report_hero_bild_teaser

42. kiadás - 10/ 2021

Az AMAZONEN-WERKE magazinja dolgozóinak, ügyfeleinek és a ház barátainak.

Aktuális helyzetjelentés

A koronavírus jelentette kihívások velünk maradnak, de az ipar és különösen a mezőgazdasági technikák iparága jelentős megrendelésállománynak örvendhet. Az AMAZONE vállalat minden telephelyén minimális korlátozásokkal tovább tudtunk dolgozni a higiéniai előírások betartása mellett. 

A vállalatunknál megszervezett oltásnak és a nagy átoltottságnak köszönhetően az AMAZONE munkatársainak legnagyobb része már védettséget élvez.

Örvendetes módon megrendelésállományunk jelenleg rekordszinten áll. Az anyagbeszerzés azonban egyre nagyobb kihívást elé állít minket.

Az alapanyagok és az előtermékek folyamatosan drágulnak. Eddig azonban sikerült elérnünk, hogy a gyártásunk zavartalanuk folyjon, amit nem kis mértékben a nemzetközi beszerzési osztályunknak köszönhető. E munkához minden érintett igazán proaktívan áll hozzá, hogy hiány esetén gyorsan és rugalmasan tudjunk reagálni.

Termékpalettánk kiváló piaci pozíciót biztosít számunkra, ügyfeleink pedig pozitívan fogadják az újdonságainkat is. A fejlesztéseket ettől függetlenül gőzerővel folytatjuk.

Az AMAZONEN-WERKE ügyvezetői

Az AMAZONE növekszik, virágzik és gyarapodik

Mivel megrendelésállományunk az összes termékterületen jelentősen nőtt, az AMAZONEN-WERKE úgy döntött, kapacitásainkat a fokozódó igényekhez igazítjuk.

Ennek keretében tovább bővítjük új bramschei üzemünket. A jövő évtől ezen a helyszínen végezzük a Pantera önjáró növényvédelmi permetezőgépek, valamint a nagyméretű vontatott gépek, mint például a ZG-B és ZG-TS nagy területteljesítményű műtrágyaszórók, a növényvédelmi gépeink zászlóshajóját jelentő UX 11201, továbbá a Primera DMC nagy területteljesítményű vetőgépek végszerelését. 

Miután a nagygépeket átköltöztettük Leedenből Bramscheba, a leedeni AMAZONE Global Parts Center és a használtgépközpont tovább bővülhet. Szamarában nagy lépésekben folyik az új gyáregységünk építése, de a Moszkvától délre található AMAZONE Dolmatowo értékesítési és szervizelési kirendeltségünk építési munkálatai is megfelelő ütemben haladnak.

Örömünkre szolgál, hogy minden építési projektünkhöz hozzáértő partnert találtunk, így méltán bízhatunk abban, hogy a fontos bővítések a tervek és a határidők szerint alakulnak.

AMAZONE wächst, blüht und gedeiht (1)
A Bramschei gyárterület
AMAZONE wächst, blüht und gedeiht (2)
Új üzemünk az oroszországi Szamarában


Újdonságok az AMAZONE vállalatnál

„IceTiger” téli sószóró

IceTiger

Az AMAZONEN-WERKE új téli sószórót fejlesztett, amely évtizedes tapasztalatainkra alapul. Mezőgazdasági gépeink közül már a ZG-B nagy teljesítményű műtrágyaszórónk is rendkívül megbízhatóan dolgozik a precíz szalagpadlós technikával.

A legmodernebb ISOBUS-technológiával ellátott új IceTiger szórási szélessége 2 és 8 méter között állítható, tartálytérfogata 1000 liter (ami opcionális rátétekkel 1300, 1600 és 1900 literre bővíthető) és minden elterjedt szóróanyagot egyforma hatékonysággal juttat ki, legyen szó száraz vagy nedves fajtáról. A hidraulikus hajtású és könnyen kezelhető szórógépen a meghibásodásokra nem érzékeny, nagy szállítási felületű szalagpadló elakadásmentesen juttatja a szóróanyagot a rozsdamentes szórótárcsákhoz. Működés közben erőteljes LED-világítás és szenzorok gondoskodnak a funkciók biztonságáról.

Az IceTiger szórógépet gumi sárfogó védik a taktorkerekek által felhordott szennyeződésektől, miközben a hajtó mechanizmus extra burkolatokkal van ellátva. Az IceTiger géphez négy támasztókerék tartozik, így akkor is könnyen mozgatható a garázsban, amikor épp nincs felszerelve. A szóróanyagot egy kényelmesen kezelhető takaróponyva védi a csapadéktól. Az első 10 gépet 2020 telétől kiváló eredménnyel használják. Meggyőződésünk, hogy az IceTiger igazi sikertörténet lesz.

Az IceTiger ezüstérmet szerzett a demopark 2021 vásáron.

Szükségünk van az ön beleegyezésére

Ezt a tartalmat egy külső szerver biztosítja. Ha aktiválja a tartalmat, akkor személyes adatokat dolgozunk fel, és sütiket állítunk be.


Az új méret: UX Super – Akár 9000 literes térfogattal és 42 m munkaszélességgel csupán egy tengelyen!

