Búcsú Dr. Große Scharmann úrtól

Dr_Ing_Scharmann_001_d1_20161109

Dr. Große Scharmann 1961 és 1994 között volt a hudei gyárunk vezetője és igazgatósági tag. E három évtized alatt 50 dolgozót foglalkoztató kézműipari vállalatból a legnagyobb fióküzemmé fejlesztette az AMAZONE hudei telephelyét, mely több mint 500 alkalmazottat foglalkoztat. Eredetileg egy a Münster melletti Sendenben található parasztgazdaságból származott, és gépészmérnöki tanulmányai befejezése, valamint mérnökként való doktorálása után csatlakozott hozzánk. Egyik legnagyobb találmánya az első kombinált vetőgép volt, mely az AMAZONE D4 vetőgép és a kardánmeghajtású vibrációs borona összekapcsolásával jött létre. Az ilyen kombinált vetőgépek ma világszerte standardnak számítanak. Később a vibrációs boronából forgó lazító lett, melynek fejlesztésében – számos egyéb újításon túl – fontos szerepet játszott Dr. Große Scharmann úr, és amely még ma is az egyik legfontosabb termékünk a hudei üzemből.

De nemcsak ragyogó feltaláló volt, hanem kiemelkedő és feddhetetlen személyiség is. Újra és újra képes volt motiválnia alkalmazottait, új célok felé terelni őket, és konstruktív munkalégkört teremteni. Nagyon a szívéhez nőtt az AMAZONE vállalat – az „ő műve” volt.

Jó szellemét még ma is őrzik Hudeben. Ez év januárjában hunyt el, nem sokkal 92. életévének betöltése előtt. Nagy hálával tartozunk Dr.-Ing. Franz Große Scharmann úrnak, és különleges helyet foglal el emlékezetünkben.