report_hero_bild_teaser

45. kiadás - 2023/01

Az AMAZONEN-WERKE magazinja dolgozóinak, ügyfeleinek és a vállalat barátainak.

Jó hírünk van!

Manapság ritkán hallunk pozitív híreket, ezért szeretnénk néhány jó hírrel kezdeni:

a tél a végéhez közelít, és szerencsére nem tapasztaltunk gázhiányt. A gáz ára az egy évvel ezelőtti, háború kitörése előtti szintre esett vissza. Lépésről lépésre javul a helyzet az ellátási láncokban is, így egyre ritkábban fordulnak elő gyártási zavarok. Ezekben a kihívásokkal teli időkben a kulcsszó a rugalmasság és a fenntarthatóság lett. Az AMAZONE előretekintő beszerzési stratégiával, nagy belső termelési kapacitással, nagyobb raktárkészlettel és rendkívül rugalmas csapatokkal tudta átvészelni a 2022-es extrém beszállítói hiány idejét. Az új innovatív termékek segítik a mezőgazdaság fenntarthatóbb működését a jövőben.

Dreyer_Christian_Justus_d0_kw_Q2072894_freisteller_LO-opt___LOcopy1
balról: Az igazgatótanács elnöke és tulajdonos Christian Dreyer és Dr. Justus Dreyer

Az AMAZONE összességében jelentős növekedéssel zárta a 2022-es pénzügyi évet, és 2023 tavaszán a rendelési állomány is magas szinten áll. Az AMAZONE-nál mi is elégedettek voltunk a DLG-ImageBarometer gazdálkodói minősítésével. Itt az AMAZONE a legjobb közepes méretű berendezésgyártók kategóriájában a negyedik helyet szerezte meg. Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjunk ezért számos ügyfelünknek és partnerünknek. A jó helyezés hatalmas motivációt jelent számunkra a jövőre nézve.

Ilyen körülmények között és a 140. évfordulónk fényében továbbra is bizakodva tekintünk előre.

Christian Dreyer és Dr. Justus Dreyer

Stájerország az AMAZONE-ra esküszik

A Gady több mint 20 éve partnerünk Ausztriában

Ausztria egyik legnagyobb és legjelentősebb talajművelő gépkereskedője a Gady vállalat, amely Stájerország és Burgenland egyes részeinek mezőgazdaságát látja el csúcstechnológiás termékekkel. Az 1936-ban Franz Gady által alapított vállalatot ma már a harmadik generáció, Philipp Gady és Eugen Roth tulajdonosok vezetik.

A vállalatnak 17 különböző telephelye van közel 400 alkalmazottal, köztük mintegy 50 gyakornokkal. A talajművelő gépek ágazatában elsősorban a Steyr, a Massey Ferguson és az AMAZONE termékeit forgalmazzák.

DSCF1789_111-Gady-Markt_ret_ly_01_LO-opt__
A „Gady Markt” vásáron az AMAZONE Catros rövidtárcsa előtt (balról): Martin Grössbauer értékesítési vezető, Helmut Sebald (AMAZONE értékesítési vezető, Dél-Németország/Ausztria), Phillip Gady tulajdonos és fia, valamint Ingrid Gady, Edmund Pernhofer (AMAZONE üzleti képviselő), és Eugen Roth ügyvezető igazgató

A Gady 1966 óta évente kétszer mezőgazdasági gépkiállítást rendez, amely „Gady Markt” néven népszerű népünnepéllyé nőtte ki magát. Ezeket a nagyszabású rendezvényeket mindig a Gady székhelyén, a Stájerország fővárosához, Grazhoz közeli Lebringben tartják. Időközben a talajművelő gépek és traktorok mellett autók is bemutatására is sor került. A mobilitással kapcsolatos egyéb standokkal, több száz régi traktorral, valamint regionális és gasztronómiai különlegességeivel és italaival a nagyszabású rendezvény Stájerország határain túl is népszerű, és félévente akár 20 000 látogatót is vonz.

Ez a nagy tradícióval bíró vállalatok találkozása, hiszen a Gady már több mint 20 éve forgalmazza sikeresen az AMAZONE gépeit Ausztriában.

140 éves az AMAZONE

Egy sikeres családtörténet

Szükségünk van az ön beleegyezésére

Ezt a tartalmat egy külső szerver biztosítja. Ha aktiválja a tartalmat, akkor személyes adatokat dolgozunk fel, és sütiket állítunk be.

Heinrich Dreyer 1883-ban alapította cégét, amely a következő nevet viselte: „H. Dreyer Fabrik für landw. Maschinen und Geräte in Gaste, Post Hasbergen bei Osnabrück” (H. Dreyer Mezőgazdasági Gép- és Eszközgyár a Hasbergen és Osnabrück melletti Gastében). Heinrich apjától vette át a műhelyt, amely akkor már három generáció óta a család tulajdonában volt mint asztalos és kerékgyártó műhely. Heinrich ősei más mezőgazdasági eszközök mellett gabonatisztítókat – úgynevezett darálókat – is készítettek kézzel. A Dreyer család már 1780 körül, 100 évvel a vállalat tényleges megalapítása előtt szállított egy gabonatisztító gépet Osnabrück városának. Ez a történelmi emlék ma a gyár múzeumában található, és a Dreyer család és az AMAZONE vállalat több mint 240 éves hagyományáról tanúskodik.