UX-Super

Az új UX 7601 és UX 8601 Super modellekkel tovább bővült az AMAZONE vontatott szántóföldi permetezőgépek családja. Az AMAZONE kompakt gépkialakításának következetes folytatásával ismét kompromisszumok nélkül érhető el a maximális térfogat – természetesen a már ismert és bevált előnyökkel:

A repülőgépszárnyakhoz hasonló kialakítású és akár 42 méretes munkaszélességű L-szórókeret egyszerre szuperkönnyű, szuperstabil és szuperkompakt, és optimális szórókeret-vezetést garantál a szántóföldön. A szórókeret nem kívánt függőleges és vízszintes mozgásait a ContourControl aktív szórókeret-vezetés a SwingStop aktív lengéscsillapítással kombinálva hatékonyan kioltja. 

Akár 5 - 10% növényvédő szer is megtakarítható a GPS-Switch automatikus szakaszolás és az AmaSelect fúvókánkénti szakaszolás kombinációjával. Az AMAZONE maximális kezelési kényelmet kínál a SmartCenter egységgel. A Comfort plus csomag maximális kényelmet nyújt az érintőképernyős kezelőegységgel, a gép teljesen automatikus feltöltési és tisztítási folyamatokkal történő kezeléséhez.

A nagyméretű UX terméksorozat a kompromisszummentes csúcskategóriát képviseli és minden gazdaságnak a megfelelő gépet kínálja.

Szükségünk van az ön beleegyezésére

Ezt a tartalmat egy külső szerver biztosítja. Ha aktiválja a tartalmat, akkor személyes adatokat dolgozunk fel, és sütiket állítunk be.


Az AMAZONE a gyakorlatban

A sassenhofi „Bio Energy Dötterl” gazdaság

AMAZONE im praktischen Einsatz (1)
A sassenhofi „Bio Energy Dötterl” gazdaság
Michael Dötterl Felső-Pfalz északi részén, a Steinwald és az Oberpfälzer Wald erdős területek között vezeti „Bio Energy Dötterl” nevű vállalkozását. Dötterl úr mindössze 18 évesen vette át szülei 40 hektáros gazdaságát. Három évvel később 400 kW-os biogázerőművet épített, területét pedig fokozatosan 450 ha-ra növelte, amelyből 420 ha szántó, 30 ha pedig zöldterület. A biogázerőmű kukoricával, fűvel és teljes növényes szilázzsal működik. A gazdaság egyébként őszi árpát, őszi búzát, tritikálét és repcét termeszt. 2016-ban vásárolták a kényelmes felszereltségű ZA-TS függesztett műtrágyaszórót és a 4200 literes tartálytérfogatú UX vontatott szántóföldi permetezőgépet. Mindössze egy évvel később a géppark egy 6 m munkaszélességű Cirrus nagy teljesítményű vetőgéppel, 2020-ban pedig egy 6 m-es Catros TS rövidtárcsával egészült ki. Ez év késő őszén érkezik még egy 8 méteres Catros TX.

AMAZONE im praktischen Einsatz (2)
Erős csapat: Michael Dötterl és fia, Moritz az UX 4200 Special mellett

A sassenhofi és az időközben hozzá vásárolt csehországi gazdaságok működtetésénél Michael Dötterl sikeresen támaszkodik az AMAZONE termékeire.

A gazdaságban előforduló sokféle feladat elvégzésében Dötterl már nyolcéves fiát, Moritzot is bevonja. A közösen végzett munka pontosan kétszer akkora örömet okoz.


#ROWSHOW 2021 – rekorddöntési kísérlet

AMAZONE im praktischen Einsatz: #ROWSHOW 2021 – auf Rekordjagd (1)
Rekorddöntési kísérlet: AMAZONE FTender 2200, Fendt 942 Vario és GRIMME GL 860 COMPACTA

A damme-i székhelyű GRIMME vállalattal együttműködésben az AMAZONEN-WERKE rekorddöntésre tett kísérletet. A cél: minél nagyobb terület bevetése burgonyával, műtrágya kijuttatásával kombinálva. Ehhez a GRIMME vállalat GL 860 „COMPACTA” típusú nyolcsoros burgonyavetőgépét az AMAZONE fronttartályával kombinálták.

Burgonya vetésénél a megfelelő talajhőmérséklet és -szerkezet, valamint a megfelelő időjárási viszonyok mellett kiemelten fontos a minél pontosabb és hatékonyabb vetés és a műtrágya kijuttatása az év korai időszakában.

AMAZONE im praktischen Einsatz: #ROWSHOW 2021 – auf Rekordjagd (2)
A rekorddöntési kísérletre ez év májusában, egy 3,5 fokos kora reggelen került sor egy 47,17 hektáros táblában, Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány Schweirin városától 40 km-re, Setzinben.

8,3 km/h átlagsebességgel óránként 3,47 ha tökéletes minőségű bevetése volt elvégezhető. A burgonyák 18 cm mélységbe kerültek, egymástól 33 cm távolságban. A műtrágya kijuttatása 100 kg/ha teljesítménnyel történt. 12 óra alatt ez a gépkombináció összesen 41,59 hektárt tudott bevetni. Ez bizony új rekord!

