report_hero_bild_teaser

41. kiadás - 04/ 2021

Az AMAZONEN-WERKE H. DREYER SE & Co. KG magazinja dolgozóinak, ügyfeleinek és barátainak.

Aktuális helyzetjelentés

Az elmúlt évet és az új év kezdetét mindannyiunk számára a koronavírus-járvány határozta meg. A szigorú intézkedéseknek és az összes dolgozó nagy fegyelmének köszönhetően ennek hatásait minimálisra korlátoztuk az AMAZONEN-WERKE vállalatnál. Észrevehető kiesések nélkül, teljes mértékben fenn tudtuk tartani az üzemelést, a forgalmunkat pedig különösen 2020 negyedik negyedévében, valamint 2021. első negyedévében jelentősen növelni is tudtuk.

A vállalat történetében először az AMAZONE 537 milliós forgalmat ért el, amivel jelentősen túllépte a fél milliárdot. Rendkívül örülünk annak, hogy a forgalmunk egy olyan évben ugrott meg, melyben ennyire nehezek voltak a peremfeltételek, és ez a tény bátorságot ad nekünk a jövőre nézve.

Az AMAZONE-csoportban azonban fontos szervezeti változások is történtek. Decemberben az ügyvezetés új csapatot hozott létre, mely termékvonal-felelősként funkcionáló vezetőkből áll.

Mostantól Kühn úr felel a műtrágyaszórási technológiáért, Klemann úr a növényvédelmi technológiáért, míg Laumann úr a passzív talajművelésért. Hamarosan egy további, a vetéstechnika területének termékvonal-felelőse is megkezdi munkáját.

Az AMAZONE leányvállalata, a BBG esetében is személyzeti változások történtek: Wilken úr vette át a lipcsei telephely vezetését, így mostantól Dr. Resch úrral és Braunsmann úrral közösen viseli a felelősséget a lipcsei gyárért.

Mivel jelenleg erőteljesen megnövekedett a kereslet a mezőgazdasági gépek iránt, és beszállítóinknál is jóval feszültebb a helyzet, mint az előző évben, minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy megbízhatóan kiszolgálhassuk ügyfeleinket.

Az AMAZONEN-WERKE ügyvezetői

Az AMAZONE növekszik, virágzik és gyarapodik

A világjárvány miatt végrehajtott korlátozások ellenére sikeresen fejlődött az AMAZONE üzleti tevékenysége. Végtelenül hálásak vagyunk ügyfeleinknek és partnereinknek, hogy ebben a mindannyiunk számára kihívást jelentő időszakban hűségesek maradtak és maradnak hozzánk.

3---bearbeitet_MB
A tervezett új épület az oroszországi Szamarában

Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában, de más fontos piacokon is – például Lengyelországban, Dániában és Ausztriában – növekedett a forgalmunk. Annak ellenére, hogy csak 2019-ben költöztünk át az új pótalkatrész-központunkba, a leedeni Global Parts Centerbe, már most további helyigény merült fel ott. A szükséges terület biztosítása érdekében fontolóra vesszük, hogy az utolsó, még Leedenben maradt szerelősorokat áthelyezzük az új gyárba, Bramschebe. Ehhez bővítenünk kell a bramschei csarnokokat, amibe már bele is fogtunk tervezési szinten.

Az oroszországi Szamarában található gyártóüzemünk a jó kihasználtság miatt tavaly és idén tavasszal is elérte kapacitása határát. Ezért új épületet tervezünk a meglévő üzem bővítésére, ugyanazon a telken, nem messze a jelenlegi telephelytől.

A Precea 6000-2CC a DLG által elismert PreTeC vetőegységgel

Az AMAZONE a Precea szemenkénti vetőgépek családját új, 6 méteres munkaszélességű géppel bővíti. Ilyen lesz a merevvázas Precea 6000 és az összecsukható Precea 6000-2 a jövőben. Mindkét gép igény szerint műtrágyatartály nélkül vagy hátsó műtrágyatartállyal szerelhető fel. A legtöbbet a Precea 6000-2FCC kínálja, amely FTender fronttartállyal van felszerelve a műtrágyázáshoz. A gép 8, legfeljebb 9 szemenkénti vetőegysége speciális tartókereten helyezkedik el, és az egységek szabadon eltolhatók a profilsínen. Így a felhasználó az adottságtól függően akár 12 sorra módosíthatja a távolságot a felszereltség függvényében. Optikai érzékelő felügyeli pontosan a szemenkénti vetést, és hibás, ill. kettős vetésű helyek esetén jelez a traktor termináljának. A maglesodró ezután egyszerűen beállítható.

Precea6000-2CC_Deutz_d0_kw_P4239429_d1_201112
Precea 6000-2CC

Az elektromos meghajtással kombinálva a Precea akár 15 km/h-s menetsebesség elérésére is képes. Az újonnan kifejlesztett PreTeC mulcsvető csoroszlya akár 220 kg csoroszlyanyomással terhelhető mechanikusan. A teljes csoroszlyaegység jól hozzáférhető, a karbantartásmentes csapágyak és perselyek pedig optimálisan védettek a porral szemben. A DLG nemrég, 2021 februárjában két vizsgálati jelentést tett közzé a 6 soros Precea 4500-2CC Super szemenkénti vetőgépre és a PreTeC vetőegységre vonatkozóan. Mind a táblán, mind a laboratóriumban végzett vizsgálat során a teljesen meggyőző volt a Precea és a PreTeC vetőegység teljesítménye, ezért megkapták a „DLG által elismert” tanúsítványt.

