„Dreyers Federkraft” – egy sikeres gép története

Az AMAZONE termékkínálatának mindig is fontos eleme volt a burgonyaosztályozó. Heinemann úr, az osnabrücki mezőgazdasági technológia nagykereskedés vezetőjének és az alapító, Heinrich Dreyer barátjának tanácsára Heinrich 1910-ben építette meg az első burgonyaosztályozó gépét. Ez Heinemann úrnak annyira tetszett, hogy azonnal 500 darabot rendelt belőle. Ennek az osztályozónak a szűrőtálcái álló rugókon mozogtak, ezért Heinrich a „Dreyers Federkraft” („Dreyer rugóerő”) névre keresztelte.

Dreyers Federkraft Sekunda az 1932-es katalógusból

Alig néhány év elteltével az osztályozók üzletága az AMAZONEN-WERKE fő bevételi forrásává vált. A „Dreyers Federkraft” gépek kínálata a nagyméretű „Federkraft Secundával” zárult, amelyet motor hajtott, és a könnyebb szállítás érdekében kerekeken állt. Ezt az 1932-es gépet tetővel látták el a kültéri munkákhoz. Beltéri munkákhoz tető nélkül is kaphatók voltak. A „Dreyers Federkraftot” az 1960-as évekig több mint 100 000 példányban gyártották és adták el. Az évek során a burgonya osztályozását fokozatosan átvették a nagy szövetkezetek, így az osztályozók üzletága egyre inkább visszaesett, mígnem az AMAZONE-nál teljesen leállt a gyártásuk.

Habár az AMAZONE ma már a modern növénytermesztési technológiákra összpontosít, a burgonyaosztályozó gépek kora azért szép emlék marad.