Kirendeltségek világszerte: Falcon – erős partner a dél-afrikai piacon

Partnerünk, a Falcon Equipment először importált az afrikai kontinensre egy teljes felszereltségű UX 11201 gépet a dél-afrikai Caledonban gazdálkodással és marhatartással foglalkozó Heinrich Schönfeldt számára.

Miután a hajós szállítás és más logisztikai kihívások miatti várakozást követően az UX 11201 végre megérkezett, a Falcon Equipment mindent megtett, hogy a lehető leggyorsabb előkészítse a gép átadását Heinrich Schönfeldt gazdának. Először 3300 mm-re állították a nyomszélességet. A gazdálkodó alapos betanítása és a gép teljes körű átadási átvizsgálása után a vontatott szántóföldi permetezőgép készen állt arra, hogy végre megmutassa mire képes.

Arisztotelész monda egyszer: „A munkából fakadó öröm a munka tökéletességét jelenti.”
A Falcon csapata nagy elhivatottsággal és örömmel váltotta valóra az arisztotelészi idézet gondolatát és helyezte üzembe az afrikai kontinens legnagyobb szántóföldi permetezőgépét.

Vetretungen in aller Welt: Falcon – ein starker Partner für Südafrika
Balról jobbra: Ruben van der Merwe (országos értékesítési vezető), Timo Mönnich (AMAZONE szerviztechnikus), Wessel Vosloo (regionális értékesítési vezető), Anna du Plessis (marketing vezető), Chris Coucourakis (beszerző)


Egyszer volt, hol nem volt: AMAZONE SW 2000 kihordócsigás kocsi

Es war einmal: Schneckenwagen SW 2000 von AMAZONE
Az 1960-as években elterjedt gyakorlatnak számított bizonyos műtrágyák, pl. a mész por formában történő kijuttatása. A mész, amely természetesen úton lebomlik, ma is az egyik legfontosabb műtrágya a mezőgazdaságban. Azokban az időkben, amikor a kisebb és közepes gazdaságok is inkább saját gépekkel dolgoztak, a kihordócsigás kocsit nagy darabszámban értékesítették.

Azóta a helyzet megváltozott. A mész manapság granulátum formában vagy más műtrágyával keverve kapható, így kijuttatása normál centrifugál-műtrágyaszóróval lehetséges. A 90-es évektől kezdve azonban a bérvállalkozók is nagy területteljesítményű, akár 10 tonnás műtrágyaszórókat használnak arra, hogy a meszet kijuttassák a szántóföldekre. A kisebb, kihordócsigás műtrágyaszóró iránti kereslet fokozatosan lecsökkent, emiatt az AMAZONE leállította a gyártásukat és a nagyobb műtrágyaszórók fejlesztésére összpontosított.

Az idők változtak és az AMAZONE haladt a változással.

Együttműködés baráti partnerekkel: AMAZONE UX SmartSprayer – gyomirtó szerek precíziós használata

A jövő növényvédelme az AMAZONE, a Bosch és a xarvio együttműködésében.

Kooperation mit befreundeten Partnern: AMAZONE UX SmartSprayer – punktgenauer Einsatz von Herbiziden
Az AMAZONE a Bosch és xarvio (BASF Digital Farming Solutions) vállalatokkal közösen fejlesztette ki és tesztelte az UX SmartSprayer vontatott szántóföldi permetezőgépet. A Bosch képfelismerő szoftverével a gép felismeri a kapásnövények közötti gyomot, majd célzottan adagolja rájuk a gyomirtó szert. Gyomosodástól függően így akár 90%-nyi növényvédő szer is megtakarítható. A szaknyelv ezt a megoldás „spot-permetezésnek” hívja. A minimális területű kijuttatáshoz a maximális pontosságú kerethelyzet elengedhetetlen. Az Amazone „ContourControl” aktív szórókeret-vezetése, valamint „SwingStop” aktív lengéscsillapítása minden körülmény között szavatolni tudja a szükséges pontosságot a földeken.

Az egyenként kapcsolt pulzusszélesség-frekvenciamodulációs szelepek (PWFM) és a speciálisan hangolt, 25 cm távolságú, Agrotop gyártmányú spot-fan-fúvókák kombinációja pontos spot-permetezést és maximális megtakarítási potenciált biztosít akár 12 km/h munkasebességek mellett. Emellett ugyanebben a művelési menetben egy kiegészítő tartályból, kétvezetékes rendszert alkalmazva talajherbicid is kijuttatható a teljes felületre. A gép LED-es világítási technológiával van ellátva, hogy akár éjjel is tudjon dolgozni.

Szükségünk van az ön beleegyezésére

Ezt a tartalmat egy külső szerver biztosítja. Ha aktiválja a tartalmat, akkor személyes adatokat dolgozunk fel, és sütiket állítunk be.


Egy hűséges kereskedő: A legsikeresebb UX viszonteladó

Egyik legfontosabb kereskedelmi partnerünk az AGRAVIS Raiffeisen AG és annak leányvállalatai. Közülük az egyik, az AGRAVIS Technik BvL GmbH, 7 kirendeltséggel (Münsterland, Ruhr-vidék, Nyugat-Osnabrück, Emsland és a Bentheimi grófság területén) helyben képviseli az AMAZONE vállalatot. A kirendeltségek egyike a münsterlandi Aschebergben található.

