Ügyfélbeszámoló - Raiffeisen Zentrallager Emlichheim e. G.: A ZG-TS 10001 ProfisPro első szezonja

ZG-TS01_RZL-Emlichheim_d0_sh_IMG_7419
Tim Reefmann (balra) és Hartmut Hölter nagy igényeket támaszt a technikával szemben

A Bentheim grófságban található RZL Emlichheim e. G. évek óta kínálja ügyfeleinek a mésztrágyázás és az alaptrágyázás Amazone technikával való elvégzését. A kölcsönözhető gépek között megtalálható a ZG-B típusú vontatott műtrágyaszóró, valamint a ZA-M és a ZA-V típusú függesztett műtrágyaszórók. A 2020-as szezonra a kínálatot az ásványi műtrágyák kijuttatásának szolgáltatásával bővítették.

„Műtrágya-forgalmunk kb. 70 – 75%-át kevert műtrágyák teszik ki. Ezeket a kijuttatást megelőzően keverőberendezésünkben egyedileg állítjuk össze. Célunk az, hogy ügyfeleinknek lehetővé tegyük ezen műtrágyák szakszerű kijuttatását“, sorolja Hartmut Hölter ügyvezető az okokat, melyek a ZG-TS 01 gépbe való befektetés mellett szóltak. A beszerzés során két felszerelésre fordítottak különös figyelmet. „A ZG-TS 01 mérlegrendszere a kettős vázzal lehetővé teszi számunka a kiszórási mennyiségek folyamatos és valós adatokon alapuló felügyeletét.” A vásárlás további okaként Reefmann az ArgusTwin-t nevezi meg: „Az Argus-rendszer felügyeli szórási képünket.” Az EasyCheck-rendszer segítségével (ellenőrző szőnyegek és alkalmazás) az új műtrágyák esetében ellenőrzésre kerül a keresztirányú eloszlás, az eredmények pedig ezután a terminálban kerülnek mentésre. Az ügyfeleknél, akik ugyanazon műtrágyát használják, az elmentett eredmények lehívásra kerülnek, majd elindul a megbízás. Reefmann: „Ez odacsap, mi pedig elégedettek vagyunk.”

A műtrágyaszóró vezérlése az AmaTron 4 és az AmaPilot+ többfunkciós kezelőkar segítségével történik. A terminál Reefmann szerint úgy került kiválasztásra, hogy lehetőleg sok szakasz kapcsolását tegye lehetővé, mivel a régióban számos kicsi és szabálytalan földtábla található. „Műtrágyaszórónk akár 128 szakasz kapcsolását is lehetővé teszi. Nagy kiszórási mennyiségek esetén ez szabad szemmel is látható.” Szolgáltatóként Reefmann nagy elvárásokkal bír a szakaszolás, valamint a gép szóráshatárolója irányában. „Itt minden egyes gramm számít, ami megtakarítható vagy jobban applikálható. Ha a műtrágyaszórót a műtrágyaszerviz alkalmazásban előírtak szerint állítom be, akkor passzolnak az eredmények. A technikának köszönhető, hogy nem kell leszállnom, és határhelyzettől függően tudok dönteni. Ez elég megnyugtató.”

Az első szezonban az új műtrágyaszóró mintegy 800 ha területen végzett szórást, ennek nagy része 600 – 1200 kg/ha kiszórási mennyiség mellett valósult meg. „A nagy adagolónyílások lehetővé teszik számunka, hogy ilyen nagy mennyiségek mellett is még mindig 12 – 13 km/h sebességgel tudjunk haladni.” A Raiffeisen Zentrallager Emlichheim e. G. számára továbbra is sok sikert és jó munkát kívánunk műtrágyaszórási technológiájukhoz.