Amazone kísérleti területek: Új tesztek a Wambergen kísérleti területen

Feldversuche_Wambergen_Kiefer_d0_jm_DJI_0022

Az AGRAVIS Raiffeisen AG céggel és leányvállalatunkkal, a SCHMOTZER Hacktechnik céggel együttműködve az AMAZONEN-WERKE a Hasbergen-Gaste fő üzem közvetlen közelében hosszú távú célokra egy mezőgazdasági kísérleti területet hoz létre a vetési eljárások tesztelésére, ahol minden egyes növénytermesztési intézkedés egy fix sorra vonatkoztatva valósul meg.

Az eljárás neve „Controlled Row Farming“ (CRF), és teljes újdonságot jelent a piacon. A különböző növények termesztése ennek során lehetőleg kevés műtrágya, növényvédő szer és mechanikus művelés alkalmazása mellet úgy történik, hogy a hozam maximális és a biológiai sokszínűség támogatott legyen.

Különös jelentőséggel bír ezen kísérletek során a kultivátortechnika. A kultivátorok a mechanikus gyomirtáshoz a sorspecifikus növényvédelemmel, célzott műtrágyázással és a sorok között kísérő növények vetésével kombinálva kerülnek alkalmazásra.

A teljes kísérleti terület kiterjedése kb. 10 ha, ahol az összes kultúrnövény 50 cm sortávolságban kerül ültetésre, a gabona vetése pedig dupla sorokban történik.

Feldversuche_Wambergen_Kiefer_d0_jm_IMG_7556
A kísérleti projekt vezetői (balról jobbra): Franz Schulze Eilfing, az AGRAVIS Raiffeisen AG képviseletében, Hanno Haselroth mezőgazdász és Stefan Kiefer az AMAZONEN-WERKE képviseletében

A szokásos és modern területgazdálkodással összevetve két CRF kísérleti változat került létrehozásra. Az egyiknél a gazdaságosság áll előtérben. Ez azt jelenti, hogy a cél a minél nagyobb hozam lehetőleg kis ráfordítás mellett. A másik kísérletnél a biodiverzitás áll az első helyen. Itt tehát kevesebb műtrágyázás és permetezés mellett adott esetben kisebb hozam áll szemben a nagyobb biológiai sokszínűséggel.

Örülünk leányvállalatunk, a SCHMOTZER Hacktechnik és az AGRAVIS együttműködésének, és feszülten várjuk az eredményeket.