Idén az AGRAVIS Technik BvL GmbH az aschebergi telephelyén kimagasló értékesítési sikereket ért el UX Super és UX Special vontatott szántóföldi permetezőgépeinkkel. Itt összesen 8 vontatott szántóföldi permetezőgépet értékesítettek, amelyek közül öt UX Super és három UX Special volt. Ehhez jön még három UF 02 függesztett szántóföldi permetezőgép. A növényvédelem egy tanácsadás szempontjából rendkívül intenzív szakterület. E területen az AGRAVIS értékesítési tanácsadók csapata szoros együttműködésben dolgozik az AMAZONE üzleti képviselőivel.

Már az AMAZONEN-WERKE alapítója, Heinrich Dreyer már 1890-ben említette a münsteri mezőgazdasági szövetkezettel való együttműködést, amelyet akkoriban még WCG-nek (Vesztfáliai Központi Szövetkezetnek) hívtak. A sikeres partneri viszony a mai napig fennáll. Az AGRAVIS Technik BvL GmbH vállalatot a gyár képviselői, Hartmut Goudschaal és Jan-Heiner Kampmeyer irányítják.

Ein treuer Händler: Erfolgreichster UX-Vertriebspartner
Az AGRAVIS BvL Technik GmbH igazán ütőképes csapata UX gépek sora előtt


Tűz Lipcsében

Feldbrand in Leipzig
A tűz terjedését gátló nyiladékokat rövidtárcsával és kultivátorral dolgozták be a talajba Fotó: Eric Pannier – Einsatzfahrten Leipzig
2021. július 18-ána vasárnap estéjén tűzvész pusztított a lipcsei üzemünkkel határos egyik gabonatáblában. Az erről szóló riasztást 22:40 körül kapta a tűzoltóság, akik azonnal közbe tudtak avatkozni, mivel a tűzoltó laktanya éppen a táblával szemben található. Ezzel szinte egy időben kapott erről tájékoztatást Ralf Döring, a BBG üzemvezetője egy szomszédtól, aki azonnal elindult és aktiválta a belső riadóláncot is.

A tábla megközelítésekor a tűzoltóság két oltójárműve elakadt a laza talajban. Ennek ellenére sikerült tűzvédelmi akadályt kialakítani, ami fontos volt, mert a tűz gyorsan terjedt a gyárterület irányába. Mivel egy tűzoltóautó közel sem volt elég, a tűzoltóság további egységeket kért, köztük két tartályos tűzoltóautót. A BBG karbantartási felkészültségének hála a tűzoltók az üzem tűzcsapjainak maximális oltóvíz-ellátását is fel tudták használni. A tűzoltók munkájának támogatásához Robert Dietrich konstruktőr és Martin Wilken munkavezető felültek egy traktorra, rövidtárcsával és kultivátorral védősávot húztak a szántóföldön, majd kiszabadították a tűzoltó járműveket.

A tüzet három óra alatt sikerült eloltani. A tűz nem tudott átterjedni a gyárterületre és a szomszédos földekre. Az oltás idejére evakuált éjszakai műszakos dolgozók már 1 óra körül folytathatták a munkájukat.

Ezúton is köszönjük dolgozóink és a tűzoltóság bátor és önzetlen helytállását.

Képviseletek világszerte: A Capei SRL vállalat Argentínában

Vertretungen auf der ganzen Welt: Die Firma Capei SRL in Argentinien
Argentínában a Capei SRL vállalat és Gabriel Giardina foglalkozik a termékeink importálásával. 2017-ben a Buenos Aires-től 390 km-re található Balcare-ban működő Grimme Importeur sikeresen vette át az AMAZONEN-WERKE képviseletét.

A gazdálkodók érdeklődésének középpontjában a Catros rövidtárcsára és a jól felszerelt műtrágyaszórók állnak. Egy olyan országban, ahol 100%-ban direktvetést alkalmaznak, igazi kihívást jelent megmutatni, hogy az új munkamódszerek és a modern technológia révén sokkal jobb eredmények érhetők el. A minimális talajművelés és a mechanikus gyomirtás jobb megoldást jelent, ami tökéletesen megvalósítható az AMAZONE Catros, Cenius és Certos gépeivel. Ehhez az eljáráshoz tökéletesen megfelelnek a nagy pontosságú műtrágyaszórási és növényvédelmi technológiáink.

Vertretungen auf der ganzen Welt: Die Firma Capei SRL in Argentinien (2)
A Capei SRL vállalat eközben kiváló termékbevezető munkát végzett és a jövőben még több mezőgazdasági üzemmel fogják megismertetni a fejlett rendszerek előnyeit. Az eddig elért sikereik megfelelő lendületet adnak e feladathoz.

Szeretnénk köszönetet mondani Giardina úrnak és csapatának a kiváló munkájukért és további sok sikert kívánunk nekik.

