Fél évszázad: Az Amazone 50 éves jubileuma Forbachban

Forbach
A PH 1500 és a PH 1250 Profihopper a forbachi irodaépület előtt

Aki ma a parkok, sportlétesítmények vagy golfpályák gondozásához profi megoldást keres, az az Amazone gépeknél találja meg számítását. Az AMAZONE SA a franciaországi Forbachban már fél évszázada foglalkozik kaszálásra, gyűjtésre és gyepszellőztetésre, valamint téli úttakarításra alkalmas gépek gyártásával. A legújabb fejlesztés Forbachból a PH 1500 Profihopper.

Az üzem annak idején szerényebb körülmények között indult. 1970-ben döntött az Amazone, hogy új telephelyet épít fel Franciaországban, mely Nyugat-Európa legnagyobb piacának számít a mezőgazdaság terén. Ehhez megfelelő választásnak tűnt a közvetlenül a határon, Saarbrückennel szemben fekvő Forbachban egy régi gyárépület, melyet az Amazone egy olasz származású, Cellentano nevű építőmérnöktől vásárolt meg. A kedvező keretfeltételek voltak mérvadóak: A gyár területén létezett egy iparvágány, és a Metz és Párizs felé vezető autópálya közelsége miatt rendkívül kedvező volt a közlekedési kapcsolat. Ezen kívül Lotharingia régióban a bányászati hagyományoknak köszönhetően már átfogó ipari szaktudás volt elérhető. A közvetlenül a határon való fekvésnek köszönhetően egyszerűvé vált a francia, ill. német nyelvű személyzet alkalmazása, és a telephely hamarosan már saját termékprogram gyártására specializálódott. A régi gyártócsarnokokat az Amazone az idők során modern gyártóüzemmé fejlesztette, saját irányítással és értékesítéssel.

A két hektárnyi területen és mintegy 8 000 m² alapfelületű üzemcsarnokokkal induló telephely folyamatosan bővült. Az Amazone 1983-ban egy szállítmányozótól megvásárolta a szomszédos, keleti irányban fekvő telket is, ahol további raktárcsarnokok voltak elérhetők. Így további 10 000 m² csarnokfelülettel bővült az üzem. Ennek köszönhetően még ma is elegendő hely van az esetleges terjeszkedéshez. 1999-ben újabb csarnokot húztak fel az előkészítő üzem számára, 2005-ben pedig egy modern fényezőüzem épült merülőmedencével és égetőkemencével.

A személyzet időközben több, mint 70 főt számlál, akik mindannyian a nagy Amazone család elkötelezett és meggyőződéses tagjainak számítanak. A helyi ügyvezető Patrice Franke, akit a gaste-i központból igazgatósági tagunk, Ludger Braunsmann támogat.