Médiacsomag letöltése

Precíz mechanikus gyomírtás minden gazdaság számára

VR 2 lineáris eltolókeret

A különböző paralelogramma-szerkezetek és szerszámok nagy választékával a SCHMOTZER kínálatában minden növénykultúrához megtalálható a megfelelő sorközművelő kultivátor.

A SCHMOTZER új eltolókeretet kínál a sorközművelő kultivátoraihoz. A különlegesen kompakt kialakítású VR 2 lineáris eltolókeret előnyei a legnehezebb körülmények között végzett sorközművelésnél mutatkoznak meg.

Az új lineáris eltolókeret rendkívül nagy, összesen 600 mm (300 mm balra és 300 mm jobbra) eltolási lehetőséget biztosít. A megoldással még íves fordulókban és oldalirányú dőlésnél is (ahol a traktor hajlamos eltérülni) optimálisan vezethető a sorközművelő kultivátor a növénysorok között anélkül, hogy a gép károsítaná vagy kikapálná a növényeket.

Az új VR 2 eltolókeret egyedülálló jellemzője a rendkívül kompakt kialakítása. A traktor alsó függesztőkar csatlakozási pontja és a sorközművelő kultivátor csatlakozási pontja közötti távolság mindössze 470 mm. Ezzel a VR 2 keret 450 mm-rel rövidebb a jól ismert AV 5 párhuzamos eltolókeretünknél, és kategóriájában a legkompaktabb eltolókeret a piacon. Rendkívül kompakt kialakítása jelentősen csökkenti a sorközművelő kultivátor és a traktor súlyponttávolságát, és emiatt a gépnek a traktorra gyakorolt emelőhatását is. Ez számos pozitív hatást eredményez. Egyrészt lényegesen kevesebb emelőerőt igényel a traktortól. Másrészt az alacsonyabb súlyponttávolság azt is jelenti, hogy sokkal kevesebb orrsúlyra van szükség, ami a talajkímélés szempontjából és domboldalakon végzett művelésnél igazi előny. Emellett az alacsonyabb súlyponttávolság közúti haladáskor is kellemesebb menettulajdonságokat biztosít.

Az eltolókeret különlegesen alacsony szerkezeti magassága miatt a sorközművelő kultivátor súlypontja rendkívül közel esik a traktorhoz.

A sorközművelő kultivátor minél kiegyensúlyozottabb járása és lehető legjobb talajkövetése érdekében az eltolókerethez 195/55 R10 és 225/55 R12 méretű mankókerekek állnak rendelkezésre. A különböző sortávolságú növényeknél történő egyedi használathoz a mankókerekek fokozatmentesen állíthatók 1,50 m és 2,25 m közötti nyomtávokhoz. Egy opcionális bővítőkészlettel akár 3 m nyomtáv is elérhető, így a VR 2 eltolókeret kiválóan alkalmas az ágyásos növénykultúrákban végzendő munkákhoz is. Hogy az eltolókeret domboldalakon is problémamentesen működjön és a lehető legkevesebb oldalirányú erő adódjon át a traktorra, a VR 2 keretre egy stabilizáló tárcsa is felszerelhető. Így a fellépő oldalirányú erők az eltolókeretről a stabilizáló tárcsán keresztül átadódnak a talajnak, és a traktor biztonságosan halad tovább a nyomban.

Az új VR 2 eltolókeret központi eleme az integrált központi olajkör. Ez látja el a szükséges mennyiségű olajjal a kameravezérlés és a paralelogramma-szerkezet Section Control rendszerének hidraulikus funkcióit. Ennek eredményeképpen különösen a teljesen felszerelt sorközművelő kultivátor sokkal szerényebb követelményeket támasztanak az olajteljesítményével, az olajmennyiségével és traktor általi olajellátással szemben.

A rendkívül nagy, 600 mm-es elmozdulási útnak köszönhetően a sorközművelő kultivátor kanyarodáskor és lejtőkön is megbízhatóan kormányozható a sorok között.

Ezenkívül minden hidraulikus és elektronikus alkatrészt burkolat mögött helyeztünk és vezettünk el a maximális védelem érdekében. A karbantartás megkönnyítése érdekében a VR 2 eltolóegység összes kenési pontja központilag helyezkedik el, így a karbantartás a lehető legrövidebb idő alatt elvégezhető. 

Smart Vision kamerarendszer 

A Smart Vision kamera 2 x 2 cm mérettől kezdve képes felismerni a kultúrnövényeket.

A manapság szállított sorközművelő kultivátorok túlnyomó többsége automatikus sortávolság-szabályozással van felszerelve egy eltolókeret és egy kamerarendszer segítségével. Itt a vezérlés központi eleme a kamerarendszer, amelynek a növényeket megbízhatóan felismerve tökéletesen végig kell vezetnie a sorközművelő kultivátort a növénysorokon. Erre a rendkívül fontos feladatra fejlesztette ki a SCHMOTZER a Smart Vision kamerarendszert.

A Smart Vision kamerája nagy kontrasztú képet ad Full-HD felbontásban. Így a növénysorok 2 x 2 cm-es méretű növényektől kezdve megbízhatóan felismerhetők. A nagy tartósság érdekében a kamera teljesen porálló, és még a nagynyomású tisztítóknak is ellenáll.

Hogy a növényfejlődés minél korábbi szakaszában – még foltos állományok esetén is – lehetséges legyen a sorközművelés, a kamera akár 5 sorra kiterjedő többsoros felismeréssel rendelkezik. Ezenkívül a kamera LED-es munkavilágítással is felszerelhető, így az éjszakai sorközművelés sem jelent gondot, ami új távlatokat nyit RowSpray sávos permetezővel kombinálva. A kamerarendszer opcionálisan sorérzékelővel is kapható. Ez megbízható és pontos sorközművelést tesz lehetővé a sorzárásnál vagy röviddel az előtt, és különösen alkalmas az olyan szárképző növényekhez, mint a kukorica vagy a napraforgó.

