report_hero_bild_teaser

44. kiadás - 2022/04

Az AMAZONEN-WERKE magazinja dolgozóinak, ügyfeleinek és a vállalat barátainak.

Az AMAZONE-csoport jelenlegi helyzete

Dreyer_Christian_Dreyer_Justus_ZA-TS_dx_hp_DSC_4677_d1_170830_ret_ly_03_24proz_LO-opt__

Jelenleg számos németországi és európai vállalat működik nagy kihívásokkal teli környezetben, és már most is fennáll a veszélye annak, hogy a különböző ágazatokban jelentős lesz a visszaesés. 

Örömmel látjuk azonban, hogy a mezőgazdasági technológia iránti kereslet továbbra is erős mind itthon, mind külföldön. Az AMAZONE csoport már több mint egy éve jelentős megrendelésállománnyal rendelkezik, amelynek egy része többnyire 2023-ban valósul meg. Beszállítóink helyzete még mindig feszült, az AMAZONE azonban remek pozícióban van az évtizedek óta fennálló ellátási láncnak és nagy mértékű vertikális gyártási integrációnak köszönhetően. Az adott terméktől függően ezért rövid határidejű szállítások is lehetségesek. 

A villamos energia és a gáz árrobbanása és a hiányok veszélye természetesen jelentős hatással van ránk is. A hatásokat jelenleg csak nagyjából lehet megbecsülni, mivel köztudott, hogy a helyzet alakulása rendkívül dinamikus. Ugyanakkor többnyire a lehető legalacsonyabb szinten tartottuk termékeink energiaköltségeit, és minden évben képesek voltunk javítani a gyártás energiahatékonyságát is. Ezt a vállalat minden területén alkalmazott energiagazdálkodással érjük el. Nagy teljesítményű fotovoltaikus rendszereket is használunk, hogy a szükséges villamos energiát egyre nagyobb arányban saját magunk állíthassuk elő. A saját hő- és villamosenergia-erőműveink használatával együtt csak a németországi telephelyeken az elmúlt nyolc év során jelentős mennyiségű energiát takarítottunk meg, és mintegy 7 millió tonnával csökkent a CO²-kibocsátás. 

Az ügyfelek nagy érdeklődést mutatnak a legkorszerűbb AMAZONE technológiák iránt. Egyre nagyobb a kereslet világszerte az olyan mezőgazdasági technológiák iránt, amelyek termelékenysége nagy, ám a felhasznált erőforrásokat is kímélik. Az AMAZONE csoport innovatív termékkínálatának köszönhetően még az egyes piacokon tapasztalható bizonytalanságok mellett is megőrizte erős nemzetközi pozícióját. Új termékeinket, például a nagy teljesítményű ekéket és a SCHMOTZER sorközművelő kultivátortechnikáját is ki kell emelnünk. 

Jelenleg növekedést várunk a 2022-as pénzügyi évre vonatkozóan, 2023-ra pedig az az optimista jóslatunk, hogy legalább stabil üzleti fejlődés vár ránk.

Boldog karácsonyt, és mindenekelőtt boldogságban és egészségben gazdag 2023-as évet kívánunk Önnek és szeretteinek!
 

Az AMAZONEN-WERKE vezetősége
 

FÓKUSZBAN a partner

Gratulálunk Ausztriának! - 70 évre visszanyúló mezőgazdasági technológia a Karl Deschbergernél

20220808_Deschberger_IMG_3430_LO-opt___LOcopy1
Balról: Karl Deschberger senior vezető, Leopold Eder, Christoph Deschberger ügyvezető igazgató

A felső-ausztriai Landtechnik Karl Deschberger vállalat 2022 júniusában ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját. Ebből az alkalomból az immár harmadik generációs vállalat június 11-én és 12-én kétnapos jubileumi vásárra hívta meg vendégeit prambachkircheni telephelyére.

Karl Deschberger 1952-ben tette le a mezőgazdasági technológiai vállalat alapkövét egy régi kovácsműhely megvásárlásával a Schärding melletti St. Marienkirchenben. Az első pneumatikus kerekes pótkocsik gyártásával, egy tanonc képzésével és az első kombájnok értékesítésével a kovácsműhely fokozatosan mezőgazdasági gépműhellyé fejlődött.

Az összesen több mint 40 000 m² területűre nőtt Landtechnik Karl Deschberger ma már a legmodernebb technológiát, a legjobb szolgáltatást és az alkatrészek hatékony ellátását kínálja a st. marienkircheni és prambachkircheni telephelyein.  
A Deschberger család 20 éve sikeresen értékesíti termékeinket Ausztriában. E két évforduló alkalmából Leopold Eder üzleti képviselő elismerően gratulált, és köszönetet mondott a hosszú távú jó együttműködésért.