Az AMAZONE kiemelkedő dolgozói

Viktor Schwamm üzemmérnök

Verdiente Mitarbeiter bei AMAZONE (1)
A Primera DMC továbbfejlesztésért felelős munkatársaink: Viktor Schwamm üzemmérnök
Viktor Schwamm Kazahsztánban született és nevelkedett. A középiskola után az oroszországi Omszkban folytatott gépészeti tanulmányokat, amelyet 1979-ben kitüntetéssel és mérnöki diplomával zárt. Szakmai karrierjét Schwamm a Szibériai Mezőgép-vizsgáló Állomáson kezdte, ahol a feladata vető- és aratógépek vizsgálata volt.

1981-ben az ottani labor főmérnökének választották. Mindössze egy évvel később Schwamm már műszaki vezetőként volt felelős a teljes vizsgáló állomásért. 1995-ben Viktor Schwamm a családjával együtt Németországba költözött. Mielőtt Dortmundban ismét tanulmányokba kezdett, ipari műszerészként dolgozott. Tanulmányai után Schwamm úr először konstrukciós mérnökként helyezkedett el egy fémipari vállalatnál Mellében. Schwamm további öt évet dolgozott konstruktőrként a bissendorfi Matznet autóipari beszállító vállalatnál, mielőtt 2005-ben az AMAZONE-hez szerződött.

Azóta a Primera DMC nagy területteljesítményű vetőgépek továbbfejlesztésével foglalkozik, vállalatunk társtulajdonosa, prof. h.c. Univ. Samara R A S Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer (1932 - 2023) felügyelete mellett. A Viktor Schwamm segítségével fejlesztett Primera DMC, amely akár 12 méteres munkaszélességgel is rendelhető, igazi slágertermékké vált a kínálatunkban.

Szívből köszönjük Schwamm úr kimagasló munkáját, amely nélkül a direktvetési technikában elért sikereink elképzelhetetlenek lennének.


Rainer Rüdebusch üzemmérnök

Verdiente Mitarbeiter bei AMAZONE (2)

Rüdebusch úr egy, az AMAZONE-nál elvégzett képzés után a Brémai Főiskolán szerzett mérnöki diplomát. Tudását ezután egy egyéves, mérnököknek szóló minőségmenedzsment kurzuson bővítette tovább.

Rüdebusch úr sok évet dolgozott a minőségügy és a projektmenedzsment területén a ZF Lenksysteme vállalatnál, mielőtt 2014-ben visszatért az AMAZONE-hez és projektvezetői állást vállalt Hude-ban, a szemenkénti és nagy területteljesítményű vetés területén. Termékeink folyamatos fejlesztéséhez és folyamataink optimalizálásához mindig szemmel tartja a minőséget, a határidőket és a költségeket.

Meggyőző szaktudását munkatársai nagyra tartják és maximálisan elismerik.

Köszönjük Rüdebusch úr elkötelezett munkáját és őszintén reméljük, hogy még sok éven át talál örömet és kihívást a feladataiban.

AMAZONE műtrágyaszóró hobbifarmerek számára

Düngerstreuer AMAZONE für Hobbyfarmer
A dimelseei Martina Fisseler és Rainer Zölzer magaságyásnak átalakított ZA-F gépe
Egy nem mindennapi állatállománnyal rendelkező hobbifarm az AMAZONE szórógépét használja magaságyásként. Három lóval, három husumi fajtájú disznóval, tyúkokkal, macskákkal és egy kutyával ez a hobbigazdaság tényleg élettel teli. A műtrágyaszórót nyugdíjba küldték és magaságyásnak alakították át. 

A lótrágyával kevert föld tökéletes feltételeket teremt. Már az első vetésű karalábé, brokkoli és cukkini is kifizetődő termést hozott.

Az AMAZONE ZA-F így még nyugdíjas korában is hasznot hajt a gazdájának.

Egy jelentős AMAZONE kereskedő: A Depussay vállalat a franciaországi Terminiers-ben

Ein bedeutender AMAZONE Händler: Firma Depussay in Terminiers – Frankreich
Christophe Depussay ügyvezető
Franciaországban az egyik legfontosabb kereskedőnk a Depussay. A vállalat kb. 75 éve működik Beauce-ben, amely egy fontos gabonatermesztő vidék Párizstól délre. Christophe Depussay ügyvezető 29 telephelyen 12 divíziót alakított ki.

Az AMAZONE termékei mellett a Claas és a JCB gépeit is értékesítik. A vállalkozás 280 munkatársat foglalkoztat és kiválóan működő telephelyekkel rendelkezik, ahol az ügyféltámogatásra és a pótalkatrész-ellátásra kiemelt figyelmet fordítanak.

A Depussay vállalati jelentős piacot épített fel a termékeink, különösen a növényvédelmi permetezőgépeink, vetési és passzív talajművelési technikánk számára. Nemrég az új Precea szemenkénti vetőgépet is sikerrel helyezték üzembe.

Ezúton köszönjük Depussay úrnak és elkötelezett munkatársainak a kiváló együttműködést és sok sikert kívánunk az egész csapatnak. A jövőben is a legjobb tudásunk szerint ösztönözzük és támogatjuk Depussay urat és csapatát.


