2024. máj. 8.

Kettős jubileumi évforduló az AMAZONE-nál


Tény, hogy apa és fia egyaránt május 7-én születtek, egyikük 1934-ben, a másik 1964-ben, és ketten együtt már betöltötték a 150. életévet: Klaus Dreyer, az Amazonen-Werke egykori, harmadik generációs ügyvezető igazgatója és fia, Christian Dreyer, az igazgatóság jelenlegi elnöke és a negyedik generációs tulajdonos. 

Unokatestvérével, Dr. Heinz Dreyerrel együtt 1958 óta volt Klaus Dreyer ügyvezető igazgatóként felelős az Amazonen-Werke sorsáért. 1999-ben átadta a cég vezetését fiának, Christian Dreyernek, aki ma már a vállalatot másodunokatestvérével, Dr. Justus Dreyerrel együtt vezeti. 

Klaus és Christian Dreyer munkáját különösen az Amazone alapítójának, Heinrich Dreyernek a következő mottója határozta meg: „Ki kell lépnünk a világba”. Ennek megfelelően Klaus Dreyer ügyvezető igazgatóként nagymértékben kiszélesítette mind a belföldi, mind a nemzetközi Amazone értékesítési hálózatot. Tevékenysége során az Amazone számos új piac felé nyitott utat, különösen Európában. Ugyanakkor Klaus Dreyer intenzíven munkálkodott a gyártás kibővítésén és folytonos modernizálásán.

Feleségével, Marie Luise Dreyerrel együtt Klaus Dreyer napjainkban is jó egészségnek örvend. Továbbra is tagja az Amazone igazgatóságának, és aktívan kiveszi a részét a cégen belüli számos különleges projektből. Többek között felel az Amazone report című saját kiadású magazinért. Emellett az elmúlt évtizedek során átfogó dokumentumokat tartalmazó hatalmas archívumot állított össze a talajművelő technológia és a talajművelés-technológiai gyártók témakörében. Emellett számos könyvet jelentetett meg a múlt talajművelési technológiájáról, és ő működteti a www.landtechnik-historisch.de weboldalt, amely rengeteg információt tartalmaz a korábbi idők jelentős talajművelési technológiával foglalkozó cégeiről. A nagy múltú talajművelő gépek széles körű gyűjteménye mellett Klaus Dreyer 2022 óta saját múzeumot működtet az Amazone wambergeni kísérleti gazdaságának egykori lakó- és gazdasági épületeiben. 

„Számos szempontból kiváló példakép számomra, és sok értékes dolgot adott át nekem” - így írja le Christian Dreyer az édesapjával való viszonyát. Érettségi után Christian Dreyer először gazdasági mérnöki diplomát szerzett, majd más szerszám- és gépgyártó vállalatoknál tevékenykedett. 
1994-ben lépett be az Amazone vállalathoz, és eleinte többek között a francia Amazone fiókvállalat vezetőségében tevékenykedett. 1996-ban vette át az Amazone csoport teljes értékesítési tevékenységének vezetését, mielőtt 1999-ben ügyvezető igazgató lett, és elsősorban az értékesítésért és a pénzügyekért vállalt felelősséget. Christian Dreyer szintén a kezdetektől fogva aktívan bekapcsolódott a világméretű értékesítési hálózat bővítésébe. Vezetése alatt számos további fiókvállalatot alapítottak, és új importőröket sikerült megnyerni. Napjainkban már 11 nemzetközi értékesítési központ létezik, és az Amazone több mint 70 további országban működik együtt importőrökkel. Az intenzív nemzetköziesedésnek köszönhetően az exportkvóta mostanra 80%-ra emelkedett, miközben a teljes árbevétel meghaladja a 800 millió eurót (2023), és a foglalkoztatottak száma több mint 2500 fő. 

Az Amazone vezetői tevékenysége mellett Christian Dreyer számos tiszteletbeli pozíciót tölt be. Többek között a VDMA Landtechnik elnökeként tevékenykedett, napjainkban pedig az igazgatóság és az elnökség tagja. A magánéletben a családi életet élvezi közösen feleségével, Bettina Dreyerrel és két felnőtt gyermekükkel. A család szintén szorosan kötődik az Amazone vállalathoz, és aktívan együttműködik különböző területeken.
 


  1. május 7-én Klaus Dreyer és fia, Christian Dreyer közösen ünnepelték 90. illetve 60. születésnapjukat.