YUNC0021_ret_ly_01


Együttműködés erős partnerekkel

Autonóm szántóföldi munka az AMAZONE-val

A mezőgazdaság álma: szántóföldi munka robotokkal. A robot neve „AgBot”, és a holland AgXeed vállalat gyártja. Az AMAZONE csoport és a Claas vállalat azáltal erősítette együttműködését az AgXeed B.V. startup vállalkozással, hogy pénzügyi részesedést szerzett a vállalatban. 

AgXeed_Agbot_Schmotzer_Hacktechnik_d1_220811_LO-opt___LOcopy1
4 kerekű AgXeed AgBot Schmotzer Select sorközművelő kultivátorral

AgXeed_Agbot_Amazone_Cenio3000Super_Doppelmesserwalze_LO-opt__
Az AgXeed AgBot gumihevederes járószerkezettel és AMAZONE Cenio 3000 Super függesztett kultivátorral és előre szerelt dupla késhengerrel

A gumihevederes járószerkezettel ellátott „AgBot” és az AMAZONE talajművelési és vetéstechnika kombinációja: az ideális traktor. A talajművelés és a vetés mellett az új, 4 kerekű Agbot a Schmotzer sorközművelő kultivátor technológiáival is használható a mechanikus gyomirtásra. Ezenkívül a vetőmag- és műtrágya-kijuttatáshoz készült univerzális függesztett FTender fronttartály, valamint a növényvédő szerek és folyékony műtrágya kijuttatására szolgáló FT-P fronttartály az adott alkalmazásnak megfelelően különböző AMAZONE függesztett gépekkel kombinálható. A különböző érzékelőrendszerek folyamatosan figyelik és elemzik a munkafolyamatot. Az autonóm szerelvény tekintetében mindig az optimális folyamat- és munkaminőség áll a középpontban. A fejlesztés már két éve folyik, és az autonóm irányítási rendszer bevezetése egyre közelebb kerül.

A jövő már elkezdődött az AMAZONE-nál!
 

AgXeed_Agbot_4Rad_dx_ax_DSC08357_d1_220613_LO-opt__


Technológiai hírek

dlg_test_ly-01
A DLG kiváló minősítése - A Precea szemenkénti vetőgép új dimenziója 

Az új Precea szemenkénti vetőgépek precíz munkavégzésükkel, intuitív kezelésükkel és nagy hatékonyságukkal győzik meg ügyfeleinket. Ehhez döntően hozzájárult az AMAZONE valamennyi munkatársának és értékesítési partnerének rendkívül magas szintű elkötelezettsége. Az új Precea 6000-2AFCC vetőgéppel az AMAZONE kiegészíti a piacon egyedülálló, a KG forgó lazító és a Precea szemenkénti vetőgép erőteljes kombinációját magában foglaló kínálatát.  


Precea6000-2AFCC_Fendt_d0_kw_DJI_0801_d1_220808_s_LO-opt__

Először is a jól ismert, robusztus, 6 m munkaszélességű forgó lazító a boronafogak segítségével rendkívül egyenletes keverést végez a vetési szinten az ideális növekedési feltételek elérése érdekében. A kompakt kivitelű Precea ezután a vetőmagot a PreTeC csoroszlyával ellátott túlnyomásos adagoló segítségével pontosan elhelyezi. A kelésre a DLG kizárólag „nagyon jó” minősítést adott. Az új FTender fronttartállyal kiegészítve ez egy rendkívül erős, akár 8 soros munkaszélességű gépet eredményez. A több munkafolyamat egy menetben történő kombinálása jelentősen növeli a teljesítményt, így ez a Precea-kombináció gazdaságilag igen vonzó a nagy gazdaságok és a bérvállalkozók számára. 

Itt tekinthető meg a Precea Performance Tour
https://www.precea.net

Egy másik nagy előnye: Az új cserélőrendszer lehetővé teszi a Precea szemenkénti vetőgép ezen kombinációjának gyors átszerelését RoTeC vagy TwinTeC tárcsákkal ellátott Avant vetőegységekre. Az FTenderrel párosítva ugyancsak egy rendkívül rugalmas és rendkívül fordulékony kombinált vetőgépet kapunk a gabonavetéshez. Kínálatunkat ezzel a modellel és a technológiai előnyeinkkel kiegészítve az új piacokon is sikeresen pozicionálhatjuk magunkat.

Az AMAZONE megfelel a növényvédelmi követelményeknek

Medaille_Agritechnica_2022_VS_Silber_LO-opt__
Az új DirectInject közvetlen befecskendező rendszer lenyűgözte a szakértőket 

A növényvédő szerek gyors, rugalmas és igény szerinti adagolása: ezek az AMAZONE új és egyedülálló DirectInject közvetlen befecskendező rendszerének fő sajátosságai. 