Az alapító lakóháza – a „fehér ház”

Az AMAZONEN-WERKE megalapítása után 27 évvel, azaz 1900-ban, Heinrich Dreyer úgy döntött, megfelelő házat építtet magának és a családjának. Egyfelől reprezentálnia kellett a vállalatot, másfelől nem akart megválni a kis gazdaságától. Emiatt két házat építtetett egyben: Egy takaros lakóházat az utcafront felé és egy klasszikus tornácos, tornácajtós parasztházat hátrafelé, ám összességében meglehetősen szerény, minden luxus berendezési tárgyat nélkülöző kivitelben, ahogy az akkoriban vidéken megszokott volt.

Kezdetben Heinrich és Lisette az egész házat lakták nyolc gyermekükkel és a kiszolgáló személyzettel. 1932-től, ahogy a gyermekek kirepültek, Erich fiuk és felesége Erne megkapták a felső szinten található lakrészt. Erne, aki városból származott, központi fűtéssel és a kornak megfelelő berendezéssel modernizálta az egész házat. A ház eredetileg a Georgs-Marien-Bergwerks- und Hüttenverein, a mai Georgsmarienhütte GmbH szürke salaktömbjeiből épült. A nyugati homlokzatot cinklemezekkel fedték az időjárási hatások ellen.

Amikor az utolsó lakó, Erne Dreyer 2001 elhunyt, a házat nem bontották le, inkább fő képviseletté alakították és fehérre festették. A ház így ma egy igazi ékszerdobozként áll és méltó formában képviseli az AMAZONEN-WERKE vállalatot. A „fehér ház” ad otthont Christian Dreyer és Andreas Hemeyer igazgatósági tagok, Christian Gall és Dimitri Gujo exportmenedzserek, valamint a vevőszolgálat egyes irodáinak.

Wohnhaus des Gründers – das „Weiße Haus“ (1)
Az alapító háza 1945-ben
Wohnhaus des Gründers – das „Weiße Haus“ (2)
...és ma


Az AMAZONE múzeum átköltözése az AMAZONE wambergeni kísérleti gazdaságába

Majdnem 20 éve a gastei Weitkamp udvar ad otthont az AMAZONEN-WERKE múzeumának. A történelmi gépeket a gabonatisztító géptől a vetéskombinációig a nagy szérűn és az egykori szarvasmarha-istállókban helyezték el.

A gyönyörű faszerkezetes ház tökéletes hangulatot ad a régebbi mezőgazdasági technikáink bemutatásához. Időközben az AMAZONEN-WERKE megvásárolta a Gut Wambergen gazdaságot, amelynek bizonyos területei a gyárterületeinkkel szomszédosak. Magától értetődő volt, hogy a több mint 135 év alatt összegyűjtött tárlatokat a Gut Wambergen nagy helyiségeibe költöztetjük.

A csarnokban és a vele kétoldalt szomszédos istállókban rengeteg hely áll rendelkezésre az AMAZONE technológiai fejlődésének bemutatásához. A kamrákban, ahol régen a cselédek és a szolgálók aludtak, a kisebb mezőgazdasági gépeket és a gazdaságból származó régi háztartási eszközöket állítjuk ki.

Míg a Gut Wambergen gazdaság földterületein a modern mezőgazdasági technológia jövője ismerhető meg, a csarnokban több mint 100 éves technikatörténeti időutazás tehető. Látogatónk ezzel egy időben betekintést kaphatnak a vidéken élő elődeink élet- és munkakörülményeibe.

A látogatás előzetes egyeztetés után lehetséges - kérjük, kérdéseiket és kéréseiket a következő e-mail címre küldjék: dirk.Wortmann@amazone.de

Umzug des AMAZONE Museums in das AMAZONE Versuchsgut Wambergen
Új AMAZONE múzeum a wambergeni kísérleti gazdaságban


AMAZONE kísérleti terület Gut Wambergen gazdaságban: Első terménybetakarítás a Controlled Row Farming projektben

AMAZONE Versuchswesen auf dem Gut Wambergen: Erste Ernte im Projekt Controlled Row Farming
Az őszi árpa betakarításával véget ért a Controlled Row Farming (CRF) projekt első éve. A gyakorlatközpontú sávos próba keretében a teljes parcella termését kicsépeljük és egy nagy területteljesítményű műtrágyaszóróban megmérjük. A ZG-TS 7501 egy kiselejtezett prototípus, amely speciális kifolyógaratot kapott a betakarított termény pótkocsira továbbításához. A próbaaratás emiatt sokkal hatékonyabb lett és azonnali eredményeket hozott.

Ezek alapján elmondható, hogy az 50 cm-es duplasoros gabonavetés 50%-kal kevesebb vetőmagmennyiséggel is ugyanannyi termést adott, mint a hagyományos vetés. Ezenkívül az Alexandrine lóhere felülvetésével jól fejlett kísérő kultúrát alakítottunk ki az utolsó kapálási folyamatban, amely a betakarítás után azonnal biomasszát képezett.

A gyakorlati szakemberekkel és tanácsadókkal folytatott megbeszélések során a CRF termesztési koncepció, amelynél minden művelet következetes sororientációval történik, egyöntetűen pozitív visszajelzést kapott. A DLG ez év szeptemberében egy 3 éves kísérleti projektbe kezdett a Controlled Row Farming alapelv mentén (www.controlled-row-farming.de). A kísérlet célja a helyi haszonnövények termesztésének támogatása.

