30 évvel ezelőtt: Az Amazone kombinált vetőgép új tartományokat hódít meg az országban

AirstarXact-1

Egy forgó lazítóból álló kombinált vetőgép volt az, ami 30 évvel ezelőtt átütő sikert ért el. Nem sokkal a fordulat után az egykori NDK-ban majdnem ezer néző bámulta tágra nyílt szemekkel a wittenbergi járásban található Zahna termelőszövetkezetében a modern kombinált vetőgép gyakorlati alkalmazását. Gépünk bemutatójáról egy újságcikk a következő címmel tudósított: „Az AMAZONE meghódítja Zahna-t”.

Mivel az egykori NDK-ban a földterületek sokszor nagyobbak voltak, mint a nyugat-németországi tartományokban, a 6 méteres kombináció nem csak ideális munkaképet, de megfelelő területi teljesítményt is nyújtott. 

Artur_Möbius_Ausschnitt
Artur Möbius, egykori Amazone gyári megbízott

A bemutatót Artur Möbius szervezte, aki később az Amazone Szászországért felelős üzemi megbízottja lett. Mikor közvetlenül a rendszerváltás után meglátogatta testvérét Osnabrück járásban, véletlenül kapcsolatba került az AMAZONEN-WERKE-vel is. Nem sokkal később már közös aktivitásokat tervezgettek. Hamarosan pedig hivatalosan is cégünk szolgálatába lépett. Möbius úr nyugdíjazásáig nagy részt vállalt az Amazone technika elterjesztésében az új szövetségi tartományokban.