A növényvédelemre különösen igaz, hogy folyamatosan nőnek az ügyfeleinkkel és a technológiáikkal szemben támasztott követelmények. A növénytermesztés optimalizálása érdekében a termékeket és hatóanyagokat célzottan kell használni ott, ahol a szántóföldön szükség van rájuk. A védendő struktúrákra és vízfelületekre emellett olyan követelmények is vonatkoznak, amelyeket a gazdálkodóknak figyelembe kell venniük ezen termékek kiválasztásakor. Ezzel szemben a mezőgazdaság a nagyobb területteljesítmény és a gazdaságos gépkihasználás érdekében egyre inkább a nagyobb növényvédelmi permetezőgépek felé mozdul el.

DirectInject_d0_jm_IMG_9330_d1_220509_LO-opt__
Az új „DirectInject” közvetlen befecskendező-rendszer egyszerre két díjat is kapott

Annak érdekében, hogy a nagyobb méretű növényvédelmi permetezőgépek továbbra is maximális rugalmassággal tudjanak reagálni a termékválasztás és adagolás terén a szántóföldön uralkodó különböző körülményekre, az AMAZONE kifejlesztette az új DirectInject közvetlen befecskendező-rendszert. A DirectInject különlegessége a hagyományos rendszerekhez képest a befecskendezési folyamat gyors reakcióideje, valamint a permetlékörbe és a szántóföldi permetezőgép működésébe való teljes integráció. Ahol egyébként nem volt lehetséges a differenciált, azonnali permetezés, ott ez a rendszer most egyetlen menetben reagál a követelményekre. Az eredmény optimális növényállomány, valamint idő- és növényvédőszer-megtakarítás.

Ezek a hozzáadott értékek a DLG Innovation Award és a Farm Machine Award zsűrijét is meggyőzték. Az AMAZONE DirectInject ezüstérmet kapott, az állományápolási kategóriában pedig elnyerte a Farm Machine 2022 címet. 
 

Sikeres újrakezdés a hosszú szünet után

Az AMAZONE a lipcsei agra 2022 kiállításon

Stand-Leipzig-NEU_LO-opt__

A koronavírus miatti két év szünet után ismét részt vettünk a lipcsei agra mezőgazdasági kiállításon. Az „agra” a legfontosabb mezőgazdasági platform Kelet- és Közép-Németországban. 2022. április 21. és 24. között nagy standunkon nem csak a bevált termékkínálatunkat mutattuk be, hanem az új fejlesztésű Cobra sekélykultivátort, az UX 8601 vontatott permetezőt és a szemenkénti vetőgépünket is.

A hosszú szünet után ez a kiállítás nagy sikert aratott mind a szakmai közönség, mind az érdeklődő fogyasztók körében. Mind a négy napon sokan látogatták standunkat, a kínálatunk iránti érdeklődés pedig együtt járt megannyi ügyfelünk jó hangulatával. A közvetlen szerződéskötések szintén nem voltak ritkák az agra kiállításon. 

A hangsúly azonban az AMAZONE értékesítési tanácsadóival és üzleti képviselőivel folytatott tanácsadói beszélgetéseken volt. Összességében elmondható, a látogatók és a kiállítók pozitív élményekkel távoztak.

AMAZONE kommunális gépek nürnbergi GaLa-Bau kiállításon

A Profihopper és az IceTiger

GalaBau-2022-Team-PH1500_LO-opt__
Az AMAZONE csapata Frederic Descamps gyárigazgatóval az élén (jobbról a 2.) sikeresen mutatta be vonzó termékeinket

A GaLa-Bau a kommunális berendezések vezető szakmai kiállítása. Szeptember 14. és 17. között, négy év után először ismét a Nürnbergi Kiállítási Központban gyűltek össze a zöld szektor képviselői. Természetesen az AMAZONE is a kiállítók között volt. Az AMAZONE egy vonzó standon mutatta be a Profihoppert, a Grasshoppert és a téli sószórókat, köztük az új nagy és kis méretű IceTigert

Az AMAZONE standját nemcsak a vásár külső látogatói keresték fel, hanem munkatársaink is megragadták az alkalmat, hogy személyesen tegyenek szert új kapcsolatokra, illetve erősítsék meg a meglévőket. A Gastéből és a franciaországi Forbachból ellátogatott munkatársak, köztük Frederic Descamps gyárigazgató, valamint üzleti képviselőink tájékoztatták a számos látogatót az újdonságokról. A kiállítás végén elégedetten állapíthattuk meg: az AMAZONE a kommunális szektorban is jól képviselteti magát.

A nagyvilágból

A RAPID KB Ltd. növekedési pályára lépett - Egy erős partner Bulgáriában

A RAPID KB Ltd. vállalatot 1990-ben alapították, jelenleg pedig Plamen Bogoev vezeti sikerre. A családi vállalkozás az AMAZONE és a Claas termékek vezető importőre Bulgáriában.