Luftbild_Gaste_d0_kw_DJI_0241_d1_220720-(2)_ret_ly_01_LO-opt__
Az alapítók műhelye ma és régen (lásd a következő oldalon)

Heinrich Dreyer két féltestvére, Johann és Friederich, valamint egy tanonc segítségével kezdte meg gépeinek sorozatgyártását. Újonnan tervezett gabonatisztító gépét, amelyet néhány év után a DLG kiállításon mutatott be, a saját kategóriájában egyedülálló címmel tüntették ki. Heinrich ezután adta az „AMAZONE” nevet a vállalatának. Hat évvel később már 2000 darabot adott el a gabonatisztítóból, további két év múlva pedig már 3000-et.  

1915-től már az „AMAZONENWERK” nevet viselte a cég, amely név később a világ számos pontján elterjedt. Termékkínálatának bővítése érdekében ekéket, később pedig kultivátorokat is épített. 1910-ben burgonyaosztályozó gépekkel bővült a paletta, amelyek a későbbi években nagy szerepet játszottak. Végül 1915-től Heinrich egy új típusú műtrágyaszórót fejlesztett ki, amellyel vállalata az 1930-as években át tudta venni a piacvezető szerepet.  

A028_LO-opt__
Gyárkép, Hasbergen-Gaste, 1948 körül

Stammhaus_Dreyer_bis_1900_d0_20210203_LO-opt__
Az első üzem Hasbergen-Gaste-ban


1936-ban Heinrich átadta a vállalatot fiainak, Heinrich és Kaufmann Erich Dreyernek. Heinrich vette át a fejlesztést, Erich pedig a forgalmazást. A háború azonban véget vetett a sikeres fejlődésnek. Erich katona lett és 1945-ben életét vesztette, Heinrich Dreyernek pedig egyedül kellett vezetnie a vállalatot, ahogy a háború alatt is tette. Neki köszönhetjük, hogy 1956-ban megépült a hudei fióküzemük. Amikor ez év novemberében hirtelen és váratlanul meghalt 57 évesen, halála hatalmas kihívások elé állította a vállalatot és az utódokat.  

Ezután következett a Dreyer család harmadik generációja az alapító két unokájával: Dr. Heinz Dreyerrel és unokatestvérével, Klaus Dreyerrel. Heinz vette át a termékkínálat továbbfejlesztését, Klaus pedig a gyártást és a forgalmazást. Heinz fejlesztette ki többek között az AMAZONE ZA kéttárcsás műtrágyaszórót és az AMAZONE D4 vetőgépet, amelyek rendkívül sikeresek lettek.

Az árbevétel növekedett, így további gyártóüzemek létesültek a franciaországi Forbachban, valamint Lipcsében. Ezt követték a harworth-i (Nagy-Britannia) és méré-i (Franciaország) forgalmazási telephelyek is.  

A termékpaletta is egyre jobban bővült az évek során: Burgonyabetakarító gépekkel, vetéstechnikával, trágyaszórókkal, növényvédelmi permetezőgépekkel, talajműveléssel, szemenkénti vetéstechnológiával, és végül a kommunális gépekkel. 1965-től a vállalat eltávolodott a burgonya-betakarítóktól, az osztályozóktól és a trágyaszóróktól, és a műtrágyaszórókra, a vetőgépekre és a gépesített talajművelésre összpontosított. A növényvédelembe történő 1969-es belépéssel a kínálat kibővült, és a „növénytermesztés modern technológiájára” összpontosított, ami a mai napig megmaradt.  

Badge_AMAZONE_140_Jahre_grau_65mm_20221103
FanShop_Fashion_d0_kw_P8167112_d1_230321_frei_klein

Májusi újdonságok a Fan-Shopban
Új „140 éves az Amazone” kollekciónk:https://fanshop.amazone.de

1999-ben csatlakozott Christian Dreyer és unokatestvére, Dr. Justus Dreyer Az AMAZONEN-WERKE negyedik generációjához. A tulajdonosok itt is megosztották az értékesítési és fejlesztési feladatokat. A hozzáértő vezetőséggel együttműködve a sikertörténet folytatódott. Jelenleg kilenc gyártóüzem és tizenegy forgalmazási telephely működik világszerte. Ezenkívül a kereskedelmi partnerekből és több mint 70 importőrből álló nemzetközi értékesítési hálózat áll rendelkezésre, így az üzlet 80%-át az export teszi ki. Az AMAZONE büszke arra, hogy az immár 2500 alkalmazottal és háromnegyed milliárd eurót meghaladó forgalommal továbbra is történelmet ír.

Új AMAZONE KE 6002-2 Rotamix forgóborona

6 m összecsukható kivitel a szóló használathoz

Szükségünk van az ön beleegyezésére

Ezt a tartalmat egy külső szerver biztosítja. Ha aktiválja a tartalmat, akkor személyes adatokat dolgozunk fel, és sütiket állítunk be.

Az AMAZONE az új KE 02 Rotamix forgóborona termékprogramot egy 6 m-es, összecsukható változattal bővíti. A KE 6002-2-400 Rotamix max. 400 LE traktorosztályokhoz van jóváhagyva, különösen nagy ütőereje és a rendkívül jó rögtörés révén tűnik ki.

