Nehéz idők: Erich Dreyer halálának 75. évfordulójára

Abb.1_Erich_Dreyer
Erich Dreyer

A cégalapító Heinrich Dreyer halála után 1936-ban két fia, Erich Dreyer és Heinrich Dreyer okleveles mérnök vette át a vállalat vezetését. Ők ketten egymást kiegészítve rendkívül sikeres csapatot alkottak. Míg Heinrich Dreyer az Amazone műszaki továbbfejlesztésén dolgozott, Erich Dreyer kiváló érzékkel ismerte fel a jövőbe mutató trendeket és az új értékesítési lehetőségeket.

Mindkettejüket segítette, hogy az 1930-as évek közepétől, a nagy gazdasági világválság után lényegesen javult a gazdasági helyzet, és a mezőgazdaság különösen nagy támogatásban részesült. Elsősorban Németország keleti régióiban volt szükség a mezőgazdaság fejlesztésére. Erich Dreyer ezt időben felismerte, és elhatározta, hogy a keleti részeket meghódítja az Amazone számára.

Bár ott számos nagy üzem működött, az általuk használt technika részben még visszamaradott volt. Például a műtrágyaszórást ott még láncos szórógépekkel végezték. Az új fejlesztésű Amazone hengeres szórógép könnyebb volt és jobb technikával rendelkezett, de elsősorban lényegesen jobb teljesítményével és kedvezőbb árával tűnt ki. Kezdetben az Amazone is nehézségekbe ütközött az új technika elfogadtatásában a szkeptikus mezőgazdászoknál. De Erich Dreyer kimondottan tehetséges értékesítő volt, végül még a nagybirtokok tulajdonosait is meggyőzte az Amazone technika előnyeiről. Erőfeszítéseit siker koronázta, az új hengeres szórógép eladásai hamarosan az egekbe szöktek.

De nem sokkal később a második világháború következményei az Amazone-t is elérték. Erich Dreyer megkapta a behívót, kiképzése után pedig a keleti frontra küldték. A visszavonuláskor Sziléziában, a mai Csehország területén esett el 1945. április 18-án, 20 nappal a háború befejezése előtt. Mindez abszolút katasztrófát jelentett nem csak a család, de az AMAZONEN-WERKE számára is.

A vállalat vezetésével járó teljes felelősség immár Heinrich Dreyer okleveles mérnök vállára szállt. A háború és a háborút követő évek nála sem múltak el nyomtalanul, 1957-ben, mindössze 57 évesen hunyt el.