Nikolay-Cekov_Plamen-Bogoev_1_LO-opt___LOcopy1
Nikolay Cekov értékesítési vezető és Plamen Bogoev ügyvezető igazgató
A RAPID KB szófiai székhelyével, Ruszéban, Dobricsban, Sztara Zagorában és Montanában működő kirendeltségeivel, valamint jamboli és trsteniki értékesítési partnereivel az ország legnagyobb mezőgazdasági területeit fedi le, ráadásul folyamatosan bővül. Bulgáriában elsősorban búzát, árpát, repcét, kukoricát és napraforgót termesztenek, Észak- és Dél-Bulgáriában a Balkán-hegység miatt pedig teljesen más az éghajlat. 

A RAPID KB rendszeresen részt vesz minden fontos bulgáriai vásáron és kiállításon. 2022 májusában a RAPID KB a Stara Zagorában megrendezett BATA AGRO vásáron mutatkozott be, ahol összesen 160 vállalat vett részt több mint 35 000 m² kiállítási területen. 

A Rapid csapata szorosan együttműködik a bolgár mezőgazdasági egyetemekkel, és célzottan fektet be az oktatásba és továbbképzésbe. A számos gyakorlati bemutató, a legújabb innovációk és technológiák bemutatása, valamint a folyamatosan bővülő kereskedelmi és szervizhálózat továbbra is garantálja a sikert.

30-Jahre-Rapid_Ruse_LO-opt___LOcopy1


Az AMAZONE TOO Kazahsztánban terjeszkedik

A saját kirendeltség Kokshetauba költözött

PXL_20220601_111837247_LO-opt___LOcopy1
A kokshetaui telephely

2010-ben az AMAZONEN-WERKE vezetősége úgy döntött, hogy saját kirendeltséget nyit Kazahsztánban. 22 millió hektárnyi szántóföldjével ez az ország mind a mai napig hatalmas lehetőségeket kínál az AMAZONE gépei számára. 

Dr. Tobias Meinel, a nagy területteljesítményű vetéstechnika korábbi termékmenedzsere családjával Asztanába költözött, és bemutatókkal, szántóföldi próbákkal, valamint a szántóföldi szaknapokon és vásárokon való részvételével tette ismertté az ott korábban szinte ismeretlen AMAZONE márkát. 

Időközben jól működő kereskedői hálózat alakult ki, a forgalom és a csapat pedig folyamatosan növekszik. Az országban uralkodó szárazság miatt a direktvetőgépek különösen keresettek, de a Pantera önjáró növényvédő permetezőgép, a Catros rövidtárcsa és az UX 11201 vontatott szántóföldi permetezőgép is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

PXL_20220601_111847044

A kedvező fejlemények hatására döntöttünk úgy, hogy saját földterületet vásárolunk Kokshetauban, Kazahsztán legfontosabb földművelési régiójának közepén. Ezt a lépést 2022 májusában hajtottuk végre. Az AMAZONE TOO megvásárolt egy meglévő ingatlant egy irodaépülettel, alkatrészraktárral és raktárcsarnokokkal. Az új központ, amelyet az AMAZONE összes kazahsztáni alkalmazottja június végén vehetett birtokba, egy olyan beruházás, amely a telephely további fejlődését is szolgálja ezen a rendkívül ígéretes közép-ázsiai piacon.

Bővült a magyarországi üzem

A kapacitás és a minőség növelése

Hat évvel ezelőtt, októberben az AMAZONEN-WERKE felvásárolta a Vogel & Noot ekegyárat. Azóta a gépeket és a berendezéseket lépésről lépésre modernizálták.

PXL_20221012_132111930_LO-opt___LOcopy1
A 4 tengelyes vízszintes megmunkálóközpont hatékonyságával, pontosságával és nagy termelékenységével igazán lenyűgöző.

A mosonmagyaróvári gyárban a közelmúltban egy újabb megmunkálóközpontot is üzembe helyeztek. A 4 tengelyes, vízszintes megmunkálóközpont nemcsak a régi gépek egy részét váltja ki, hanem növeli a gyártási kapacitást és javítja az alkatrészek minőségét is. A központ 2-szeres raklapváltóval rendelkezik, így az alkatrészek egy időben rakodhatók be és ki a megmunkálás során. Ezzel minimálisra csökkenthetők a költséges leállások, és optimálisan kihasználható az üzem kapacitása.

Jelentősen csökkentett megmunkálási idővel készülnek rajta edzett hegeszthető részegységek és kovácsolt alkatrészek a magyarországi ekék, illetve az AMAZONE csoport más telephelyei számára.
 

Pillanatképek

100 éves a SCHMOTZER - a kultivátortechnika iránt ismét nagy a kereslet

20220728_Schmotzer-Hack_1925_LO-opt__

A Bad Windsheim-i SCHMOTZER vállalat volt az első, amely a gabona és más növények sorközművelését hasznos munkaként ismerte el. A SCHMOTZER már 1922-ben, száz évvel ezelőtt bemutatta első kultivátorát. Ez nemcsak a gyomirtásra volt alkalmas, hanem a talajnedvesség elpárolgását is megakadályozta felszíni rögtörés révén.