Szállítás céljából 3 méteresre összecsukható, és az AMAZONE tömörítőhengerek teljes választékával, valamint a talajegyengetésre szolgáló simítógerendával kombinálható. A húzásra álló fogak nehéz talajon is rendkívül jó rögszerkezetet alakítanak ki. Az új forgóboronák ezért nagyon alkalmasak magágykészítésre, különösen szántás után. A 24 késtartó a homlokkerekek kisebb átmérőjét teszi lehetővé. Ezáltal a stabil homlokkerék-kádat nagyon kompaktra és könnyűre lehetett kialakítani. A jól bevált Quick+ Safe rendszer révén a 290 mm hosszú fogak integrált kőbiztosítással rendelkeznek, és egyszerűen, szerszám nélkül cserélhetők.

KE6002-2-400_Fendt_d0_kw_DJI_0075_d1_220808_verlängert_ly_01_LO-opt___LOcopy1
KE 6002-2-400 Rotamix rendszerrel szántás utáni elmunkálásban

Az új forgóborona-prototípusok szíve a DirectDrive hajtómű, mely a nagyobb erőhatást közvetlenül viszi át a szerszámtartók homlokkerekeire. Az új KE 6002-2-400 Rotamix gépnél nincs elágaztatás, ezáltal biztosított a rendkívül jó, kis kopással járó erőátvitel. Ez a KE 6002 Rotamix ideálisan egészíti ki az AMAZONE rotoros járműveinek kínálatát.

Fedélzeti műhely Wi-Fi-hotspottal

Eislebeni partnerünk, a LuTS saját AMAZONE-szervizzel

100_0712_bearb_ret_ly_02_LO-opt__
Tobias Barthels

A LuTS GmbH talajművelő gépkereskedőként, haszongépjármű-műhelyként és pótkocsigyártóként hosszú évek óta partner – először a Bodenbearbeitungsgeräte Leipzig GmbH & Co. KG (BBG) vállalatnak, ma pedig az AMAZONE-nak. A vállalat nagy múltra tekint vissza: 1949-ben kezdte meg működését gépkölcsönző állomásként. 1964-ben vette át a VEB Kreisbetrieb für Landtechnik Eisleben (KfL Volkstedt) nevet. 1990-ben a Treuhand jóváhagyta a tevékenységük folytatását Land & Technik-Service GmbH (LuTS) néven, a korábbi üzemeltetési igazgató, Manfred Pollin vezetésével. Ullrich Leuteritz-cel együtt 1994-ben vásárolta meg a vállalatot a vagyonkezelő társaságtól. Az AMAZONE termékei már közvetlenül a rendszerváltás után használatban voltak, míg a BBG gépeit már korábban is használták.

20200516_140506_HDR_frei+verlauf_ret_ly_02_LO-opt__

Tobias Barthel már régóta a LuTS munkatársa. Manfred Pollinnál töltött tanulóévei után az AMAZONE gépeken folytatta a képzést. Így egy nap szerzett egy használt AMAZONE furgont, amely a védjegyévé vált a régióban, mint „a férfi a zöld autóban”. Miután a furgont le kellett cserélni, egy magastetős furgonra cserélte. Ez műszakilag jobban fel volt szerelve a szervizhez, és több helyet kínált a fiatal személyzet képzéséhez.

Ebben a furgonban egy kiterjedt szerszámkészlettel együtt a LuTS legfontosabb AMAZONE kopóalkatrészei is a fedélzeten vannak, hogy a lehető legjobb támogatást nyújthassák az AMAZONE ügyfeleinek. Az elektronika számára a fedélzeti műhelyben Wi-Fi-hotspot áll rendelkezésre a gyártóval vagy a vállalattal való kapcsolatfelvételhez. Tobias Barthel szerint a furgonnak továbbra is tükröznie kell az AMAZONE márkát, ezért többek között az AMAZONE marketingfotó-archívumában talált képeket nyomtatott a furgonjára. A LuTS GmbH 2022 óta AMAZONE Premium szervizpartner.

A Bérvállalkozók Ausztriai Szövetsége (VLÖ) Altmoorhausenben és a DeLuTa 2022-n

Werksbesichtigung_Altmoorhausen_橪V_06122022_d0_mb_IMG_0880_ret-ly_01_LO-opt__

Decemberben a VLÖ mintegy 80 érdeklődő gazdálkodóból és bérvállalkozóból álló csoporttal Észak-Németországba utazott, hogy meglátogassa a DeLuTa-t, Németország legnagyobb bérvállalkozói rendezvényét.

Az utat Helmut Scherzer, a VLÖ ügyvezető igazgatója szervezte. Meghívást kapott a Német Bérvállalkozók Szövetsége (BLU) is, amely további 20 bajorországi bérvállalkozót invitált, hogy csatlakozzon az utazócsoporthoz. A látogatás részeként egy üzemlátogatásra is sor került Altmoorhausenben. Különösen a festőüzem hagyott mély benyomást. Emellett a Precea szemenkénti vetőgép állt a középpontban, amellyel az AMAZONE még jobban megveti a lábát a bérvállalkozói üzletágban. A VLÖ általában rendszeresen részt vesz a DeLuTa rendezvényein, és a csoport létszáma idén is jelentős volt. Helyszíni képviseletként az AMAZONE értékesítési vezetője, Roland Kratz, valamint két osztrák gyári képviselő, Leopold Eder és Edmund Pernhofer voltak jelen.

