Egyszer volt, hol nem volt...

AMAZONE szervestrágyaszóró 

szervestrágyaszóró

Sokak számára talán meglepő, de volt idő, amikor az AMAZONE szervestrágya-szórókat is gyártott. A gyártás 1949-ben kezdődött és egészen az 1970-es évekig folyt. Hagyományos egytengelyes, hidraulikus vagy fogasléces billentőkocsikkal kezdtük, amelyekhez a szervestrágya kiszórására hátul egy szóróegységet lehetett csatlakoztatni.

Idővel azonban a tapasztalat azt mutatta, hogy csak nagyon kevés gazdának van elég erős traktora a szervestrágya kiszórásához. Heinrich Dreyer ezért hamarosan kisebb szórókat fejlesztett ki 15-18 lóerős traktorokhoz. Ezek később hidraulikus billenőszerkezettel ellátott modellekkel, nagyobb, tolópadlóval ellátott járművekkel és még kéttengelyes járművekkel egészültek ki.

Szóróberendezésként az AMAZONE nagy sikerrel dobott a piacra egy csigás szóróhengert, amely kiváló munkát végzett. A rendszer hátránya a mindössze 2,5 méteres munkaszélessége volt.

Ennek a hátránynak a kiküszöbölésére Dr. Heinz Dreyer 1962-ben kifejlesztett egy speciális, széles szóróegységet, amely egy egyenes szóróhengerrel és egy ferde szóróhengerrel volt ellátva. Ezzel az újítással a szervestrágyát már 3,5-4 méteres szélességben lehetett teríteni. A kiváló szórási eredmény azonban jelentős technikai ráfordítással és magas árral párosult. 

Ezen okok miatt a széles szóróegység sajnos kevés sikert aratott a piacon, és hamarosan kivontuk a forgalomból.