Médiacsomag letöltése


 


Az Amazone WindControl mostantól az ArgusTwin-től függetlenül is elérhető

A szél a világon mindig és mindenütt jelen van, és a mezőgazdasági gyakorlatban nagy kihívást jelent az egyenletes műtrágyázás tekintetében. Az Amazone WindControl segítségével folyamatosan figyelhető a szél hatása a szórásképre, és az automatikusan ellensúlyozható. A WindControl a ZA-TS függesztett műtrágyaszóróhoz és a ZG-TS vontatott műtrágyaszóróhoz most már az ArgusTwin automatikus szóráskép-felügyelettől függetlenül is elérhető.


Konfliktus a széllel a műtrágyázás során 
A szél hol erősebb, hol gyengébb, különböző irányokból fúj, vagy az egyik percben tartósan fúj, máskor pedig széllökések jellemzők. Ezért a szél hatása a szórásképre folyamatosan eltérő. A szél sebessége, valamint iránya mind a művelőúton belül, mind pedig a szomszédos művelőúthoz viszonyítva is váltakozik.

A szél a műtrágyaszórásnál olyan paramétert jelent, melyet a felhasználó nem tud közvetlenül befolyásolni, ugyanakkor egyik szemét mindig rajta kell, hogy tartsa. A centrifugális szóró fő alkalmazási ideje rendszerint a tavaszi vegetációs periódus. Ebben az évszakban különösen nagy a helyspecifikus valószínűsége annak, hogy szeles körülmények között kell dolgozni.

Az ellenszél vagy a hátszél megnyújtja vagy leszűkíti a szórásképet. A keresztirányú eloszlás mindkét esetben befolyásolás nélkül marad, így sem a dobástávolság, sem pedig az effektív munkaszélesség nem változik. Az oldalszél ugyanakkor lényegesen befolyásolja a keresztirányú eloszlást. A szórásminta egyoldalúan zsugorodik, ill. egyoldalúan nyúlik, ez pedig asszimetrikus szórásképet eredményez. A WindControl feladata ezért a szóráskép folyamatos felügyelete, és a műtrágyaszóró beállításainak olyan kiigazítása, hogy a szóráskép mindig szimmetrikus maradjon.


Szélcsend „gombnyomásra” - megnöveli a munkára fordítható időtartamot 
A műtrágyaszórón elhelyezett, nagy frekvenciával mérő szélérzékelő méri mind a szél sebességét, mind pedig a szél irányát, és továbbítja ezeket az információkat a számítógépnek. Ez az adatokat a menetsebességgel veti össze, és új beállítási értékeket számít ki a bevezetőrendszer és a szórótárcsák fordulatszáma tekintetében, melyek erre automatikusan beállítódnak. Oldalszél esetén a széllel szembeni oldalon a fordulatszám növekedik és a bevezető rendszer kifelé fordul. Ennek megfelelően a másik oldalon a fordultaszám lecsökken és a bevezető rendszer befelé fordul. Ezáltal automatikusan korrigálásra kerül a szél hatása, és biztosított marad a tökéletes szóráskép. Ezen kívül a WindControl használata révén megnövekedik az időablak is a földeken való műtrágyázáshoz.


A szél mindig szem előtt 
A gépkezelő számára a munkamenüben a műtrágyázáshoz fontos összes szórási paraméter mellett az aktuális széllel kapcsolatos információk, mint pl. a szélirány, a szélerősség és a széllökések gyakoriságának értékei is rendelkezésre állnak. A jelzőlámpa színei jelzik, hogy a WindControl mennyire képes még kiegyenlíteni a szél hatását. Amennyiben túl erős szél esetén a rendszer elérné határait, vagy ha a széllökések túl gyakran váltakoznak, akkor figyelmeztetés is megjelenik.

Bekapcsolt szórótárcsáknál a szélérzékelő automatikusan munkahelyzetbe áll. Az érzékelő túlnyúlik a traktor vezetőfülkéjén, hogy ne a traktor mögötti légörvényekben végezze a mérést. Ha a szórótárcsák kikapcsolnak, akkor a szélérzékelő visszacsukódik a traktor és a műtrágyaszóró közti védett pozícióba. Kézi kapcsolásra is lehetőség van.


Tökéletes eredmények minden körülmények közt 
A WindControl további kiegészítőjeként kínálja az Amazone a ZA-TS és a ZG-TS centrifugális szórókhoz az ArgusTwin szórás-felügyeletet. Az ArgusTwin segítségével a teljes szórásspektrum a bal és a jobb oldalon a 14 radarérzékelő révén folyamatos felügyelet alatt áll. Eltérések esetén a keresztirányú eloszlás az elektromos bevezetőrendszer segítségével automatikusan optimalizálásra kerül. Ez mindegyik oldal esetében egyedileg történhet, ezzel biztosított az optimális keresztirányú eloszlás. Az ArgusTwin gondoskodik az állandó szórásképről lejtőn való szórásnál, inhomogén szóróanyagok használatakor vagy növekvő nedvesség okozta zavaroknál is a szórási folyamatban.