A miniszter is meglátogatta a vásári standot

AMAZONE a franciaországi SIMA kiállításon

IMG_2601-(003)_ret_ly_01_bearb_LO-opt__

A SIMA kiállítást 2022. november 6–10. között tartották Párizsban, ahol mintegy 155 000 látogató tájékozódott a mezőgazdasági ágazat legújabb trendjeiről és technológiai újdonságairól. Az AMAZONE új, modern vásári standdal mutatkozott be. Az AMAZONE olyan fontos újdonságai, mint a Centaya 3000 pneumatikus ráépített vetőgép, és a forgó lazítóval és 6 m munkaszélességű FTender fronttartállyal kombinált, nagy teljesítményű Precea szemenkénti vetőgép nagy érdeklődésre tartott számot a szakmai látogatók körében. Új talajművelő eszközeink, mint például a Cobra vontatott sekély kultivátor, az új KE 02 forgóborona-generáció, valamint a Teres és Tyrok nagy teljesítményű ekék is keresettek voltak. A műtrágya- és növényvédelmi technológia területén többek között bemutatásra került az új BorderTS határszóró eljárásunk és a nagy méretű UX 7601 Super vontatott szántóföldi permetezőgép.

Florent Guilleman (ügyvezető igazgató, AMAZONE Auneau, Franciaország), valamint Bettina és Christian Dreyer (az AMAZONE tulajdonosai) bemutatták a forradalmi SmartSprayer technológiát Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszternek. Ez az új, célzott permetezési technológia a legújabb kameratechnológiát és a mesterségesintelligencia-alapú képfeldolgozást a kertészeti szaktudással ötvözi egy egyedülálló növényvédelmi rendszerben. Ha figyelembe veszi a részterület specifikus küszöbértékeket, és egyidejűleg alkalmazza a területi és célzott permetezést egy menetben, úgy a növényirtószer-felhasználás akár 70%-kal csökkentető.

Seite-8_SIMA_LO-opt__
Az előtérben, balról jobbra: Florent Guilleman (ügyvezető igazgató, AMAZONE Auneau, Franciaország) és Marc Fesneau (francia mezőgazdasági miniszter) a SmartSprayer modellnél

52481464496_4da4d60fdf_k_ret_ly_01_LO-opt__
Balról jobbra: Matthieu Schubnel (újságíró, Agricole), Bettina Dreyer, Christian Dreyer, Florent Guilleman (ügyvezető igazgató, AMAZONE Auneau, Franciaország)
A „FARM MACHINE 2023” díjat a SIMA keretében adták át. A szoftverek kategóriájának győztese a komplex kapcsolási műveletek automatizálására szolgáló új terminálszoftverünk, az AMAZONE GPS-ScenarioControl volt. Ezt a mezőgazdasági technikában komoly elismerésnek számító díjat egy szakújságírókból álló nemzetközi zsűri ítéli oda.

40 éves az Amazone Ltd.

Sikertörténet Nagy-Britanniából

Eroeffung_Orchard_Farm_d0_cp_05_ret_ly_01_LO-opt__
Dr. Justus Dreyer, Christian Dreyer, Bettina Dreyer, Simon Brown (ügyvezető igazgató, AMAZONE Ltd.), Andreas Hemeyer (értékesítési ügyvezető igazgató, marketing, aftersales)

2022_03_BM_40_Years_Ltd_out_4c

Az AMAZONE talajművelő gépek értékesítése Nagy-Britanniában nagy hagyományokra tekint vissza. A Curtis & Padwick vállalat már 1960-ban átvette az AMAZONEN-WERKE termékeinek nagy-britanniai képviseletét importőrként. Abban az időben ennek a vállalatnak a Claas vállalatnál volt regionális képviselete Harsewinkelben. Ez néhány évig működött, és több ezer AMAZONE ZA kéttárcsás műtrágyaszórót adtak el így. A szerződés lejárta után importőrünk átvette a hagyományos andoveri Taskers vállalatot. A Taskers számos különböző típusú talajművelő gépet gyártott, egészen a saját gőzmozdonyokig. A Taskers AMAZONE-ért felelős értékesítési vezetője Rod Baker volt.

Ezután, amikor a Taskers egy rendkívül gyenge időszakon ment keresztül, úgy döntöttünk, hogy 1983-ban Baker úrral együtt megalapítjuk saját cégünket, az AMAZONE Ltd-t. A Lambourn Woodlandsben lévő Cuckoo Copse nevű, használaton kívüli, volt katonai repülőtéren kezdődött a történet. Az első alkalmazottunk Simon Brown volt. Fokozatosan egyre több képzett alkalmazottat vettünk fel, így az üzlet az első néhány évben gyorsan fejlődött.

1989-ben végül úgy döntöttünk, hogy megvásárolunk egy telket a Doncaster melletti Harworthban, és létrehozzuk saját kirendeltségünket raktárcsarnokkal, alkatrészraktárral, iroda- és képzőhelyiségekkel. Ez a beruházás is nagyon sikeresen alakult. Első alkalmazottunk, Simon Brown hamarosan az ügyvezető igazgató lett.

De a harworthi telephelyet is kinőttük idővel, ezért úgy döntöttünk, hogy egy Orchard Farm nevű ingatlanba fektetünk be, hogy egy új, nagyobb telephelyet építsünk tágas helyiségekkel és 12 hektárnyi földterülettel a kísérletek és bemutatók számára.

