Egy nagy név az Amazone-csoportban: Vogel & Noot

6330_plough_field__000735

A Vogel & Noot cég az ausztriai Wartbergből eredetileg a mezőgazdasági technika nagy nevei közé tartozott. 1872-ben alapította Wilhelm Vogel és partnere, Hugo von Noot, és kezdetben ásók, lapátok és ekevasak, később pedig acélból készült ekefej gyártásával foglalkoztak.

A vállalkozás virágzott, és már az 1. világháború előtt 800 alkalmazottat foglalkoztatott. A Vogel & Noot 1922-től kezdve komplett ekéket, 1929-től pedig fűtőtesteket is gyártott. A fűtéstechnika gyártása még ma is működik, de már más tulajdonossal. Az ekék hosszú ideig a vállalkozás fő termékét jelentették. Csak 1950-ben indult meg a termékpaletta diverzifikálása, először egy motoros kasza, majd egytengelyes traktorok révén. 1960-ban ezeket követte a zöldtakarmány-betakarítástechnika. A legfontosabb termék ugyanakkor továbbra is az eke maradt. 1979-től jelent meg a sikeres „Euromat” váltva-forgató eke, mely később bővült az „Eurokombi” magágykészítővel.

Mikor az üzlet a csúcsidőszakát élte, a Vogel & Noot egy teljesen új üzemet épített fel a magyarországi Mosonmagyaróváron, és 1994-ben 4 300 ekényi éves termelésével a világ második legnagyobb gyártójává küzdötte fel magát. Miután a 90-es évek végén a Niemeyer céget is felvásárolták, a Vogel & Noot vállalatnál gazdasági nehézségek jelentkeztek. A Vogel & Noot konszern ezután három részre (fűtéstechnika, automatizálás és mezőgazdasági technika) tagolódott, és mindegyik ágazatot külön értékesítették.

2001-ben Dieter Mengele vette át a mezőgazdasági technika ágazatot, és a termékprogramot teljes választékká fejlesztette, majd a céget 2009-ben tovább értékesítette egy oroszországi gépipari konszernnek. Ez egy ideig sikeresen működött, és további vállalkozásokat vásárolt fel, többek között a welsi Reform-üzem vetéstechnika ágazatát. A termékprogram az ekék mellett boronákat, vetőgépeket és növényvédelmi permetezőgépeket (Holder cég) is magába foglalt. 2016 augusztusának elején az anyavállalat az ausztriai Wartbergben csődvédelmet kért.

Ezt a lehetőséget használta ki az AMAZONE csoport, és felvásárolta a továbbra is működő és fizetőképes leányvállalatot a mosonmagyaróvári ekeüzemmel. A fejlődés immár újra a jó irányba halad, és minden résztvevő örül, hogy az egykor jól ismert Vogel & Noot cég nem tűnik el, és a munkahelyek is megtarthatók. Az ekegyártás területén összegyűlt szaktudás pedig tovább él az Amazone Mosonmagyaróváron gyártott ekéiben.