7093=06-025-DE-PZ_Freisteller_Beuke

7104=11-045-PZ-DE_Freisteller_Beuke


Új szervezet még erőteljesebb ügyfélközpontúsággal

Az AMAZONE nagy múltra tekinthet vissza. Ügyfeleink elégedettsége mindig is tevékenységünk középpontjában állt. Már 2014-ben megerősítettük ezt a küldetésnyilatkozatunkkal, mellyel egyidejűleg hét, a vállalatunkat különlegessé tevő alapértéket is kidolgoztunk. Ezekre az értékekre mind az ügyfeleink, mind a dolgozóink támaszkodhatnak. Az elmúlt hónapokban gondoskodtunk a jövő felé vezető útról: Termékvonalaink a talajművelés, a vetés, a műtrágyaszórási technológia és a növényvédelem területén még inkább vállalatunk középpontjába kerültek.

Minden termékvonalat tapasztalt termékvonal-felelős irányít. Az új termékvonal-struktúránk különösen még nagyobb ügyfelekhez való közelséget és a vállalat összes együttműködő területének folyamatos bevonását jelenti számunkra. A mezőgazdaság partnereként olyan termékeket és szolgáltatásokat szeretnénk kínálni, melyek optimálisan igazodnak ügyfeleink igényeihez.

report_Titelseite_Leitbild_86,5x68mm_ohne_Text

A jövőben is önálló családi vállalkozás szeretnénk maradni! Ezért a következő évekre ambiciózus célokat tűztünk ki magunk elé, melyek kiegészítik az elveinket és alapvető értékeinket. A célok kitűzése során az az elképzelés vezérelt bennünket, hogy a jövőben a gazdák világszerte az általunk az intelligens növénytermesztéshez kínált innovatív és fenntartható megoldásokra támaszkodjanak. Európában piacvezető vállalat szeretnénk maradni a termékvonalainkkal, és emellett világszerte képviseltetni szeretnénk magunkat minden fontos földművelési régióban. Az aktualizált vezérelveinkkel kapcsolatos legfontosabb információkról prospektust állítottuk össze. Partnereinkkel és dolgozóinkkal közösen minden nap azon dolgozunk, hogy megfeleljünk korunk kihívásainak, valamint továbbnöveljük ügyfeleink elégedettségét.

  1. Ügyfélorientáltság
  2. Csapatorientáltság
  3. Elkötelezettség
  4. Minőség
  5. Innováció
  6. Fenntarthatóság
  7. Folytonosság

Négy érem az AgroSalon 2020 vásáron

2020-ban a koronavírus-járvány miatt – a moszkvai AgroSalon vásárt kivéve – elmaradtak a legfontosabb mezőgazdasági gépekkel foglalkozó vásárok. Természetesen az AgroSalon esetében is volt néhány korlátozás, de kihasználtuk a lehetőségeket, és nagy, központi standon mutattuk be termékválasztékunkat.

Az AMAZONE ez alkalommal összesen négy érmet kapott a különleges innovációkért – ebből egy arany, három pedig ezüst. Az aranyérmet a Precea szemenkénti vetőgépért kaptuk, melynek központi eleme az új fejlesztésű szemenkénti vetőrendszer, mely nemcsak a különböző vetőmagok pontos szemenkénti vetését, hanem nagy, akár 15 km/h-s menetsebességet is lehetővé tesz. A három ezüstérmet az új FDC folyékonyműtrágya-tartálykocsiért, a továbbfejlesztett Primera DMC direktvetőgépért és a „Black Pantera” önjáró, teljesen automatikus szórókeret-vezérlésű permetezőgépért kapta az AMAZONE.

AgroSalon_2020_dx_os_IMG_1467_d2_210409

A koronavírus ellenére sok érdeklődő látogatót fogadhattunk a kiállításon, és intenzív megbeszéléseket folytattunk. Mivel Oroszországban is kiemelt fontosságú a lakosság kiváló minőségű élelmiszerekkel való ellátása, 2020-ben ismét jelentős beruházásokat eszközöltek innovatív mezőgazdasági gépekbe. Az AMAZONE már sok éve ismert itt, és saját szamarai gyárában is modern mezőgazdasági gépeket gyárt az orosz piac számára.

Kína: az UX 11200 megnyerte az Applicate Contribution Award díjat

UX_11200_China_Award_004_d0_jd_20210104_d2_210409
Évente egyszer Kínában az „Applicate Contribution Award” díjjal tüntetik ki a legjobb mezőgazdasági gépeket. 2019-ben az egyik kínai ügyfélnek leszállítottuk az UX 11200 nagy, vontatott növényvédelmi permetezőgépünket, amely különösen kivívta a „China Agricultural Machinery Association“ vizsgálóbizottság figyelmét.

A 40 méteres munkaszélességének, valamint a több, mint 11 000 literes térfogatának köszönhetően jelenleg vezető pozíciót tölti be Kínában az UX permetezőgépünk. Ezenkívül a gép a kémiai növényvédő szerek pontos kijuttatásával az intézet szigorú követelményeinek is megfelel.