Eladásaink azóta minden évben új rekordot érnek el. Szerencsére Nagy-Britannia hatalmas potenciállal rendelkezik, és azon vagyunk, hogy az AMAZONE gépekkel egyre jobban optimalizáljuk piaci részesedésünket, hogy még sokáig írhassuk eddigi sikertörténetünket.

Részvételi rekord az olaszországi EIMA-n

Szemenkénti vetőgép és forgóborona az érdeklődés középpontjában

20221116_EIMA_2_ret_ly_01_LO-opt__
Nagy látogatói forgalom az EIMA-standunkon.

A 45. EIMA-t 2022. november 6–10. között tartották az olaszországi Bolognában. Összesen 327 100 látogatójával még a 2018-as rekordot (317 000 látogató) is megdöntötte. A látogatók mintegy 18%-a (60 000) külföldről érkezett. Az EIMA ezért a nemzetközi színtér egyik legjelentősebb eseményévé vált.

A több mint 50 országból érkező 1950 kiállító közül természetesen nem maradhatott ki az AMAZONE termékpalettája sem. Helyi importőrünk, a SAVE révén minden szakterület termékei kiállításra kerültek, a látogatók érdeklődése pedig az olyan, új gépeinkre irányult, mint a Precea szemenkénti vetőgép FTenderrel, a Centaya Special pneumatikus ráépített vetőgép és a KE 6002-2 Rotamix forgóborona.

A SAVE ügyvezető igazgatója, Nicolò Roveda szintén nagyon elégedett volt az AMAZONE gépek iránti érdeklődéssel, és bizakodva tekint a további üzleti sikerek elé.

15 éves az AMAZONE értékesítési és szerviz-leányvállalata Magyarországon

Az AMAZONE debreceni értékesítési és szerviz-leányvállalatának sikertörténete 2008-ban kezdődött. Kezdetben az AMAZONE gépeket még kereskedőn keresztül értékesítették. Amikor azonban ez utóbbi fizetésképtelenséget jelentett, az AMAZONE-nak nem volt más választása, mint hogy maga alapítson egy leányvállalatot a termékpaletta forgalmazása céljából – így született meg az AMAZONEN-WERKE Kft.

IMG_1722_d1_201202_ret_ly_01_LO-opt__
Kovács Tamás ügyvezető

Egy kis irodában 4 alkalmazott kezdte meg a munkát. Az üzlet virágzott, és az évek során az iroda egy nagy, saját épületet kapott, ahol ma már 25 ember dolgozik. A gépértékesítés, a szerviz és a vállalat saját alkatrészraktára az elmúlt években 8 és 10 millió euró közötti forgalmat bonyolított le. A helyi személyzet mindig közvetlen kapcsolatban áll az ügyfelekkel és a partnerekkel, hogy segítsen a napi kihívásokban a gép kiválasztásától az üzembe helyezésig, de akár műszaki problémák és pótalkatrészellátási kérdések esetében is.

Az AMAZONE különösen erős a növényvédő szerek és műtrágyaszórók értékesítésében Magyarországon, a Precea szemenkénti vetőgép például az élvonalban van, és egyre nagyobb piaci részesedést szerez. Az AMAZONE Kft. a precíziós mezőgazdasági gépekre vonatkozó 2022-es és 2023-as kormányzati támogatásnak köszönhetően 2022-ben jelentősen növelni tudta forgalmát. Idén pedig még jobb üzleti év várható.

Jelenleg komoly erőfeszítéseket tesznek a piaci részesedés növelésére a talajművelési ágazatban. A Tyrok félig függesztett váltvaforgató eke, a Ceus Grubber-tárcsásborona-kombináció és a Cobra vontatott sekély kultivátor egyre nagyobb számban kerül piacra. Az ekeágazatban az AMAZONE mosonmagyaróvári gyárában gyártott termékekre (a Teres és Cayros sorozatú függesztett váltvaforgató ekékre és a Tyrok félig függesztett váltvaforgató ekékre) helyeződik a hangsúly. Ennek érdekében többek között 2023-ban és 2024-ben több terepi napot is terveznek a gépek bevetésével.

Az AMAZONE Kft. az elmúlt 15 évben több mint 5000 gépet értékesített. Erre büszke lehet az AMAZONE százszázalékos tulajdonában lévő leányvállalat, amely képzett munkatársainak köszönhetően minden bizonnyal még hosszú évekig megállja a helyét a piacon.

DSC_0072_aufgehellt_freisteller_ret_ly_01_LO-opt__
AMAZONEN-WERKE Kft. Irodaház és alkatrészraktár Debrecenben


A vezetői trió, amely magyar ekegyárunkban biztosítja a csúcsteljesítményt

Mosonmagyaróvári üzemünk az Ausztria és Szlovákia közötti háromszögben helyezkedik el. A Dunától nem messze történik a Cayros ekékre épülő sikeres ekekínálat fejlesztése. A hagyományos értékek, a legmagasabb minőség és az innovációra való hajlandóság jellemzi az ekegyárat, amelyet az AMAZONE 2016-ban vett át a neves Vogel & Noot vállalattól és specializált tovább. A siker mögött nem utolsósorban egy jól összeszokott vezetőhármas áll, amely nagy kreativitásával, elkötelezettségével és szakértelemével folyamatosan fejleszti a rendkívül hatékony termelést.

