GPS-ScenarioControl elnyerte a FARM MACHINE 2023 díjat

Médiacsomag letöltése

GPS-ScenarioControl_AmaTron4_AmaTronTwin_20190711_Neuheit_Terminal-Erweiterung_d0_cw_IMG_1645_d1_211124_SIMA
A GPS-ScenarioControl az AmaTron 4 ISOBUS-kezelőterminállal és az AmaTron Twin alkalmazással együtt használható.

Az AMAZONE új, komplex kapcsolási műveletek automatizálására szolgáló GPS-ScenarioControl terminálszoftvere a párizsi SIMA 2022 rendezvényen elnyerte a „FARM MACHINE 2023” díjat. A mezőgazdasági technikában komoly elismerésnek számító díjat egy szakújságírókból álló nemzetközi zsűri ítéli oda. AMAZONE a szoftverek kategóriájában győzött a GPS-ScenarioControl termékével. 

Az ásványi műtrágyák pontos és igény szerinti kijuttatása döntő szerepet játszik a költségmegtakarításban és az erőforrások megóvásában. Ennek során különböző határszórási módszereket alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik a jogszabályoknak megfelelő műtrágyázást. A GPS-ScenarioControl rendszerrel az AMAZONE műtrágyaszórók bizonyos funkciói egy korábban rögzített forgatókönyv alapján automatizáltan működnek, így megelőzhető a hibás kezelés a későbbi alkalmazások során. 

A probléma: Helytelen alkalmazások váltott gépkezelők miatt  

A műtrágya kijuttatása során a járművezetőnek különböző feladatokkal kell szembenéznie. Egyrészt biztosítaniuk kell a szóróanyag optimális keresztirányú eloszlását, valamint a követelményeknek megfelelő műtrágyakijuttatást. Másrészt gondoskodniuk kell arról, hogy az árkoknál, utaknál vagy táblahatároknál a megfelelő határszórási módszert alkalmazzák a jogszabályoknak megfelelő és pontos műtrágyázáshoz. Itt – különösen váltott járművezetők esetén – újra és újra előfordulhatnak téves alkalmazások amiatt, hogy egy bizonyos határszórási eljárást nem a megfelelő helyen kapcsolnak be vagy ki. A járművezető tudáshiánya is vezethet a jogszabályoknak nem megfelelő műtrágyakijuttatáshoz. Ezenkívül gyakran merülnek fel kérdések a helyes alkalmazással kapcsolatban a munkavállaló és a gazdaságvezető között, ami felesleges munkaidőt vesz el. 

Az optimális vezetési stratégia rögzítése és mentése

Amikor például a műtrágyaszóró először halad át a területen, a tapasztalt gazdaságvezető a GPS-ScenarioControl rendszerben a felvétel gomb megnyomásával automatikusan rögzíti az összes kapcsolási pontot, valamint a haladási útvonalat és irányt. A kapcsolási pontokat egyértelmű jelölések mutatják a térképen, a haladási irányt pedig irányjelző nyilak szemléltetik. Műtrágyaszóróknál a hangsúly a határ-, árok- és mezsgyeszórás vezérlési módokon, valamint a táblán belüli fordulóknál végzett egyoldalas szóráson (HeadlandControl) van. A GPS-ScenarioControl az AmaTron 4 ISOBUS-kezelőterminálba van integrálva, és az AmaTron Twin kijelzőbővítésen keresztül jeleníthető meg és kezelhető.

aufzeichnung-szenario
Forgatókönyv rögzítése: a HeadlandControl funkció helyspecifikus alkalmazása. Balra: Gépkezelési nézet az AmaTron 4 terminálon Jobbra: GPS-ScenarioControl az AmaTron Twin alkalmazásban

A komplex kapcsolási folyamatok automatizálása és a járművezető tehermentesítése  

GPS-ScenarioControl_AmaTronTwin_d0_002_d1_211124_SIMA
Tábla teljes körű útvonaltervezéssel és helyspecifikus tárolt forgatókönyvekkel. Az aktivált gépfunkciók az egyes kapcsolási pontokhoz kerülnek eltárolásra.

A későbbi használat során a járművezető egyszerűen csak aktiválja a korábban rögzített forgatókönyvet, és a műtrágyaszóró teljesen automatikusan végrehajtja a tárolt kapcsolási műveleteket. A GPS-ScenarioControl pontos és erőforráskímélő műtrágyakijuttatást tesz lehetővé, mivel a különböző határszórási műveleteket mindig a megfelelő helyen végzi el. A jogszabálynak megfelelő későbbi használat a következő járművezetők számára is egyszerű. A járművezető emellett az előre rögzített, optimalizált útvonal segítségével könnyebben tájékozódhat. Ez csökkenti a felesleges üresjáratokat és a növényállomány letaposását amiatt, hogy a járművezető nem megfelelően fordul rá a művelőútra. A GPS-ScenarioControl tehermentesíti a járművezetőt azáltal, hogy nem kell aggódnia a konkrét műveleti és ellenőrzési feladatok miatt, és lehetővé teszi több járművezető alkalmazását a műtrágyázási szezonban. A járművezető és a gazdaságvezető között nincs több kérdés a helyes szórásról, így a gazdálkodás műveletei optimálisabbá válnak. A GPS-ScenarioControl ezért a bérvállalkozók számára is komoly időbeli, kényelmi és biztonsági nyereséget jelenthet. 

A GPS-ScenarioControl a jövőben más AMAZONE ISOBUS gépekkel is használható lesz. Az útvonaltervezési funkció már az AMAZONE növényvédelmi technológia esetében is használható, és itt is hozzájárul a munkaterhelés jelentős csökkentéséhez.

Az előnyök gyors áttekintése:

  • Mindig ugyanazok a kapcsolási műveletek különböző műtrágyázási műveletek során  
    • A munka megkönnyítése korábban rögzített forgatókönyvek újrafelhasználásával
    • Elkerülhető a hibás működtetés 
    • A műtrágya optimalizált és erőforráskímélő felhasználása
    • A műtrágya jogszabályoknak megfelelő kijuttatása biztosított
    • Helyes alkalmazás kedvezőtlen látási viszonyok között, pl. sötétben vagy ködben
  • Mindig ugyanazok a művelőutak a táblában
    • Helyismerettel nem rendelkező járművezetők is alkalmazhatók
    • A tapasztalatlanabb vezetők munkájának támogatása
    • A vezető tehermentesítése
    • A gép nem tér le a művelőútról, így nem tapossa le a növényállományt