Szenvedéllyel az AMAZONE-ért – egy életen át

A mezőgazdasági technika látnoka 90. születésnapját ünnepli

Prof_hc_Heinz_Dreyer_Amazonen-Werke_ret_ly_01_LO-opt_Orden_weg
Prof. h.c. Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer

Prof. h.c. Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer (1932 - 2023), az Amazonen-Werke hosszú évekig aktív ügyvezető igazgatója február 19-én ünnepelte 90. születésnapját. A Dreyer család harmadik generációjában rész vett vállalat felépítésében, és kulcsszerepet játszott abban, hogy az globális szinten a modern növénytermesztés mezőgazdasági technikai specialistájává váljon. Az Amazone csoport vezetésében végzett tevékenysége során számos fontos műszaki találmányt készített, melyeket szabadalmaztattak és többször díjaztak. 2005 elején átadta a vezetési feladatokat fiának, Dr. Justus Dreyernek. Ennek ellenére továbbra is gondoskodik az Amazone vetéstechnikájáról és az optimális műtrágyázásról, és ápolja az együttműködést az egyetemekkel. Továbbra is tagja az igazgatóságnak. 

Heinz Dreyer az Amazonen-Werke alapítójának, Dipl.-Ing. Heinrich Dreyernek a legidősebb fiaként 1932-ben született, apja már korán kijelölte utódjának. A müncheni Műszaki Egyetemen gépészmérnöki tanulmányokat folytatott, majd 1956-ban szerzett diplomáját követően a Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium (Bonn) kutatási megbízásából az egyetem munkatársaként a doktori cím megszerzésén dolgozott. 

Tervei azonban hirtelen megszakadtak, amikor apja 1957 novemberében hirtelen meghalt. Ettől kezdve Heinz Dreyer unokatestvérével, Klaus Dreyerrel együtt azonnal csatlakozott az AMAZONEN-WERKE-hez, és vele együtt vette át a vállalat vezetését. A vállalat szükséges bővítése mellett Heinz Dreyer újra nekifogott a doktori képzésnek, a megfelelő vizsgákkal kiegészítve mezőgazdasági üzemgazdaságtant és agrárpolitikát tanult, és 1963-ban a gießeni Justus Liebig Egyetemen doktorált. 

Kezdettől fogva elsősorban a termékfejlesztéssel foglalkozott. Itt is rögtön nagy sikert aratott. Néhány hét múlva feltalálta az első ZA függesztett kéttárcsás műtrágyaszórót (centrifugális függesztett gép), amely később a világon használt szinte valamennyi műtrágyaszóró előképévé vált, és amelyből a mai napig jóval több, mint 950 000 darabot
adtak el. Foglalkozott a burgonyabetakarító gépek továbbfejlesztésével is, kifejlesztett egy új típusú, széles szóróegységgel szerelt trágyaszórót, új vetőgépeket talált ki a nagyobb munkaszélességhez, és végül egy új, modern traktoros vetőgépet, amely rövid idő után ezen a területen is piacvezetővé tette az AMAZONEN-WERKE-t – a legendás AMAZONE D4-et. 

Dreyer professzor az évek során az AMAZONE erényeit az AMAZONE teljes szervezetének DNS-ébe építette be: Ezek a kiemelkedő innovációs erő, a magas minőségi szabványok és az egyenrangú kommunikáció a gazdákkal és a tudósokkal világszerte. Szüntelen szenvedéllyel és nagy elkötelezettséggel szívügye a mezőgazdasági fejlődés, mely az AMAZONE sikerének kulcsa.