A SCHMOTZER kultivátorai hamar elismerést szereztek, és igazi kereskedelmi siker lett belőlük. A kultivátortechnikát gyorsan tökéletesítették, és számos különböző típust kínáltak. Ez végül ez egy önjáró eszközhordozó kifejlesztéséhez vezetett, amelyet a „Schmotzer Kombi” névre kereszteltek. Ez nemcsak a sorközműveléshez szükséges eszközök széles választékával volt ellátva, hanem más mezőgazdasági gépekkel, például műtrágyaszórókkal, permetezőgépekkel és vetőgépekkel is felszerelhető volt. A „Schmotzer Kombi” az egyik legkelendőbb termékük volt, amelyből több ezer darabot gyártottak.

Később a kultivátortechnika némileg kiment a divatból, és felváltotta a vegyszeres gyomirtás. Időközben azonban felismerték, hogy a vegyszerek használatát csökkenteni kell. Ezzel a Schmotzer vállalat ismét a figyelem középpontjába kerül, és a kultivátortechnika területén szerzett százéves tapasztalatával piacvezető lett.
2019. január 1. óta a SCHMOTZER Hacktechnik GmbH & Co. KG az AMAZONEN-WERKE száz százalékos tulajdonú leányvállalata, és a világpiacra szánt professzionális technológiák továbbfejlesztésén dolgozik.

A vezetőség átszervezése

Resch-und-Bedenk-2_grobfrei_ly_01_LO-opt__
Együtt a siker felé vezető úton: Dr. Rainer Resch és Thomas Bedenk

A kultivátortechnika piacának növekedésével a vállalati struktúrákkal szemben támasztott belső követelmények is megváltoztak. Az üzletágak további fejlesztése érdekében a SCHMOTZER Hacktechnik GmbH & Co. KG vezetőségét 2022. 03. 21-től egy második pozícióval egészült ki. 

Thomas Bedenk Dr. Rainer Reschsel együtt vezeti a SCHMOTZER Hacktechnik GmbH & Co. KG vállalatot. Dr. Rainer Resch továbbra is felelős a termékválasztékért, valamint a tervezésért és fejlesztésért. Thomas Bedenk veszi át az értékesítésért és a (termék)marketingért felelős szerepet, miközben 2020 januárja óta betöltött termékmenedzseri pozícióját is folytatja. Bedenk saját biogazdasága révén nagy gyakorlatra tett szert, és a mezőgazdasági ágazatban szerzett sokéves tapasztalatára, valamint az agrokémiai és vetőmagiparban végzett munkája során gyűjtött ismereteire támaszkodik.
 

Egyszer volt, hol nem volt...

A Deutz vállalat (KHD) Intrac 6.60 traktorja

intrac-kollázs

Felső-Bajorországban Alois és Ludwig Limbrunner vezetik sikeres gazdaságukat. A két testvér, akiknek nagy szenvedélye a veterán mezőgazdasági gépek, számtalan órát töltött a „Deutz Intrac 6.6o” eszközhordozó restaurálásával, amelyet új korában először 1985-ben mutattak be a DLG kiállításon. Munkájuknak köszönhetően a teljesen felújított gép a legelőkön és a szántóföldeken ismét teljes mértékben használható állapotban van.

Az Intrac 6.60 teljes mértékben AMAZONE-technológiával van felszerelve, azaz a fronthidraulikában AMAZONE vibrációs borona és tömörítőhenger található, a rakfelületen AMAZONE TT szállítótartály a vetőgép vetőmaggal való feltöltéséhez, a hátsó hidraulikában pedig az AMAZONE KG forgó lazítóból és tömörítőhengerből álló kombinált vetőgép, valamint az AMAZONE D8 vetőgép utána haladó vetőmagtakaróval. Ilyen a „tökéletes” talajművelés – magágykészítés, a magok elvetése és az utólagos magtakarás – mindez egy műveletben!

A Deutz és a Daimler Benz együttműködésének köszönhetően létrejött Intrac gyártását azonban már 1990-ben leállították... milyen kár! 

A szabadalmaztatott eke Dél-Németországba kerül

Az utolsó AMAZONE Cayron eke 

Az AMAZONE már 1894-ben megépítette az első ekéjét a HDG terméknév alatt. Közel 120 év után, 2013-ban a Cayron modellel újra bevezette az ekét a gyártási palettába. Szakértői csapata olyan modern ekét fejlesztett ki, amely alkalmas volt arra, hogy a piacon
elérhető számos eke között is megállja a helyét. Az AMAZONEN-WERKE a „Cayron” nevet adta neki. 

20220706_Kuhstrebe_Cayron_LO-opt__
Balról jobbra: Michael Breuning értékesítési tanácsadó, Claas Main-Donau, Liane Kuhstrebe, Gerd Kuhstrebe, Gerhard Schmidt értékesítési vezető, Claas Main-Donau.

