2021. aug. 20.

Új X-Cutter-Disc a rendkívül sekély talajműveléshez

Médiacsomag letöltése




Az Amazone az új X-Cutter-Disc formájában bővíti a választható szerszámok kínálatát a Catros rövidtárcsához. A hullámprofilos speciális tárcsa a rendkívül sekély talajművelésnél használható. A különleges tárcsaforma teljes felületű, intenzív vágást biztosít, és magas fokú, a felszínhez közeli keverési intenzitásával tűnik ki, mely gyorsabb szárbomlást eredményez. Ezáltal optimális előfeltételek teremthetők a következő növényhez.

A rendkívül sekély talajművelés egyre nagyobb szerepet játszik a talaj vízháztartásának kímélésében. Különösen a forró és száraz nyarakon jelent a kevésbé mély talajművelés értékes megtakarítást a párolgó talajvíz tekintetében. A csak nagyobb mélységekben teljes felületen dolgozó más tárcsáktól eltérően lényegesen kevesebb föld kerül megmozgatásra.

Ezen kívül növekednek a talaj higiéniájára vonatkozó követelmények is. Az aratás után a talajt csak nagyon sekélyen ajánlott megművelni, hogy a kihullott gabona, repce és a gyommagok ne kerüljenek mélyre, hanem a rendkívül sekélyen megművelt részeken maradjanak. Ezáltal nagyon kedvező csírázási feltételek teremthetők ezen magok számára. A második megművelés révén a nem kívánt növények mechanikusan eltávolításra kerülnek, hogy tiszta maradjon a föld a következő növény számára.

Az X-Cutter-Disc zöldtrágya esetében is teljes értékű munkát végez a teljes felületű aprítással. A kis munkamélységben végzett optimális aprítás a felső talajrétegben dolgozó mikroorganizmusokkal kombinálva segíti a zöldtrágya gyorsabb lebomlását, feltáródását.

Az új X-Cutter-Disc 480 mm átmérőjével nagy kerületi sebességet garantál, és optimálisan dolgozik a 2 és 8 cm közti munkamélységekben. A speciális hullámprofilnak köszönhetően a tárcsák már rendkívül kis munkamélység esetén is teljes munkaszélességben teljes felületen dolgoznak. Az X-Cutter-Disc ezen kívül nagyon könnyen is vontatható. Az új speciális szerszám opcionálisan elérhető új rendeléseknél vagy különböző modellek utólagos felszereléséhez a Catros+ és a CatrosXL rövidtárcsa szériáknál.

Az Amazone újonnan vezeti be termékprogramjába a tárcsasor előtt dolgozó késhengert is. A Catros X-Cutter-Disc-el és késhengerrel alkotta kombinációjával többdimenziós vágási kép is elérhető, ami növeli a tarló, a szalma és a köztes termények aprítási intenzitását mind hosszanti, mind pedig keresztirányban. Ezáltal még inkább gyorsul a bomlási folyamat, és csökken a betegségek következő terményre való átvitelének lehetősége.