Egy kastély Grünauban

11_Villa-Vorderseite_ebene_LO-opt__
A Robert Koch park Lipcsében: A Sack család egykori otthona a Lipcse melletti Grünauban – egy villa, melynek története van. A kép forrása: „Ein Schloss in Grünau / Komm e.V. Leipzig - Grünau“ brosúra

Bár nem kastély, hanem a Rudolph Sack család egykori reprezentatív otthona, és a lipcsei Grünau városrész gyönyörű látványossága. 1945-ig Rudolph Sack, a szántás úttörője és a Rud. Sack vállalat alapítójának fiai, Paul és Hans Sack laktak ott családjaikkal. A vállalatot a második világháború után kisajátították, állami tulajdonba került, és ekkor BBG (BodenBearbeitungsGeräte) néven működött. Az 1990-es politikai változást követően az AMAZONEN-WERKE vette át a vállalatot.

A villa egy 200 hektáros terület részét képezi, ahol a két tágas parkon kívül a Rud. Sack vállalat kísérleti telepe is megtalálható volt számos létesítménnyel és épülettel együtt. Itt nem csak a Sack vállalat gépeit és berendezéseit tesztelték. Ezenfelül voltak ott külön erre a célra létrehozott létesítmények, mint például egy úszómedence, egy tó csónakházzal, egy fogadó bowlingpályával és zöldségeskertekkel, melyek kifejezetten az alkalmazottak rendelkezésére álltak. A Sack család tagjai és a vezető beosztású alkalmazottak számára további lakóépületek is épültek a telephelyen. 
Néhány házat még ma is használnak, míg a parkok más létesítményeit lebontották, átalakították, vagy azok állapota a gondozás elmaradása miatt leromlott és elvadult. A háború után a villát először tüdőbeteg-gondozóként, majd körzeti kórházként használták; további felújítások után a kórház a „Robert-Koch-Klinik” (Robert Koch Klinika) nevet kapta. A klinika elnevezésének megfelelően a Robert Koch parkban kulturális rendezvényeket tartottak. A létesítmény néhány évvel ezelőttig működött, de aztán elköltözött, mivel az épület alapos felújításra szorult. 

Ezt követően csak szórványosan használták kulturális eseményekre és családi ünnepségekre. Időközben a park gondozására és az épület fenntartására egy egyesület alakult, a „Komm e. V.”. Az egyesület kampányt folytat azért is, hogy a park Rudolph Sackról nevezzék el. A tagság számára fontos, hogy a szántás úttörőjének nevét megőrizzék.