3F001_ret_ly_01
Balról: Hegyi Tamás, Dr. Berényi Laczó Anikó és Polgár Balázs: a magyar ekegyárunk összeszokott vezetőcsapata.Pénzügyi-számviteli és humánerőforrás-vezető

Dr. Berényi Laczó Anikó 1990-ben végzett a Budapesti Tudományegyetem matematika-fizika szakán, majd a mosonmagyaróvári Agrártudományi Egyetemen tanított. 2000-ben a Budapesti Gazdasági Főiskolán közgazdász diplomát, majd később adótanácsadói és könyvelői képesítést szerzett. Ezután a magánszektorban dolgozott, és a kereskedelmi ágazatban tizenegy évnyi, pénzügyi igazgatói pozícióban végzett munkát követően csatlakozott a Vogel & Noot csoporthoz. Miután az AMAZONE átvette a céget, a pénzügyekért és a számvitelért, a humánerőforrás-menedzsmentért és az általános adminisztrációért felel.

Termelési és karbantartási vezető

Polgár Balázs agrármérnöknek tanult, majd a diploma megszerzése után egy évet dolgozott az Egyesült Államokban, majd hat évet Írországban mezőgazdasági vállalkozásoknál. Sok gyakorlati tapasztalattal a háta mögött 2008-ban váltott a családi gazdaságra, és ezzel párhuzamosan tanított a Gödöllői Egyetemen. 2012-től Európa-szerte csoportvezetőként foglalkozott erőművek, olajfinomítók és vegyi erőművek karbantartásával, majd 2017-ben csatlakozott az AMAZONE Technology Kft-hez. Nagy szaktudását és gyakorlati tapasztalatát azóta a magyarországi üzemünk műszaki területének vezetésében kamatoztatja.

Munka-előkészítési és intralogisztkai vezető

Hegyi Tamás a csapat harmadik tagja. Autószerelői és esztergályos végzettséggel 1993-ban kezdett el dolgozni a Vogel & Nootnál az ekegyártás területén. 1996-ban a minőségbiztosítási osztályra került, ahol a gyártás során teszteket és végellenőrzéseket végzett. Ezzel párhuzamosan logisztikai továbbképzésben részesült, így 2001-ben a munka-előkészítési osztályon kezdett dolgozni, elsősorban a pótalkatrészek területén. Hat évig vezette ezt az osztályt. Az AMAZONE általi átvétel óta az intralogisztikáért is felelős.

Nagyon örülünk, hogy számíthatunk magyar vezetői csapatunkra, és reméljük, hogy még hosszú évekig hozzájárulnak az AMAZONE Werke sikertörténetéhez.


„Dreyers Federkraft” – egy sikeres gép története

20230201_Kartoffelsortierer-Dreyers_sw_strich_LO-opt__

Az AMAZONE termékkínálatának mindig is fontos eleme volt a burgonyaosztályozó. Heinemann úr, az osnabrücki mezőgazdasági technológia nagykereskedés vezetőjének és az alapító, Heinrich Dreyer barátjának tanácsára Heinrich 1910-ben építette meg az első burgonyaosztályozó gépét. Ez Heinemann úrnak annyira tetszett, hogy azonnal 500 darabot rendelt belőle. Ennek az osztályozónak a szűrőtálcái álló rugókon mozogtak, ezért Heinrich a „Dreyers Federkraft” („Dreyer rugóerő”) névre keresztelte.

20230201_Kartoffelsortierer-Dreyers_2_sw_strich_LO-opt__
Dreyers Federkraft Sekunda az 1932-es katalógusból

Alig néhány év elteltével az osztályozók üzletága az AMAZONEN-WERKE fő bevételi forrásává vált. A „Dreyers Federkraft” gépek kínálata a nagyméretű „Federkraft Secundával” zárult, amelyet motor hajtott, és a könnyebb szállítás érdekében kerekeken állt. Ezt az 1932-es gépet tetővel látták el a kültéri munkákhoz. Beltéri munkákhoz tető nélkül is kaphatók voltak. A „Dreyers Federkraftot” az 1960-as évekig több mint 100 000 példányban gyártották és adták el. Az évek során a burgonya osztályozását fokozatosan átvették a nagy szövetkezetek, így az osztályozók üzletága egyre inkább visszaesett, mígnem az AMAZONE-nál teljesen leállt a gyártásuk.

Habár az AMAZONE ma már a modern növénytermesztési technológiákra összpontosít, a burgonyaosztályozó gépek kora azért szép emlék marad.


75 éves tagság a Német Mezőgazdasági Társaságban (DLG)

AMAZONEN-WERKE-H.-Dreyer-SE-&-Co
Roland Kratz (AMAZONE értékesítési vezető, központi régió), Hubertus Paetow (a DLG elnöke)

Az év elején az AMAZONEN-WERKE megkapta a DLG 75 éves tagságáért járó kitüntetést. Erre a kitüntetésre Hannoverben, a DLG téli konferenciáján került sor a DLG elnöke, Hubertus Paetow vezetésével. A kitüntetéssel járó kitűzőt és oklevelet értékesítési vezetőnk, Roland Kratz vette át, aki az AMAZONE ajándékát is átadta Paetow úrnak. Ebből az alkalomból felidézték, hogy a DLG már 1892-ben bronzérmet adományozott egy gabonatisztító gépért Heinrich Dreyernek, az AMAZONEN-WERKE alapítójának. Ez több mint 130 évvel ezelőtt volt. Ez a történet azóta is egyedülálló. Ez az AMAZONE: a hagyományokra építkező siker!