Volt néhány újítás, amelyet szabadalmaztattunk, és jelentős előnyökkel járt a felhasználók számára. Ez a fejlesztés megszakadt, amikor lehetőségünk nyílt a mosonmagyaróvári Vogel & Noot ekegyár felvásárlására. Ettől kezdve a Vogel & Noot ekék fejlesztését és korszerűsítését folytattuk, felhasználva a Cayron egyes szabadalmait.

Az utolsó, Lipcsében gyártott Cayron-sorozatú ekékből immár a legutolsó példány is gazdára talált. Az üzletet az egyik leghűségesebb és legfontosabb dél-németországi kereskedőnk, a gollhofeni Claas Main-Donau GmbH & Co. KG bonyolította le. Az utolsó Cayron új tulajdonosa Gerd Kuhstrebe, akinek már van egy AMAZONE ekéje, valamint saját gazdálkodása mellett egy bérvállalkozást is működtet. Ő és ügyfelei minden bizonnyal nagyon elégedettek lesznek ezzel a sokoldalú eszközzel. 

Röviden

A nagygépek gyártásának áthelyezése Leedenből Bramschébe - a költözés zökkenőmentesen zajlott le

A több mint 10 százalékos éves forgalomnövekedésnek köszönhetően az AMAZONE pár év alatt kinőtte a leedeni Global Parts Centert. Azzal a stratégiai célkitűzéssel összhangban, hogy a gyártást a gastei és bramschei telephelyekre összpontosítsák, a bramschei gyártócsarnokokat kibővítették, hogy a teljes permetezőgyártás ott valósuljon meg. Ezzel egyidejűleg Leedenben helyet teremtettek a Global Parts Center és a használtgépközpont bővítéséhez.

Ez év tavaszán befejeződött a bramschei gyár átalakítása is. A Pantera növényvédelmi permetezőgép, a ZG nagy területteljesítményű műtrágyaszóró és a Primera DMC nagy területteljesítményű vetőgép gyártásának áthelyezéséhez szükséges előkészületek teljes gőzzel megkezdődtek. A gondos szervezésnek köszönhetően már augusztusban újraindult a gépszerelés az új, 7000 m²-es telephelyen.
Achim Kuhl nem sokkal nyugdíjba vonulása előtt utódjával, Andreas Tönniesszel szorosan együttműködve tervezte meg a gépszerelés áthelyezését. A gyártósorok sikeres áthelyezése után Achim Kuhl az AMAZONEN-WERKE szolgálatában eltöltött több mint 40 év után búcsúzott el a vállalattól. 

Andreas Tönnies már korábban is átvette a felelősséget Bramschében üzemvezetőként, és most a függesztett, vontatott és önjáró permetezőgépek, a vontatott műtrágyaszórók és a DMC nagy területteljesítményű vetőgépek kombinált szerelését irányítja.

Bramsche_Fertigung_d0_kw_P8254441-48_LO-opt__
Minden a helyén – a gyártás szakszerű elhelyezése Bramschében


Az Agrargenossenschaft (AG) Bad Dürrenberg mezőgazdasági szövetkezet

Egy sokéves gyümölcsöző együttműködés 

IMG_0377_LO-opt__

Az AMAZONE/BBG évtizedek óta megbízható partnere az Agrargenossenschaft Bad Dürrenberg mezőgazdasági szövetkezetnek. A szövetkezet, amely az AMAZONEN-WERKE lipcsei gyártóüzemének közvetlen szomszédságában található, már a rendszerváltás előtt jó üzleti kapcsolatot ápolt a BBG-vel, és ez az együttműködés a következő években egyre szorosabb lett. 

A mezőgazdasági szövetkezet 4300 hektáron gazdálkodik, amelyből 4200 hektár szántóföld, változatos vetésforgókkal, beleértve mindenféle gabonafajtát, repcét, kukoricát és cukorrépát, valamint 36 hektáron virágkeverékeket és mézelő növényeket. 

A szövetkezethez tartozik a Landwirtschaftliche Dienstleistungszentrum GmbH is, amely a mezőgazdasági munkákat támogató szolgáltatásokra, a gazdaság saját mezőgazdasági termékeinek közvetlen értékesítésére és a gazdaság saját szállítási rendszerére összpontosít. A Landgut Friedensdorf GmbH-val együtt egy tanúsított biogazdaságot is üzemeltetnek. 

AG-Bad-Duerrenberg_d0_kw_DJI_0494_LO-opt__
A mezőgazdasági szövetkezet telephelye Szász-Anhaltban

A vállalat gépparkjának fontos részét képezi az AMAZONE technológiája. Gépeinkkel kiválóan képviseltetjük magunkat a növényvédelmi, műtrágyaszórási, vetéstechnikai és talajművelési termékcsoportokban. A gazdaság továbbá kompetens partnerként áll mellettünk a talajművelési tesztelés és megvalósítás terén. A jó együttműködés másik eleme a látogatói csoportok számára nyújtott támogatás és tanácsadás. 

