Dr_Heinz_Dreyer_004_d0_sRGB
Prof. h.c. Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer († 2023. február 17.)
Búcsúzunk

Prof. h.c. Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer
* 1932.02.19.      ✝ 2023.02.17.

Prof. h.c. Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer, üzlettársunk és korábbi ügyvezető igazgatónk, 2023.02.17-én 90 éves korában elhunyt. A mezőgazdasági technikai ágazat nagyszerű feltalálója és egy szenvedélyes családi vállalkozó távozik vele.

Dr. Heinz Dreyer évtizedeken át meghatározóan irányította az Amazone csoport fenntartható fejlődését. Mióta 1958-ban csatlakozott a vállalat vezetőségéhez, nagy elkötelezettséggel vetette bele magát a kutatásba és a termékfejlesztésbe. A mezőgazdasági technika fejlődése mindig is szívügye volt. Számos jövőbe mutató találmány és szabadalom vezethető vissza a mezőgazdasági technológia e sikeres úttörőjére. Így az első ZA (Zentrifugalstreuer-Anbaumaschine) függesztett kéttárcsás műtrágyaszóróval sikerült olyan újítást kifejlesztenie, amely később a világon használt szinte valamennyi műtrágyaszóró elődjévé vált. További mérföldköveket állított fel a nagyobb munkaszélességű vetőgépek tervezésével, és végül feltalálta a legendás Amazone D4 traktoros vetőgépet, mellyel a vállalat hamarosan ezen a területen is piacvezetővé vált. Korát megelőzve, már 1975-ben elkötelezte magát a progresszív, direktvetéses módszer mellett, és feltalálta ehhez az úttörő véső-csoroszlyás gépet. Eredményeit számos tekintetben elismerték. Az évek során számos találmányt tett közzé, melyeket érmek sokaságával tüntettek ki a haladó mezőgazdasági technológiáért. Dr. Heinz Dreyer maga is magas tudományos elismerésekben és jelentős kitüntetésekben részesült munkájáért.

A siker kulcsa ez a szakadatlan innovációs erő volt, kombinálva a magas minőségi igényekkel, valamint a gazdákkal és a tudósokkal való egyenrangú kommunikációval a világ minden táján.

Dr. Heinz Dreyer az évek során ezeket az Amazone erényeket a vállalat teljes szervezetének DNS-ébe beépítette. Emellett minden területen, mindig nagy jelentőséget tulajdonított a családias munkahelyi légkörnek.

A Dreyer család harmadik generációjaként Dr. Heinz Dreyer jelentős szerepet játszott a vállalat felépítésében, és vállalkozói előrelátással globális mezőgazdasági gépgyártóvá fejlesztette azt. A tulajdonos által vezetett családi vállalkozás független folytatása mindig is megfontolásai középpontjában állt. 2005 elején átadta az ügyvezetési feladatokat fiának, Dr. Justus Dreyernek. Ennek ellenére továbbra is gondoskodott az Amazone vetéstechnikájáról és az optimális műtrágyázásról, és ápolta az együttműködést a felsőoktatási intézményekkel.

Dr. Heinz Dreyer halála mély sebet hagy a vállalatban. A család, a vállalat teljes vezetése és az összes alkalmazott nagy tisztelettel folytatja életművét.

Életrajz:

Dr. Heinz Dreyer az Amazonen-Werke alapítójának egyik utódja, Dipl.-Ing. Heinrich Dreyer legidősebb fiaként született, apja már korán kijelölte az utódlásra. A müncheni Műszaki Egyetemen gépészmérnöki tanulmányokat folytatott, majd 1956-ban szerzett diplomáját követően a Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium (Bonn) kutatási megbízásából az egyetem munkatársaként a doktori cím megszerzésén dolgozott.

Tervei azonban hirtelen megszakadtak, amikor apja 1957 novemberében hirtelen meghalt. Ettől kezdve Dr. Heinz Dreyer unokatestvérével, Klaus Dreyerrel együtt azonnal csatlakozott az Amazonen-Werke-hez, és vele együtt vette át 1958 elején a vállalat vezetését. A vállalat szükséges bővítése mellett Dr. Heinz Dreyer újra nekifogott a doktori képzésnek, és 1963-ban doktorált a gießeni Justus Liebig Egyetemen.

1960-ban feleségül vette egy alsó-bajorországi vállalkozó lányát, Magdalene Teichet. Négy gyermeke – Petra, Nicoline, Konstanze és Justus – közül Justus követte őt a cég élén.