UX11200_007_d2_190110

Különösen örült a díjnak az AMAZONE Tianjing értékesítési és szerviz-leányvállalatunk csapat, mely nagyobb érdeklődést vár a kínai piacon. A díjat Chunjing Wang nevű dolgozónk vette át. A díj elnyerése azt mutatja számunkra, hogy nemzetközi szinten és különösen az ázsiai piacon is képesek vagyunk pontokat szerezni az innovatív növényvédelmi technológiánkkal.

A „Dreyers Batate“ burgonyaosztályozó

Az AMAZONEN-WERKE története során a burgonyaosztályozó gépek is fontos szerepet játszottak. Minden 1910-ben kezdődött, amikor Heinrich Dreyer az alapító kifejlesztette az első osztályozót. Síkszitás osztályozó volt, mely rugókon állt, ezért nagyon könnyen kezelhető volt. Ezért Dreyer a „Federkraft” (magyarul: rugóerő) nevet adta neki, és rendkívül sikeres volt vele. Annyira, hogy az osztályozók a teljes forgalom legnagyobb részét is elérték átmenetileg.

Es_war_einmal_Dreyers_Batate_4

Az osztályozók fénykorában Heinrich Dreyer a termékválaszték teljessé tételére dobosztályozót vezetett be az 1930-as években – melynek működési elve a „Federkraft” előtt piacvezető volt Németországban, és sok burgonyatermelő körében nagyon népszerű volt. Ennek az osztályozónak a „Batate“ (latinul: burgonya) nevet adta, és rögtön több változatban is elkészítette. Az ezt követő időkben azonban egyre sikeresebbé váltak a síkszitás osztályozók, és az AMAZONE ismét beszüntette a „Batate” gyártását.

Ezzel szemben a síkszitás osztályozókat különböző méretekben kínálta az AMAZONE – egészen a hatalmas darabszámban gyártott, segédmotorral és saját tetővel felszerelt óriási válogató- és osztályozógépekig.

Jörg Dölling úr, a D-A-CH ügyfélszolgálati részlegének vezetője

Már a régi népi bölcsesség is kimondja: „A gépek csak annyira jók, mint az ügyfélszolgálat.“

Ezért a D-A-CH (Németország, Ausztria, Svájc) régió ügyfélszolgálata az AMAZONEN-WERKE egyik legerősebb sarokköve. A vezetője pedig már több mint 10 éve Jörg Dölling úr.

1978-ban kezdte meg tanulmányait gépszerelőként az AMAZONE központi gyárában, Gasteban. Azután a karbantartási részlegre került, ahol berendezések és szerszámgépek karbantartása és javítás során bizonyíthatta szaktudását. A karrierje következő lépésében külsős szerviztechnikusi állást kapott 1984-ben. Ezen a területen hat évig járta Európát az AMAZONE megbízásából, hogy elhárítsa a gépeknél felmerülő problémákat. Ezután Dölling úr az ügyfélszolgálat belső munkatársaként folytatta tevékenységét, ahol többek között a kereskedőknek, az importőröknek és a végfelhasználóknak nyújtott tanácsadásért felelt, átvette a szerviztechnikusok munkájának beosztását, továbbá garanciális és szavatossági esetekkel foglalkozott.

2001-ben a kiváló és lelkiismeretes munkája miatt egy évig a lipcsei fióküzemünknél, a BBG-nél foglalkoztatták, ahol sikeresen hozzájárult az ügyfélszolgálati terület felépítéséhez. Dölling úrnak tehetsége van ahhoz, hogy még a kihívást jelentő műszaki tényállások esetében is megőrizze a rálátását. Ezenkívül képes kiválóan figyelembe venni az ügyfelek problémáit és követelményeit. Azért, hogy műszaki tudása mindig naprakész legyen, rendszeresen részt vesz az AMAZONE továbbképzésein.

Végül 2010-ben kineveztük őt a németországi, ausztriai és svájci – valamint nemrégen a luxemburgi – régió ügyfélszolgálatának vezetőjévé, mely pozíciót immáron 11 éve sikeresen tölti be. Köszönjük Dölling úrnak az elmúlt 43 évben végzett felbecsülhetetlen értékű munkáját, melyet mindig örömmel és elkötelezettséggel végzett, továbbá reméljük, hogy még sok-sok éven át az AMAZONE munkatársa marad.

Verdiente_Mitarbeiter_Joerg_Doelling_IMG_5200_d1_201118
Jörg Dölling, a D-A-CH régió ügyfélszolgálatának vezetője

A régi szerelem nem kopik el: az 1980-as EV

Ez a közmondás az AMAZONE egyik történelmi vetőgépére is igaz – a jelen esetben az 1980-ban gyártott EV 900 precíz vetőmagelosztóra. Utoljára 2020-ban használta a bissingeni Klarmann család.

Landwirt_vor_EV_9000_d0_20201110_d2_210409
A veterán AMAZONE EV vetőgép idősebb Klarmann úrral.

A 6 méteres munkaszélességű nagy területteljesítményű vetőgépet, melyet Prof. h.c. Univ. Samara R A S Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer (1932 - 2023) saját maga fejlesztett ki, és amely még ma is kiváló állapotban van, ezt megelőzően kb. 10 éven át végezte munkáját a Thurn und Taxis hercegi család birtokán, majd 1990-ben megvásárolta a Klarmann család. Azóta, tehát újabb 30 éven át az EV minden évben 70 hektárnyi gabonát vetett el a tulajdonosok teljes megelégedésére. Utolsó alkalommal az unoka, Christian Klarmann használta, mielőtt újabb AMAZONE kombinált vetőgépre váltott volna.