Együttműködés a főiskolákkal és egyetemekkel

Ismerkedés diákoknak, kicsit máshogyan

Amellett, hogy az AMAZONEN-WERKE különböző főiskolákkal és egyetemekkel közösen dolgozik különböző projekteken, folyamatosan számos olyan diákot fogadunk, akik alap- vagy mesterszakos diplomamunkájukat írják, vagy éppen szakmai gyakorlatot végeznek vállalatunknál.

Annak érdekében, hogy a diákok megismerjék az AMAZONEN-WERKE vállalatot, Timo Klemann, a növényvédelmi termékcsalád vezetője grillezést szervezett a wambergeni kísérleti gazdaságban.

Ezen az estén a diákoknak megmutatták a Controlled Row Farming kísérleti szántóföldjeit, és elmagyarázták ezt az új művelési eljárást. Vezetőnk ezt követően körbevezette őket az újonnan létrehozott gyármúzeumban, amelyet a gazdaság csarnokában rendeztünk be. Itt mutatták be a diákoknak, hogy az AMAZONEN-WERKE közel 140 éves fennállása alatt milyen mezőgazdasági technológiákat fejlesztettek ki és gyártottak ezrével – a gabonatisztítóktól a burgonyaosztályozó gépeken, a hengeres műtrágyaszórókon és istállótrágya-szórókon át a modern talajművelésig, a műtrágyaszórási technológiáig és a modern vetéstechnikáig.

Az előadás nagy érdeklődésre tartott számot, elvégre ez egy igen fontos fejezet az európai mezőgazdasági technológia fejlődésében. Ezt követően, a grillezett hús és kolbász elfogyasztása során még mindig bőven volt lehetőség arra, hogy minden résztvevő kérdéseket tegyen fel, vagy megvitassa a felvetett témákat.

PXL_20220704_154159959
A diákok érdeklődéssel hallgatták Klaus Dreyer senior vezetőt


Mi, az AMAZONE-nál

Horst Tschörtner nyugdíjba vonul - az IT-guru, akire mindenki számíthatott

IMG_0337_Tschoertner_grob_frei_ly_01_LO-opt___LOcopy2

Horst Tschörtner a vállalatnál eltöltött közel 45 év után nyugdíjba vonult. Hude régóta aktív adminisztrációs és humánerőforrás-vezetője, illetve az egész vállalatra kiterjedő IT-szervezet feje 1976 októberében kezdte pályafutását „egyszerű munkásként”, majd ipari és kereskedelmi ügyintézőnek képezte magát, amit 1981-ben fejezett be. Alig egy évvel később, amikor az első IT-rendszert bevezették Hudéban, Tschörtner fontos pozíciót vett át a vállalatnál. Kiépítette a hudei informatikai részleget, és minden telephelyen hatékony IT-szervezetet hozott létre, ezért a vezetőség 1990-ben az egész vállalatra kiterjedő informatikai szervezet vezetőjévé nevezte ki. Néhány évvel később először humánerőforrás-, majd adminisztrációs vezetővé nevezték ki Hudéban. 

Egy növekvő vállalat humánerőforrás-vezetőjeként fontos volt számára a jövő szakszemélyzetnek képzése. Fontos célja volt, hogy azokat is támogassa, akik szerényebb körülmények közül jöttek. Az alkalmazottak számára ő volt a kapcsolattartó az aggodalmak és nehézségek esetén, és a vezetőség is nagyra értékelte mint bizalmi személyt. Horst Tschörtner a vállalaton kívül is meghatározó szerepet vállalt, például a Huder Bürgerstiftungban, ahol minden karácsonykor kívánságfa-programot szervezett a gyermekek számára. Az AMAZONEN-WERKE szeretné megköszönni Tschörtner úrnak a vállalat iránt tanúsított sokéves hűségét, nagyfokú elkötelezettségét és a bizalomteljes együttműködést.

Lukas Allinger –ipari művezető és üzleti képviselő

Folyton úton az AMAZONE-ért

Staendig-unterwegs_Allinger_LO-opt___LOcopy1
Lukas Allinger alig várja a gyakorlati bemutatót

Lukas Allinger már egy éve van úton az AMAZONE szolgálatában. Dél-németországi üzleti képviselőnkként a passzív talajműveléssel, azaz a rövidtárcsákkal, kultivátorokkal és ekékkel foglalkozik. Képzéseket szervez és gyakorlati bemutatókat tart, hogy szemléltesse termékeink minőségét és a szántóföldön nyújtott kiváló teljesítményét. 

Szakmáját tekintve géplakatos, gyakorlati képzését a Stegmüller Stahl- und Metallbau vállalatnál töltötte, majd ezt követően a Heißenhuber Bioenergie KG vállalatnál dolgozott. Allinger a regensburgi Eckert iskolákban tette le a mestervizsgát, majd közel három évig a délkelet-bajorországi Claasban dolgozott. Ennek során számos fontos kereskedőt és ügyfelet ismert meg. Időközben megismerkedett a passzív talajművelés technikájával, és már itt meggyőző munkát végzett, ami
számos értékesítéshez is vezetett.