A kamerarendszer egy nagy felbontású, 10 hüvelykes terminálon keresztül vezérelhető.

Hogy a sorközművelő kultivátort a kameravezérlés és az eltolókeret segítségével még lejtőn is biztonságosan lehessen vezetni a növénysorok között, a kamerarendszer automatikus lejtéskorrekcióval ellátott dőlésérzékelővel rendelkezik. Emiatt a sorközművelés nem csak sík területen, hanem nagyobb elvárásokat támasztó terepen is elvégezhető. Ugyanakkor a kamera beállítása nem támaszt nagyobb követelményeket a vezetővel szemben, mint a síkon, így a kevésbé tapasztalt vezetők is gond nélkül el tudják végezni a sorközművelést lejtős területen.

A Smart Vision kamerarendszer végül egy impulzusszélesség-modulált vezérlés révén rendkívül érzékenyen vezérli az eltolókeretet. Az eltolókeret eltolási sebességét a rendszer sebességtől függően szabályozza. A sebesség meghatározása az eltolókeret mankókerekénél elhelyezett kerékérzékelővel történik.

A kamerarendszer egy, az utastérben elhelyezett nagy felbontású, 10 hüvelykes érintésvezérlésű terminálon keresztül vezérelhető. A külső hatásokkal szembeni maximális védettség érdekében ez az egység ellenáll a pornak a vízsugárnak.

RapidoClip kapakés gyorscserélő rendszer

RapidoClip kapakés gyorscserélő rendszer használatban.

Az éles vágóélek és a tartósság elengedhetetlenül fontos a kapakések esetében. A vágókéseknek a talaj felső 2-3 cm-es rétegében teljes felületű vágást kell végeznie. Az elhasználódott kések cseréjét minél egyszerűbben és gyorsabban el kell tudni végezni, hogy a sorközművelő kultivátor a lehető legkevesebb ideig álljon. Különösen csapadékos években, amikor a sorközművelésre csak egy rövid időszak áll rendelkezésre, minimalizálni kell a sorközművelő kultivátoron kopás miatt végzendő munkák idejét. Ezenkívül a különböző kultúrák között különböző szélességű kapakésekre lehet szükség.

Gyártótól függően a kapakések általában csavarozva, szegecselve vagy hegesztve rögzülnek a szárhoz. Ezeknek a rendszereknek azonban hátrányai vannak az átcserélési sebesség, a vágókések biztos tartása és a költségek tekintetében. Emiatt a piacon már két gyorscserélő rendszer is elterjedt a kapakésekhez. Ezeknél a rendszereknél a kapakés a szárba van akasztva és csavarral vagy biztosítószeggel rögzül. Ezeknek a változatoknak azonban az a problémája, hogy az ásóvasak meglazulnak, és a cseréhez a rögzítőrendszerek kopása miatt nagyobb erőfeszítésre van szükség. 

A RapidoClip az első szerszám nélküli gyorscserélő rendszer kapakésekhez.
A rugós kar ereje még a legkeményebb körülmények között is megbízhatóan tartja a vágókéseket a kapaszáron.

A RapidoClip gyorscserélő rendszert a különböző aprítógépek rögzítésével kapcsolatos problémák megoldására fejlesztették ki. A szabadalmaztatás alatt álló rendszer az első teljesen szerszámmentes kapakés gyorscserélő rendszer a piacon. A RapidoClip egyszerű és mindenekelőtt gyors cserét tesz lehetővé a kapakések számára.

A SCHMOTZER jól ismert Rapido késeihez hasonlóan az új RapidoClip is egy kapaszárból és egy késlemezből áll, amelyek egy reteszhornyos rendszerrel kapcsolódnak egymáshoz. Az új RapidoClip rendszerrel a kapalemez a RapidoClip rugós karral rögzül a kapaszárhoz. A rugós kar az erőkar-elv és a kapaszárba mart forgáspont segítségével megbízhatóan rögzíti a késlemezt a kapaszáron. Ez a rendszer még a legkeményebb talajviszonyok között is a száron tartja a kapakést.

Egy kapakés cseréjéhez nyomja le egyik kezével a rugós kart a kapaszárnál. Ekkor a rugós karos biztosítás kioldódik a kapaszárnál, és másik kezével oldalra kihúzhatja. Ezután a rugós kar lehajtható és eltávolítható a késlemez hosszlyukából. A késlemezt ezután előre lehet tolni a reteszhornyos rendszerből, és egy új késlemezt lehet felcsúsztatni a szárra. Ezt követően a késlemez ismét rögzítésre kerül a rugós karral a kapaszárnál. A RapidoClip segítségével a sorközművelő kultivátor kapáinak cseréje szerszámok nélkül, nagyon rövid idő alatt elvégezhető a helyszínen, ami valódi hozzáadott értéket jelent a sorközművelő kultivátor számára.

RapidoClip kioldott rugós karral

A késlemez levétele

A RapidoClip rendszer esetében a lapos kapák is átdolgozásra kerülnek, amelyek szintén a kapaszáron helyezhetők el. A lapos kapák csavaros rögzítéssel vannak a szárhoz erősítve, és a kapálás intenzitása egy hosszlyukon keresztül állítható vagy kikapcsolható.

SCHMOTZER Venterra 2K sorközművelő kultivátor és AMAZONE FTender 1600 fronttartály kombinációja egy menetben történő gyomirtáshoz és műtrágyázáshoz.