Az agri EXPERTS és a DLG 2020-as felmérése

Az agri EXPERTS piackutató intézet – Deutscher Landwirtschaftsverlag GmbH – évente mintegy 600 német gazdálkodó körében felmérést végez, melynek során többek között a jó kezelhetőség, a szerviz/kereskedők, a minőség/kidolgozás/technológia, valamint a termékválaszték megbízhatósága értékelhető.

Az értékelésből adott pontrendszer alapján összesített pontszám adódik ki. A 2020 novemberében végzett értékelés során az AMAZONE a márka megítélése szerinti rangsorban a legmagasabb pontszámot érte el 69 mezőgazdasági gépgyártó közül.

A DLG 2020-as arculatbarométerén is megint nagyon jól teljesített az AMAZONE, a közepes méretű gépgyártók között ismét a legjobb helyezést érte el az aktuális értékelések alapján. Természetesen nagyon örülünk ezeknek a kiemelkedő eredményeknek, melyek megmutatják nekünk, hogy ügyfeleink elismerik a kiváló minőséget és a jó szervizt.

Közös erővel továbbra is innovatív, magas minőségi színvonalat megcélzó technológiát fejlesztünk a jövő gazdálkodóinak.

agri_EXPERTS_Landmaschinen_Ranking_20201127_Beuke
Az Agrarindex 87 sikeres vállalatot rangsorolt

dlg-image-barometer_02-2021_de


Kiszelka László – mosoni hőkezelés

Kiszelka úr 1978-ban diplomázott Dunaújvárosban a Nehézipari Műszaki Egyetem Kohó- és Fémipari Főiskolai Karán.

A Vogel & Noot munkatársaként a gyár alapításakor, 1991-ben kezdte meg munkáját. A kezdet kezdetétől fogva a vállalatnál dolgozó emberként felépítette az új telephely hőkezeléssel foglalkozó területét, ugyanakkor a részleg dolgozóiból álló csapat vezetéséért is felelt. Csapata gyorsan teljesítette a wartbergi központi gyár magas minőségi és teljesítménybeli követelményeit, és Kiszelka úr a teljes vállalat tiszteletét és elismerését elnyerte.

Az idő múlásával Kiszelka úr nemcsak szakértelmét, hanem vezetői képességeit is továbbfejlesztette. Munkatársait folyamatosan a legjobb teljesítményre sarkallta és ösztönözte, még az utánpótlást is saját maga képezte ki ott. A teljes részleg megbízható csapattá forrt össze, miközben a munkatársak fele már több mint 20 éve dolgozik az üzemben.

Még ma is örül Kiszelka úr annak, hogy egy gazdasági szempontból nehéz időszak után, 2016-ban az AMAZONE átvette az ekegyárat, és mind a telephelynek, mind a dolgozóknak megfelelő, időtálló perspektívát kínál.

Laszlo_Kiszelka_d0_mw_P1010263_d2_210409
Kiszelka László okl. mérnök, a mosonmagyaróvári gyárunk hőkezelési területének vezetője


Falcon – erős partner Dél-Afrika számára

Tavaly augusztusban és szeptemberben, tehát még az ottani tavaszi szezon előtt, importőrünk a Falcon körutat tartott a dél-afrikai kereskedőivel, melyen az AMAZONE legújabb gépeit mutatták be. A világjárvány miatt a bemutatókat ott is csak korlátozott számú résztvevővel és megfelelő távolságban tartották meg, mégis nagy sikert arattak.

A helyi mezőgazdaság végre ismét jó évet zárt – elegendő csapadék esett, és ennek megfelelő volt a hozam. A johannesburgi metropolisz körül elhelyezkedő, kukoricatermesztéssel foglalkozó régióban a fő hangsúlyt a modern szántóföldi kultivátorokkal és rövidtárcsákkal végzett passzív talajművelésre helyezték a bemutatók során.

IMG-20200825-WA0009

A Catros rövidtárcsás boronának és a Cenius mulcskultivátornak, valamint a „csak a szükséges mélységben” koncepciójuknak ott is bizonyítania kell alkalmasságát – miközben öntözés esetén a kukoricahozamok akár a 18–20 tonnát is elérhetik hektáronként. Ennek megfelelően nagy a bedolgozandó szerves anyag. A helyi gazdák számára az egyik döntő kritérium, hogy ennek során eltömődéstől mentesen gondoskodjon a gép a jó bedolgozásról és átkeverésről.

Így most először az afrikai piacon újonnan bemutatott Ceus tárcsásborona-grubber kombináció is megmutathatta, hogy még nagy mennyiségű termésmaradvánnyal is milyen jól megbirkózik. A dél-afrikai földeken ugyanis nemcsak számos helyi gyártó, hanem az összes ismert nemzetközi versenytárs is aktív.

Ezért természetesen sem (a keresztirányú eloszlást szenzorokkal észlelő) ArgusTwin rendszerrel felszerelt ZA-TS műtrágyaszórónk, sem az aktív szórókeret-vezérlésű UX növényvédelmi permetezőgépünk nem hiányozhatott a bemutatókról.

Az AMAZONE betakarítástól betakarításig a megfelelő gépi megoldásokat kínálja – az afrikai földművelési siker érdekében is. Partnerünkkel, a Falcon vállalattal már sok éve nagyon sikeresen tevékenykedünk ezen a fontos piacon, de ezekben a rendkívüli időkben különösen!


