya pontszerű és sávos kijuttatása között.



YT-Thumb-FertiSpot

A műtrágya csak ott kerül lerakásra, ahol a növény számára azonnal rendelkezésre is áll.
Porciózott műtrágya lerakás a kukoricaszem mellett 5 cm-re és alatta 5 cm-re. A műtrágya csak ott kerül lerakásra, ahol a növény számára azonnal rendelkezésre is áll.


A műtrágya jobb hasznosulása a növényben

Azzal, hogy a műtrágyát célzottan helyezzük el a vetőmag közelében, lényegesen javul a tápanyag-hasznosítás, mivel több tápanyag áll rendelkezésre a növény számára. A pontszerű kijuttatás miatti nagyobb rendelkezésre állás lehetővé teszi a hektáronkénti teljes műtrágyamennyiség csökkentését. A környezetvédelemre gyakorolt pozitív hatások mellett a megoldás üzleti és gazdálkodási előnyökkel is jár.
A környezetvédelemre gyakorolt pozitív hatások mellett a megoldás üzleti és gazdálkodási előnyökkel is jár. A kevesebb hektáronkénti műtrágyakijuttatásból eredő közvetlen költségmegtakarításon túlmenően további megtakarítást jelent a vetés során a 25%-kal kevesebb feltöltési szünet révén elért nagyobb teljesítmény. A nagy állatlétszámmal rendelkező régiókban az ásványi trágya megtakarítása lehetővé teszi a gazdaságban képződő trágya nagyobb mértékű felhasználását.

A jelentős műtrágya-megtakarítás nemcsak a gazdálkodó számára jelent komoly hozzáadott értéket, hanem a bérvállalkozóknak is időt és pénzt takarít meg, mivel kevesebb idő kell a műtrágya feltöltésére, emiatt pedig nő a teljesítmény. A kevesebb és hatékonyabban hasznosított műtrágya a környezet számára is előnyös.
A FertiSpot rendszer továbbfejlesztése lehetővé teszi a felhasználást különböző kultúrákban. A vetőmagok közötti változó kijuttatást miatt a műtrágya érzékeny növénykultúráknál is elhelyezhető. A repce, a cukorrépa és más, műtrágyára érzékeny kultúrák így kevesebb műtrágyával, optimális módon láthatók el. 

A pontszerű kijuttatás diagramja
A diagram azt mutatja, hogy pontszerű kijuttatásnál és a növény alatti műtrágya egyidejű 25%-os csökkentésével ugyanolyan termésszint érhető el, mint a hagyományos sávos kijuttatással.

A megtérülés összehasonlítása sávos kijuttatáshoz képest
Sávos műtrágyázás (100% műtrágyamennyiség) és pontszerű műtrágyázás (75% műtrágyamennyiség) megtérülésének összehasonlítása.


Bulb_hnien_Version1-kl-3_rechts

  • A FertiSpot lehetőséget ad a műtrágyamennyiség jelentős csökkentésére és a környezet megóvására
  • A csökkentett műtrágyamennyiség előnyei:
    • A gazdálkodók számára: alacsonyabb műtrágyaköltségek
    • A bérvállalkozók számára: nagyobb teljesítmény a rövidebb szerelési idő miatt