  1. Lipcsei tematikus est

A régió szántóföldi gazdálkodóinak szokásos eseménye

IMG_3116_ret_ly_01_LO-opt__

Az AMAZONE helyszíni csapata nagyon elégedett volt a hagyományos 18. lipcsei tematikus est rendkívül jó visszhangjaival. A világjárvány miatti kétéves szünet után a helyszínen lévő ACTIVE központ teljesen megtelt 450 szántóföldi gazdálkodóval és bérvállalkozóval. A szántóföldi növénytermesztésben a változó éghajlati és politikai viszonyok miatt egyre nagyobb jelentőséget kap a köztes termények szakszerű termesztése, és ez volt az idei rendezvény központi témája is.

Christoph Seyfert, a Hanse-Agro termesztési tanácsadója különböző stratégiákat mutatott be a gyomok optimális visszaszorítására, a talajszerkezet javítására és nem utolsósorban az ideális tápanyagmegőrzésre a főkultúrák közötti szakaszban a köztes termények segítségével.

Christoph Laumann, az AMAZONE talajművelési termékcsaládjának vezetője bemutatta a hallgatóságnak, hogyan lehet a jól fejlett, magas szervesanyag-tartalmú köztes terményeket optimálisan bedolgozni a talajba, hogy ideális feltételeket teremtsenek a rothadási folyamatokhoz. Ezenkívül áttekintést adott az aktuális AMAZONE talajművelési termékkínálatról is. Az újonnan kifejlesztett eszközök, mint például az új Cobra vontatott sekély kultivátorral kombinált, elöl haladó késhenger, vagy a bevált Catros rövidtárcsa, még a későbbi, egyenletes bedolgozás előtt felaprítják a szerves anyagot, hogy a köztes terményekben tárolt tápanyagok a lehető leggyorsabban a következő kultúra rendelkezésére álljanak.

A fakultatív gyárlátogatás után a látogatók között késő estig élénk, hangulatos beszélgetés folyt. A legutóbbi januári est a tervek szerint 19-én lesz. Véssék be a 2024-es tematikus estet is a naptárba!

A megújult „Jó ötletek háza”

Közvetlenül a gastei AMAZONEN-WERKE Active-központtal szemben található a megújult „Jó ötletek háza”. A Gottwald testvérek által 1980-ban épített házat az AMAZONEN-WERKE 2022-ben tudta megszerezni, mivel a családnak nem maradtak leszármazottai. Ez szerencse volt az AMAZONE számára, mivel már most is nagy szükség van több irodahelyiségre.

Seite-13_Haus_der_guten_Ideen_ret_ly_01_LO-opt__

Idén februárban fejeződött be az épület átalakítása, miután az ukrajnai forgalmazó cégünk családtagjai néhány hónapra menedékül használták. Ma a mintegy 40 munkaállomással rendelkező ikerház tökéletes irodaként szolgál a szoftverekkel és az intelligens gazdálkodással foglalkozó csapatok tervezői számára. Ezeken a helyiségeken kívül két nagyobb folyosó is található, amelyeket eláraszt a fény, és nyitott területekként ideálisak a találkozók és az eszmecserék számára. Az épület mellett mintegy 20 parkolóhellyel tudtuk bővíteni a már meglévő parkolót munkatársaink számára. Ez azért is volt szerencsés, mert a bővítést arra is fel tudtuk használni, hogy több töltőállomást telepítsünk az elektromos autók számára.

Az ekék szenvedélyes szakértője

Josef Hirtler, exportvezető

IMG_5868_ret_ly_01_LO-opt__

Josef Hirtler szakmai pályafutása több mint 35 évvel ezelőtt kezdődött a Vogel & Noot osztrák talajművelő gépgyártónál, ahol az évek során a termékmenedzsment, a marketing és az értékesítés területén különböző pozíciókat töltött be.

A Vogel & Noot ekekínálat AMAZONE általi 2016-os átvételével Josef Hirtler is csatlakozott hozzánk, és kezdetben a termékmarketing területén támogatta az ekekínálat integrációját és a Cayros ekék globális értékesítését.

2019 októberében Hirtler az exportra váltott, és a cseh, szlovák és magyarországi piacok támogatását vette át saját értékesítési cégünk élén az egykori Jugoszlávia, Görögország, Ciprus és Törökország piacaival együtt. Ezzel Wolfgang Schwarzét váltotta.

Hirtler időközben az AMAZONE család fontos tagja lett, és további sok sikert kívánunk neki a piacok fejlesztésében.

Mezőgazdasági technika a génekbe kódolva

Sebastian Straßburger: a mi emberünk Vesztfáliában

Strassburger_d0_jm_R3147101_ret_ly_01_LO-opt__
Balról: Maximilian Tolle az Agravis Technik Saltenbrocktól, Julian Topp (gazdálkodó), Sebastian Straßburger

Sebastian Straßburger 2011-ben csatlakozott az AMAZONE nagy családjához. Pályafutását a talajművelési ágazat nemzetközi értékesítés-ösztönzésében kezdte, és az egész világot beutazta miattunk. Utazásai során értékes tapasztalatokat szerzett az importőreinkkel és ügyfeleinkkel tartott bemutatókon és képzéseken. 2017 végén aztán Hans-Rudolf Höner, régi munkatársunk nyomdokaiba lépett, mint a vesztfáliai régió üzemi képviselője lett.