Dupla robot használata Hudeban

A hudei gyárunkban 2020 nyarán 16 méter hosszú robotizált hegesztőberendezést állítottunk fel és helyeztünk üzembe. A berendezés, mely három műszakos üzemeltetésre készült, képes a két hegesztőkarjával egyetlen menetben meghegeszteni a nagy területteljesítményű vetőgépünk vázát. Mind a Cirrus gyártási sorozat részegységeit, mind az új Precea szemenkénti vetőgép vázait gyártja.

Minden hegesztő részegységhez extra eszköz tartozik, melybe behelyezik az egyes alkatrészeket, majd daru emeli ki a készre hegesztett szerkezeti elemeket. Wenzel Rabek úr, a kezelő (lásd a fényképet) betölti a megfelelő programot, feltölti alkatrészekkel az eszközt, felügyeli a folyamatot, és végül ellenőrzi a munka eredményét.

20210210_141133
A 16 m hosszú robotizált hegesztőberendezés a hudei üzemben

A robot nagy előnye a rendkívüli pontosság és az állandó minőség, melyet órákon át képes fenntartani.

Különösen a nagy munkaszélességű AMAZONE gépek vannak kitéve rendkívüli terheléseknek az élettartamuk során. Ezt figyelembe véve tartozik a maximális pontossági és minőségi követelményeket kielégítő robotizált hegesztés az AMAZONE fő kompetenciái közé.

  1. Lipcsei tematikus est – digitálisan

Ez év januárjában került sor a 17. Lipcsei tematikus estre, melyet most először – az aktuális helyzetre tekintettel – nyilvános online rendezvényként tartottak meg.

Az est témája a következő volt: „Átalakulás alatt az éghajlat és a társadalom – a jövőbe mutató mezőgazdasági gépészet perspektívái". A kapcsolódó előadásokat munkatársaink, Sascha Bansberg (értékesítés-támogatás, Lipcse) és Stefan Kiefer (termékmenedzsment-vezető) tartották meg párbeszédes formában. A növénytermesztési szempontokat és a műszaki megoldásokat elegyítő előadás nagy tetszést aratott. Több mint 500 „élő” néző vett részt a digitális rendezvényen.

Az előadás alatt és után a résztvevők lehetőséget kaptak arra, hogy csevegőfunkció használatával kérdéseket tegyenek fel, és megjegyzéseket fűzzenek hozzá. Ezeket a referensek az előadás végén megbeszélték és megvitatták. A kérdések jellege azt mutatta, hogy túlnyomórészt szakközönség képviseltette magát.

Themenabend_Live_2021_d2_210409

Az online rendezvény azt is megmutatta, hogy milyen széles közönség érhető el manapság online. 24 órával az esemény után már 5 000 nézőt regisztráltak, akik megtekintették a szakmai előadást. Ezért örülünk annak, hogy a digitális csatornákon keresztül is jól működik az információcsere az ügyfeleinkkel.

Reméljük, hogy a 18. Lipcsei tematikus estére ismét „normál” körülmények között, személyes jelenlét mellett megtartott rendezvényként kerülhet sor, és örömmel várjuk, hogy az előadás után oldott hangulatban fejezhessük be a napot ügyfeleinkkel közösen.

A rendezvényről készült videó a következő oldalon tekinthető meg:: www.amazone.de/themenabend


A Coenders Lottum BV, Hollandia, Venlo

Az AMAZONE különösen aktív és érdekes értékesítési partnere a Coenders Lottum BV vállalat, melynek telephelye Hollandiában, Venlo városától északra található. Venlo területen nemcsak hagyományos földműveléssel foglalkoznak, hanem néhány faiskola, gyümölcsfaültetvény és zöldségtermesztő üzem is található. A kereskedő különleges erőssége nemcsak az AMAZONE és a Claas termékek forgalmazásában rejlik, hanem a házon belüli gépgyártásban is: ügyfelei különleges kívánságait így jól teljesítheti. A Coenders Lottum például különleges csatlakoztatható keretet, valamint kameravezérlést készített a SCHMOTZER leányvállalatunk egyik sorközművelőjéhez. A gép így kifejezetten a jégsalátaföldek mechanikus gyomirtására használható. 

A Coender összesen 30 dolgozót foglalkoztat, amivel a régió egyik legnagyobb kereskedője. Az AMAZONE gépeket holland importőrünktől a zevenaari Kamps de Wild vállalattól szerzi be. Nagyon hálásak vagyunk a Coenders Lottum BV vállalatnak a különösen jó együttműködésért, és az egész csapatnak továbbra is sok szerencsét és sikert kívánunk.

Bild_Haendler_Coenders_Lottum_BV_Venlo_Niederlande_d2_210409
A Coenders Lottum BV, a hollandiai Venloban


A szibériai „Kompleks Agro“

Az AMAZONE egyik fontos kereskedője Dimitrij Beljajev. Vállalata a „Kompleks Agro“ az oroszországi Szibériában, Altaj régióban található, Moszkvától kb. 3 000 km-re délkeletre. Az Altaj terület 6,6 millió hektárt fed le, és „Szibéria magtárának” is nevezik.