Roland Arnold gépész üzemmérnök

Sikeres fejlesztési részleg Hudéban

RPArnold_LO-opt___LOcopy1

Roland Arnold 2003-ban sikeresen befejezte gépészmérnöki tanulmányait a wilhelmshaveni Alkalmazott Tudományok Egyetemén, miután több gyakorlati félévet töltött Mexikóban. Feleségét is Mexikóban ismerte meg, ezért összesen 13 évig élt és dolgozott az országban. Kezdetben az autóiparban helyezkedett el, majd 2010-ben a Case New Holland világcéghez csatlakozott termékmenedzserként és traktorfejlesztési projektvezetőként.

2014-ben feleségével és gyermekeivel visszatért Németországba, és projektmenedzserként kezdett dolgozni Hudéban. Elkötelezett kollégák nagy csapatának segítségével a Cataya és a Centaya vetőgépeket hozta sorozatgyártásra kész állapotba. Rainer Rüdebusch-sal és a projektcsapatokkal együtt új módszereket dolgozott ki és finomított, például a tervezési felülvizsgálatokat, az előzetes költségszámítást és a korai figyelmeztető viziteket. Végül 2017-ben a tervezési és fejlesztési részleg vezetője lett. Itt egy harmonikus csapattá kovácsolta a tervezőket, amely a függesztett kombinált vetőgépek továbbfejlesztése után most dolgozik új nagy területteljesítményű és szemenkénti vetéstechnológiájú gépeinken. Ennek a három alappillérnek köszönhetően a hudei üzemünk ideálisan fel van szerelve a jövőre nézve. 
 

Roy Stier – az ezermester

Az új dolgok ambiciózus fejlesztése

Roy-Stier

Roy Stier sikeres fiatal tervezőink egyike. A John Deere vállalatnál végzett gyakorlata után a mannheimi Baden-Württembergi Szövetkezeti Állami Egyetemen szerzett gépészmérnöki alapdiplomát. Roy Stier a tanulmányai befejezése után, 2013 januárjában tervezőmérnökként csatlakozott a hudei AMAZONE-hoz, ahol kifejlesztette a Cataya klasszikus, adagolókerekes vetőgépünk jelenlegi adagolórendszerét. 

Csoportvezetőként a vetőgépek szerszámtervezésére váltott, és továbbfejlesztette a vetőgép-technológiát. Útközben – és ez külön elismerést érdemel – Roy Stier Oldenburgban folytatta tanulmányait, és mesterdiplomát szerzett innovációs menedzsmentből és vállalkozói ismeretekből. Kiváló munkája és ambiciózus tanulmányi törekvései meggyőzték a tervezési vezetőnket, Roland Arnoldot, aki 2020-ban megbízta őt a vontatott vetőgépet fejlesztő csapat irányításával. Itt egy sikeres csapatot hozott létre, amellyel viszonylag rövid idő alatt a vontatott kombinált vetőgép új és innovatív koncepcióját alkotta meg.

Az AMAZONEN-WERKE vezetősége nagy elismeréssel követi a csapat munkáját, és meg van győződve arról, hogy ez a fejlesztés óriási előrelépést hoz az AMAZONE számára.
 

A fenntarthatóság létfontosságú:

Sikeres energiagazdálkodás

PXL_20220705_121827594
Heinrich Buddenberg (balra, az üzemvezetési osztály energiaügyi vezetője Gastéban, és Thomas Jagusch, karbantartó és a Hude energiacsapat tagja Altmoorhausenben)

A gastei, bramschei, leedeni, altmoorhauseni és lipcsei gyártócsarnokok tetején összesen 10 000 fotovoltaikus modul világít, amelyek hat futballpályát tesznek ki. A telepített napelemes rendszerek teljesítménye összesen 3000 kW. Az utolsó naperőművet most telepítették a Hude-Altmoorhausenben lévő gyárnál, és hamarosan üzembe is helyezik. A villamos energia nagy részét saját felhasználásra termeljük. Ez hosszú évekre garantálja az alacsony villamosenergia-költségeket és az erőművek tehermentesítését a jelenlegi nehéz helyzetben. Végül, de nem utolsó sorban haladást értünk el a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében is. 

Az elmúlt hat évben az AMAZONE csoport mintegy 4,2 millió eurót fektetett be különböző energiatakarékossági intézkedésekbe. Ebben az időszakban már több mint 5 millió eurónyi kiadást takarított meg annak érdekében, hogy továbbra is gazdaságos legyen az AMAZONE gépek gyártása. Az AMAZONE energiagazdálkodási csapata továbbra is aktívan működik együtt saját energiabajnokainkkal ebben a fontos ágazatban.