A „Dreyers Batate“ burgonyaosztályozó

Az AMAZONEN-WERKE története során a burgonyaosztályozó gépek is fontos szerepet játszottak. Minden 1910-ben kezdődött, amikor Heinrich Dreyer az alapító kifejlesztette az első osztályozót. Síkszitás osztályozó volt, mely rugókon állt, ezért nagyon könnyen kezelhető volt. Ezért Dreyer a „Federkraft” (magyarul: rugóerő) nevet adta neki, és rendkívül sikeres volt vele. Annyira, hogy az osztályozók a teljes forgalom legnagyobb részét is elérték átmenetileg.

Es_war_einmal_Dreyers_Batate_4

Az osztályozók fénykorában Heinrich Dreyer a termékválaszték teljessé tételére dobosztályozót vezetett be az 1930-as években – melynek működési elve a „Federkraft” előtt piacvezető volt Németországban, és sok burgonyatermelő körében nagyon népszerű volt. Ennek az osztályozónak a „Batate“ (latinul: burgonya) nevet adta, és rögtön több változatban is elkészítette. Az ezt követő időkben azonban egyre sikeresebbé váltak a síkszitás osztályozók, és az AMAZONE ismét beszüntette a „Batate” gyártását.

Ezzel szemben a síkszitás osztályozókat különböző méretekben kínálta az AMAZONE – egészen a hatalmas darabszámban gyártott, segédmotorral és saját tetővel felszerelt óriási válogató- és osztályozógépekig.