A „ReNuWi - Soralapú gazdálkodás csökkentett vegyszeres növényvédelemmel, valamint a hasznos rovarok és vadon élő gyógynövények fejlődésének elősegítésével” projektet az Umwelt szövetségi alapítvány támogatásával, és partnereinkkel, az Anhalti Főiskolával és Schmotzer Hacktechnik nevű leányvállalatunkkal közösen vezetjük a Bernburgi Nemzetközi Növénytermesztési Központban. A véletlenszerű nagyparcellás kísérletektől a következő években tudományosan megalapozott eredményeket, illetve más éghajlati régiókból származó tapasztalatokat várunk.

Folyton úton az AMAZONE-ért: Florian Lüer nagy- és külkereskedő

Lüer úr az előző év közepén vette át az AMAZONE üzleti képviseletét Alsó-Szászország délkeleti régiójában. Ezzel Michael Hager nyomdokaiba lépett, aki majdnem 30 évig képviselte itt sikerrel vállalatunkat.

Lüer úr 2007 óta foglalkozik mezőgazdasági technikák értékesítésével és már számos alkalommal dolgozott az AMAZONE technikáival, emellett kiválóan ismeri a Hannovertől Braunschweigig húzódó területet, mivel ott végzett el egy tanúsított agrártechnikai értékesítői (ADG) kiegészítő képzést.

Lüer úr tehát kiváló alapokkal és nagy lelkesedéssel vetheti bele magát új munkájába, mint az AMAZONE üzleti képviselője.

Ständig unterwegs für AMAZONE: Groß- und Außenhandelskaufmann Florian Lüer
Balról jobbra: Florian Lüer, Christoph Mützenich (Wilhelm Hobein Landtechnik) és Michael Hager


Carsten Megier feleségül vette az ő Insa-ját.

Carsten Megier hat seine Insa geheiratet (1)
A 2020-as év második felében örömteli esemény történt, amelynek kollégáinkkal együtt mi is igazán örültük. Carsten Megier munkatársunk, aki 2018 óta dolgozik a Gastéban folyó növényvédelmi gép kísérleteinkben, 2020. szeptember 12-én feleségül vette Insa nevű menyasszonyát. A pár már sok éve ismeri egymás és most végre hivatalosan összekötötték életüket. Közös szenvedélyük a tánc.

A georgsmarienhütte-i Albrecht tánciskolával több táncversenyen is részt vettek. Eredetileg azt tervezték, hogy a lakodalmukat majd különleges show-elemek színesítik, hogy az esemény valóban emlékezetes legyen.

Mivel a fergeteges bulit az érvényes korlátozások miatt nem lehetett megtartani, a jegyespárt a Hangeben tartott polgári esküvőjük napján meglepte egy, a közeli munkatársaikból álló delegáció. A régi plébániánál tett látogatáshoz egy traktort UF 2002 szántóföldi permetezőgéppel és az új önálló FT-P 1502 fronttartállyal szerelték fel. Ahogy az ifjú házasokról készült fotón jól látható, a pódium kiváló díszletet adott az esküvői fotók készítéséhez. Minden szépet és jót, sok boldogságot és egészséget kívánunk az ifjú párnak!

Carsten Megier hat seine Insa geheiratet (2)
A boldog pár és kollégáik az AMAZONE-tól


Spreader Application Center: Pontos műtrágyaelosztás az AMAZONE-nál

Spreader Application Center: Präzise Düngerverteilung bei AMAZONE
Szórócsarnok Hasbergen-Gaste-ban
Műtrágyaszórók 1915 óta szerepelnek az AMAZONE kínálatában. A ZA centrifugális műtrágyaszóró 1958-ban mutatkozott be. A szóróanyag eloszlásának pontosságát 106 éve rendszeresen teszteljük. Kezdetben ehhez nagy bádogvödröket helyeztek a földre, amiben összegyűjtötték a műtrágyát. A vödröket aztán egyesével kiürítették és lemérték a tartalmukat. Később egy mély árkot ástak, amelyen a traktor és a műtrágyaszóró egy hídon áthajtott. 1983-ban az AMAZONE tesztcsarnokot építtetett, ahol egy gyűjtőgaratokkal ellátott hosszú kocsi haladt a fixen felszerelt műtrágyaszóró alatt. Hogy nagyobb munkaszélességeket is tudjunk vizsgálni, a csarnokot később kiszélesítettük.

Ahogy a műtrágyaszórók munkaszélessége meghaladta az 50 métert, új vizsgálati módszert dolgoztunk ki, amelynél a műtrágyaszórót egy forgó próbapadon helyeztük el. A kiszórt műtrágyát egy 42 m hosszú, 84 gyűjtőgarattal és online mérlegcellákkal ellátott mérőpad féloldalasan gyűjtötte össze. A mérési eredményt és a szórási képet egy szoftver kiszámította és közvetlenül beküldte az online műtrágya-adatbázisba.

A Spreader Application Center megalapításával a fejlődés töretlenül folytatódott. Manapság a műtrágyapróbákat ügyfeleink végezhetik el egy „Mini” szórási próba keretében. A megállapított beállítások azután okostelefon és a mySpreader alkalmazás segítségével Bluetooth-on továbbíthatók a műtrágyaszóróra.