Dimtrij_Beljaew_d0_vb_20210113_d2_210409
Dimitrij Beljajev

Beljajev úr 14 év óta értékesít ott AMAZONE gépeket, és technológiánk továbbfejlesztését is támogatja. Így például közreműködött az EDX 9000 munkaszélességének megnövelésében, ami az EDX 12000 kifejlesztéséhez vezetett. Ez a projekt annyira sikeres volt, hogy időközben az EDX 12000 szemenkénti vetőgépet már egész Oroszországban nagyobb mennyiségben értékesítik.

Ezenkívül a szemenkénti vetőgépeinket úgy módosította, hogy a kifejezetten az említett környéken termő nagy napraforgómagok is vethetőek legyenek a gépünkkel.

Kompleks Agro Buero 2_d2_210409
A Kompleks Agro irodaháza

Beljajev úr javaslatára és Tur úr gyári képviselőnk segítségével fejlesztették ki a vetőgépeinkkel kombinált, folyékony műtrágyázáshoz használt FDC 6000 tartálykocsit is, melyet két éve szamarai üzemünkben gyártanak. Az elmúlt években a Kompleks Agro nagyon sikeresen hozzájárult a direktvetőgépeink bevezetését Altaj területén.

Nagy hálával tartozunk Dimitrij Beljajev úrnak, akinek további sikert és az AMAZONEN-WERKE vállalattal jó partneri kapcsolatot kívánunk.


Új sorozat nagyobb kezelési kényelemmel – AMAZONE „Pantera 4504“ önjáró

Az AMAZONE útjára indítja a Pantera önjáró növényvédelmi permetezőgép új generációját. A Pantera 4504 új mértéket szab a precíz növényvédelem és a kezelési kényelem terén. A módosított permetlé-kör, a változások a kezelőközpontban, valamint a könnyebb karbantarthatóság számos előnyt jelent.

Pantera4504_L3_d0_kw_DJI_0133_d1_210330

A jármű bal oldalán lévő burkolat alatt rejtőzködik biztonságosan a SmartCenter, a nagy teljesítményű, 60 literes keverőtartállyal és a teljes kezelőműszerrel együtt. Az 520 l/perc szállítóképességű kétdugattyús membránszivattyú a jobb oldalon található, így a felhasználó jól hozzáfér, és a bekeverés során jelentősen csökken a zaj. A SmartCenter minden igényhez ideális megoldást kínál: A TwinTerminal 3.0 terminállal együtt kínált intelligensen egyszerű Comfort csomagtól egészen a tökéletesen kényelmes Comfort Plus csomagig, mely esetében a felhasználó már csak kiválasztja a kívánt funkciót, és a permetezőgép teljesen automatikusan beállítja magát. A kezelőcsapok helyett a TwinTerminal 7.0 érintőképernyőjével sokszorosan megkönnyíti a gép kezelését.

A nagy területteljesítmény érdekében az új, jól hozzáférhető üzemanyagtartály akár 290 liter űrtartalmú, és a 20 literes AdBlue-tartály mellett található. Az új AmaDrive 7.0 terminált most az ergonomikus kartámaszba építettük. A 7 hüvelykes, színes kijelzőn minden gépspecifikus funkció átlátható módon megjeleníthető és intuitív módon kezelhető.

Nagy, 40 m-es munkaszélességek esetén is a legjobb szórókeret-viselkedést biztosítja a ContourControl és a SwingStop szórókeret-vezérlés. Így az elektromos AmaSelect fúvókamegvilágítással kapcsolatban korábban még soha el nem ért teljesítményszint érhető el a legnagyobb precizitással.

Grasshopper az SG Dynamo Dresden egyesületnél

Tavaly Grasshopper GHL-T gyepkezelőt szállítottunk az SG Dynamo Dresden vállalatnak, hogy az egyesület edző- és versenypályái mindig a legjobb állapotban legyenek. A legfontosabb értékesítési érv a Grasshopper sokoldalúsága volt. Ugyanabban a munkamenetben lenyírja, szellőzteti, mulcsozza a gyepet, valamint összegyűjti a lenyírt füvet és az aprítékot.

Ezzel folyamatosan optimális és játékosok által használható pályát biztosít, még nedves körülmények között is. A gépet elsősorban gyepszellőztetésre kívánják használni. A gyepfelület mindenképp mindig kiválóan ápolható.

Hartmann úr, a SG Dynamo Dresden zöldterületeinek fenntartásáért felelős főnöke, az 1. FC Nürnbergnél dolgozó kollégájától kapta a tippet Grasshopperünk kipróbálására, mellyel már két éve csupa jó tapasztalatot gyűjtött.

Mindig megfelelő minőségű pályát és sok sikeres játékot kívánunk az egyesületnek.


Grasshopper_DynamoDresden_d0_rv_IMG_20200708_151920793_HDR_d2_210409

A Grasshopper átadásakor (balról):

Tom Bormann – a Meister Agrartechnik Sachsen mezőgazdasági gépésze

Robert Vélu – az AMAZONEN-WERKE közép-németországi kommunális értékesítéssel foglalkozó munkatársa

Sven Hartmann – az SG Dynamo Dresden e.V. pályájának fő karbantartója

AMAZONE kombinált vetőgép a malátawhisky hazájában

A sokéves tapasztalat, a szaktudás és a helyi forrásvíz bőséges kínálatának keveréke, mely a legfinomabb malátaárpával párosul – ez az ami olyan híressé teszi a skót malátawhiskyt. Skócia északkeleti részén, Aberdeenshire-ben mintegy 50 skót whisky-lepárlóüzem található, köztük olyan világhírű nevek, mint a Glenfiddich.