A Spreader Application Center és a mySpreader alkalmazás révén optimális szórási minőséget tudunk garantálni műtrágyaszóró gépeinknek.

Sikeres nők az AMAZONE-nál, műszaki pozíciókban is

Frauenpower bei AMAZONE auch in technischen Berufen
Franziska Willer ipari műszerész
Vannak olyan hivatások, amelyeket hagyományosan a férfiakhoz társítunk. A 1980-as évek képzési reformja óta az ipari és géplakatos szakmát egyebek mellett az ipari műszerész szakma váltotta fel. Az olyan új felhasználási területekkel, mint az elektronika, a hidraulika és a pneumatika, az ipari műszerész munka rendkívül változatos munka lett és egyre több nőt is vonz.

Az AMAZONE-nál sincs ez másként. 2015-ben Franziska Willer úgy döntött, az ipari műszerészek érdekes és sokoldalú hivatását szeretné megtanulni. Ehhez mélyreható ismereteket szerzett a különböző gyártási eljárásokban, pl. a forgácsolásban, az alakításban és a hegesztésben, csakúgy mint a modern CNC-gépeknél használt elektronikában és hidraulikában.

Szakmai képzésének sikeres befejezése óta hasbergen-gaste-i fő üzemünkben, az üzemeltetési osztályok dolgozik, ahol a szerszámgépek karbantartásáért és javításáért felel. Szakértelmével és szakismereteivel Franziska Willernek sikerült meghódítania ezt a hagyományosan férfi szakmát.

Ezúton kívánunk sok örömet és sikert Franziska Willernek!

Búcsú Friedhelm Brömstruptól

Abschied von Herrn Friedhelm Brömstrup
Ez év márciusában, nem sokkal 86. életévének betöltése előtt elhunyt Friedhelm Brömstrup.
Kivételes munkaerő volt az AMAZONEN-WERKE vállalatnál: beszerző, értékesítési vezető és az ügyvezetés tagja. Pályáját 1952-ben kereskedelmi gyakornokként kezdte a Dreyer család 2. generációjának, Heinrich Dreyer mérnök úrnak a vezetésével, és következő 49 évben a szabadúszó képviselőket a vállalatnál alkalmazásban álló utazó képviselőkre cserélte, akik különféle kirendeltségeken dolgoztak. Az ő idejében jelentek meg a különféle elektronikus adatkezelő rendszerek is az AMAZONE értékesítési munkájában. Ő irányította a vállalat reklámtevékenységét és végül a gyártástervezést, rendkívüli érzékkel.

E fontos feladatokat Klaus Dreyerrel és a kiváló beszerzővel Dr. Rolf Friederichs-szel szoros és megbízható együttműködésben látta el. Kijelenthető, hogy vállalatunk Friedhelm Brömstrup felügyelete mellett nőtt elismert kis-közepes családi üzemből globális vállalattá. Brömstrup a Dreyer család 4. generációjának kereskedelmi vezetőjével, Christian Dreyer mérnök-közgazdász úrral is szoros és harmonikus munkakapcsolatban állt. Elkötelezettségével Friedhelm Brömstrup családi tradíciót vitt tovább, hiszen édesapja is 50 évet dolgozott asztalosként az AMAZONE vállalatnál. Dirk Brömstrup immár a család 3. generációjaként erősíti a vállalatunkat a Marketing és Kommunikációs részleg vezetőjeként.

Friedhelm Brömstrup jelentős mértékben hozzájárult az AMAZONEN-WERKE kiemelkedő sikereihez. Az ügyvezetés emiatt nagy köszönettel tartozik neki.

A politika és a mezőgazdasági technika találkozása

Ez év augusztus 18-án Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök és a CDU párt kancellárjelöltje, Dr. Bernd Althusmann alsó-szászországi gazdasági miniszter, Anette Meyer zu Strohen tartománygyűlési képviselő, Verena Kämmerling a CDU osnabrücki vezetője, valamint Dr. Mathias Middelberg képviselőházi képviselő vállalatunk Hasbergen-Gastenben található központjába látogatott.

A látogatás fő témája a modern, erőforráskímélő és környezetbarát gazdálkodás volt. Dr. Justus és Christian Dreyer tulajdonosok azonban az AMAZONEN-WERKE sokoldalú nemzetközi, több mint 70 országban folytatott tevékenységét és a „Made in Germany” mezőgazdasági technikai innovációk nagyszerűségét is bemutathatták.

A vendéglátók pozitívan értékelték azt, hogy a politikusok hajlandók foglalkozni a középosztály problémáival, valamint a gazdálkodásban felmerülő kihívásokkal és aggodalmakkal. Összefoglalójában Laschet úr minden résztvevőnek megköszönte a konstruktív eszmecserét, és kiemelte a családi középvállalatok fontosságát a német gazdaság számára. A látogatókat lenyűgözte az a magas fokú digitalizáció, amely napjainkban a mezőgazdasági technikában is megjelent.

Politik trifft Landtechnik
Balról jobbra: Dr. Bernd Althusmann, Dr. Justus Dreyer, Anette Meyer zu Strohen, Bettina Dreyer, Christian Dreyer, Dr. Mathias Middelberg, Armin Laschet és Verena Kämmerling