A G & J Mackie vállalat a Little Hiltonban található földjén elsősorban vetőburgonyát termeszt vetésforgóban, de tavaszi árpát is a legjobb whiskyhez. A G & J Mackie szorosan együttműködik a malátaiparral, hogy ideális, alacsony nitrogéntartalmú gabonákat szállíthasson, melyek különösen alkalmasak a kiváló minőségű, borostyánszínű whisky előállítására. 

IMG_9560
AMAZONE Avant 4001-2 – fronttartályos kombinált vetőgép
Így a talajt már a tél elején felszántják, hogy a fagy hatására kialakuljon a megfelelő morzsás szerkezete. Ezek tökéletes előfeltételek az AMAZONE Avant 4001-2 kombinált vetőgép tavaszi használatához. Greame Mackie ügyvezető különösen a gumigyűrűs henger által végzett munka eredményét emeli ki, mely a helyi talajok esetében ideális visszatömörítést biztosít, és így optimálisan előkészíti a magágyat a RoTeC csoroszlyarendszer számára. Ezenkívül az AmaTron 3 terminálnak is örül, mivel ezen a vetőmaghoz és műtrágyához is használt fronttartály összes paraméterét egyszerre szem előtt tarthatja.

Ha Önök tehát legközelebb egy pohár finom házasítatlan malátawhiskyt emelnek meg és élveznek, gondoljanak egyszerűen arra, hogy az árpát valószínűleg az AMAZONE egyik Avant kombinált vetőgépe vetette.

Az Önök egészségére!


Christian Dorn úr, gyári képviselő

Tavaly szeptember óta támogatja a németországi értékesítési csapatunkat Christian Dorn úr. Egy kis tejtermelő gazdaságban nőtt fel, majd az iskola befejezése után mezőgazdasági szakképzést végzett. Az alap katonai szolgálat teljesítését, valamint a mezőgazdasági gépszerelői szakma megszerzését követően az egyik nagy bérvállalkozónál kezdte szakmai pályafutását, ahol már a képzése során újra és újra besegített.

Christian Dorn már a szakképzése alatt felfedezte a mezőgazdaság és különösen a mezőgazdasági gépészet iránti szeretetét. 2008-ban Dorn úr az egyik nagy, mezőgazdasági gépeket forgalmazó kereskedő értékesítési részlegére került, ahol eladta az első AMAZONE gépeit. Később a házas, kétgyermekes apa az ipar területére váltott, és vizsgát tett az IHK-nál mint ipari művezető.

Szakmai pályafutása ideális feltételeket kínált ahhoz, hogy 2020-ban a AMAZONEN-WERKE gyári képviselőjeként munkába álljon. Thomas Haug úr utódja, aki 40 éven át képviselt minket a lehető legjobban Baden-Württembergben. Meggyőződésünk, hogy Christian Dorn úr tapasztalatával és motivációjával nagyon hozzáértő módon képviseli majd érdekeinket, és nemcsak sikereket, hanem sok örömet is kívánunk neki a munkájában.

Christian_Dorn_Thomas_Haug_005_d0_cd_20201125_d2_210409

balról jobbra:

Christian Dorn (a Baden-Württemberg-i üzem új üzemi megbízottja)

Thomas Haug (a Baden-Württemberg-i üzem korábbi üzemi megbízottja)

Sikeres energiagazdálkodás

A tavaszi napsütésben most még szembetűnőbbek a fényes napelemek a gastei, a bramschei, a leedeni, az altmoorhauseni és a lipcsei gyártócsarnokok tetején. Az öt telephelyen a tetőfelületeken elhelyezett 8 000 napelemes modul felülete összességében akkora, mint öt futballpályáé. A telepített napelemes rendszerek teljesítménye összesen 2 500 kW. Az utolsó napelemes rendszert tavaly telepítettek a gastei kísérleti csarnokban. Korábban már megtörtént a bramschei gyárunk felszerelése, ahol több napenergiát termelnek, mint amennyit fogyasztanak.

Ezenkívül az AMAZONE két saját kapcsolt hőerőművet is üzemeltet Gasteben és Altmoorhausenben, melyek az elektromos teljesítmény mellett a festőberendezéseinkben végzett előkezeléshez szükséges teljes hőt is biztosítják. Az áramigény mintegy 25%-át lefedi az öt telephelyen keresztül a napelemes rendszer által termelt saját energia és a kapcsolt hőerőművek, ami a gazdaságosság mellett a CO2-kibocsátás jelentős csökkenésével is jár.

Összességében az AMAZONE csoport mintegy 3,6 millió eurót fektetett be különböző energiatakarékossági intézkedésekbe az elmúlt hat évben. Több mint 4 millió euró kiadást tudtunk már ez idő alatt megtakarítani. Az AMAZONE energiagazdálkodási csapat továbbra is aktívan tevékenykedni fog ezen a fontos területen.

Energieteam_Gaste

Az energiagazdálkodási csapat a hasbergen-gastei telephelyen (balról):

Helmut Ostkamp, Frank Kleine, Daniel Bolte és
Heinrich Buddenberg

Sikeres együttműködés leányvállalatunkkal az oroszországi Szamarában

Amatechnica2019-392_d2_210409

Évek óta jól bevált Oroszországban az EDX szemenkénti vetőgépünk, de hosszú ideig csak legfeljebb 9 méteres munkaszélességgel volt kapható. Az Altaj területen tevékenykedő Dimitrij Beljajev kereskedőnknek („Kompleks Agro“) az az ötlete támadt, hogy bővítsük az EDX vetőgépet 12 méteresre. A szamarai tervezőinkkel közösen rövid időn belül meg is valósították ezt az ötletet.

Időközben már nagy darabszámban küldenek alkatrészeket az EDX vetőgéphez Hudeből Szamarába, ahol teljes 12 m-es gépekké szerelik össze azokat, majd a gépeket kiszállítják az ügyfeleknek. A rövid fejlesztési és kísérleti időnek, valamint a szamarai és a hudei csapatunk optimális együttműködésének köszönhetően most nagyobb darabszámú szemenkénti vetőgépet tudunk szállítani pluszban. Az EDX különösen alkalmas a nagyüzemi használatra. Nagy menetsebességeket tesz lehetővé, ugyanakkor jó lehelyezési pontosságot biztosít az egyenetlen földeken. Ezenkívül központi tartállyal van felszerelve a műtrágya, valamint két központi tartállyal a vetőmag számára. Így nemcsak a feltöltése nagyon egyszerű, de a vetőmag is gyorsan, sok tisztítási munka nélkül kicserélhető.

Búcsú Dr. Große Scharmann úrtól

Dr_Ing_Scharmann_001_d1_20161109

Dr. Große Scharmann 1961 és 1994 között volt a hudei gyárunk vezetője és igazgatósági tag. E három évtized alatt 50 dolgozót foglalkoztató kézműipari vállalatból a legnagyobb fióküzemmé fejlesztette az AMAZONE hudei telephelyét, mely több mint 500 alkalmazottat foglalkoztat. Eredetileg egy a Münster melletti Sendenben található parasztgazdaságból származott, és gépészmérnöki tanulmányai befejezése, valamint mérnökként való doktorálása után csatlakozott hozzánk. Egyik legnagyobb találmánya az első kombinált vetőgép volt, mely az AMAZONE D4 vetőgép és a kardánmeghajtású vibrációs borona összekapcsolásával jött létre. Az ilyen kombinált vetőgépek ma világszerte standardnak számítanak. Később a vibrációs boronából forgó lazító lett, melynek fejlesztésében – számos egyéb újításon túl – fontos szerepet játszott Dr. Große Scharmann úr, és amely még ma is az egyik legfontosabb termékünk a hudei üzemből.

De nemcsak ragyogó feltaláló volt, hanem kiemelkedő és feddhetetlen személyiség is. Újra és újra képes volt motiválnia alkalmazottait, új célok felé terelni őket, és konstruktív munkalégkört teremteni. Nagyon a szívéhez nőtt az AMAZONE vállalat – az „ő műve” volt.

Jó szellemét még ma is őrzik Hudeben. Ez év januárjában hunyt el, nem sokkal 92. életévének betöltése előtt. Nagy hálával tartozunk Dr.-Ing. Franz Große Scharmann úrnak, és különleges helyet foglal el emlékezetünkben.

Christian Dreyer: négy év után továbbadta a VDMA Landtechnik elnöki posztját

Tavaly októberben Christian Dreyer átadta a VDMA Landtechnik elnöki posztját az újonnan megválasztott elnöknek, Anthony van der Ley úrnak. Hivatali ideje alatt Christian Dreyer különösen a digitalizálás, az éghajlatvédelem és a nemzetközivé válás kérdését lendített előre.

RO7A4760

Különösen a konstruktív együttműködésére összpontosított a mezőgazdasági gépészeti iparág legnagyobb európai ágazati hálózatában, melynek mintegy 180 tagvállalata van, köztük nagy nemzetközi konszernek, de közepes és kisebb vállalatok is. Számos projektnek köszönhetően az elmúlt években jelentősen fokozódott az egyesület kapcsolata a berlini és brüsszeli politikai körökkel.

Különösen sikeres volt a német Mezőgazdasági Minisztériummal, mely például jelentős finanszírozást, 50 millió eurót bocsátott rendelkezésre a digitális mezőgazdaság kísérleti területeinek támogatására.

Ezenkívül Christian Dreyer elnök vezetése alatt a VDMA szembe nézett azzal a nagy kihívással, hogy konstruktív szerepet játsszon az éghajlati hatékonyság javításában. Ez jelentős mértékben sikerült is az EKoTech projekt bemutatásával, melynek keretében a mezőgazdasági gépészet területe bemutatta, hogy hogyan járul hozzá a CO2 és az egyéb üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

Ezenkívül az egyesület nagyon sikeresen tudott hozzájárulni az 5G hálózat termőföldeken megvalósítandó lefedettségével kapcsolatos kemény vitához.

A poszt 2020 októberi átadásakor az új elnök, Anthony van der Ley az egyesület érdemérmével tüntette ki elődjét, mely a mezőgazdasági gépekkel és traktorokkal foglalkozó iparág legnagyobb európai ágazati hálózatának legrangosabb díja. Az új elnök a következő szavakkal adta át a díjat: „Christian Dreyer a legjobb hangulatban tart”. Dreyer úr továbbra is képviselteti magát az egyesület igazgatótanácsában, hogy tapasztalatával előrevihesse a fontos projekteket.