Vesztfália és a mezőgazdaság mindig is az otthona volt, és az évek során szoros kapcsolatai és a mezőgazdasági technológia iránti érdeklődése tovább erősödtek. Már gyermekkorában is sok időt töltött nagybátyja gazdaságában, és még iskolás évei és tanulmányai alatt is, ahol csak tudta, segítette a környék ismert gazdaságait. A gazdálkodás mindig is a mindennapi életének része volt számára. Így nem csoda, hogy végül úgy döntött, hogy a soesti Alkalmazott Tudományok Egyetemén agrártudományokat tanul, amit 2011-ben sikeresen, mesterdiplomával fejezett be.

Straßburger úr nős, két gyermek édesapja, és családjával Soest körzetében él egy farmon, amelyet mellékállásban üzemeltet.


Andrea és Ansgar igazi AMAZONE-rajongók

Szakmai és privát kapcsolat az AMAZONE-val

Hof_Austing-Trimpe_Damme_d0_kw_DJI_0301_LO-opt__
Dammei tanya

Az AMAZONEN-WERKE fontos partnergazdasága a dammei große Austing gazdaság. A Holdorf melletti Ihorstban található Schröder céggel együttműködve az AMAZONE 2022 augusztusában közös szántóföldi estet szervezett itt, ahol a Fendt legújabb generációs traktorai mellett a precíz növénytermesztéshez használt AMAZONE gépek széles választékát mutatták be a gyakorlatban. Ansgar große Austing és felesége, Andrea szüleivel együtt 200 hektáron gazdálkodik. A földeken elsősorban gabonaféléket, kukoricát és burgonyát termesztenek, valamint sertéseket, bikákat és tojótyúkokat tartanak.

Hof_Austing-Trimpe_Damme_d0_kw_P3237249_bearb_LO-opt__
Andrea große Austing-Trimpe és Ansgar große Austing a fiaikkal, Henrivel und Jannisszal.

Andrea, aki maga is a szülei farmján nőtt fel, 2000-ben kezdte szakmai pályafutását az AMAZONE-nál ipari ügyintézőként, és a mai napig részmunkaidőben dolgozik a vállalatnál. A képzés sikeres elvégzése után a beszerzési osztályon, illetve műszaki fejlesztési asszisztensként dolgozott. Szakmai pályafutása mellett gazdálkodónak is képezte magát. Az AMAZONE modelljeként és nagyköveteként is képviselte a vállalatot a legnagyobb rendezvényeken. Jelenleg két (6 és 1 éves) fiát neveli a munkája mellett. Fő hobbija még mindig a traktorvezetés, amire gyakran van lehetősége a saját farmján.

Ansgar große Austing gazdálkodó mester, és szívesen foglalkozik a mezőgazdasági technológia aktuális témáival. Különösen érdekli a precíziós gazdálkodás témája, amelyet még jobban be szeretne építeni a gazdaságába. Jelenleg az AMAZONE műtrágyaszórási technológiájával, különösen a ZA-V Profis Hydroval dolgozik annak érdekében, hogy újabb lépést tegyen a műtrágya pontos alkalmazása felé ezen a területen. Szabadidejében szívesen tölti az időt a családjával.

A große Austing gazdaság ma már főként az AMAZONE technológiával van felszerelve. A gépcsarnokban megtalálható a Cataya ráépített vetőgép, a Cenius függesztett kultivátor, az UX 5201 vontatott szántóföldi permetezőgép, a ZA-M függesztett műtrágyaszóró és a vadonatúj Precea szemenkénti vetőgép. Ansgar és Andrea őszinte meggyőződésből dolgozik az AMAZONE berendezéssel. Ha gépekről van szó, semmi sem állhat a precíziós gazdálkodás útjában.

Búcsúzunk egy egyedülálló feltalálótól és szenvedélyes családi vállalkozótól.

Prof. h.c. Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer, üzlettársunk és korábbi ügyvezető igazgatónk, 2023.02.17-én 90 éves korában elhunyt.

Dreyer_Heinz_001_d0_20120229_LO-opt__
Prof. h.c. Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer * 1932,. február 19, † 2023. február 17.

Dr. Heinz Dreyer évtizedeken át meghatározóan irányította az Amazone csoport fenntartható fejlődését. Mióta 1958-ban csatlakozott a vállalat vezetőségéhez, nagy elkötelezettséggel vetette bele magát a kutatásba és a termékfejlesztésbe. A mezőgazdasági technika fejlődése mindig is szívügye volt. Számos jövőbe mutató találmány és szabadalom vezethető vissza a mezőgazdasági technológia e sikeres úttörőjére. Így az első ZA (Zentrifugalstreuer-Anbaumaschine) függesztett kéttárcsás műtrágyaszóróval sikerült olyan újítást kifejlesztenie, amely később a világon használt szinte valamennyi műtrágyaszóró elődjévé vált.

További mérföldköveket állított fel a nagyobb munkaszélességű vetőgépek tervezésével, és végül feltalálta a legendás Amazone D4 traktoros vetőgépet, mellyel a vállalat hamarosan ezen a területen is piacvezetővé vált. Korát megelőzve, már 1975-ben elkötelezte magát a progresszív, direktvetéses módszer mellett, és feltalálta ehhez az úttörő véső-csoroszlyás gépet. Eredményeit számos tekintetben elismerték. Az évek során számos találmányt tett közzé, melyeket érmek sokaságával tüntettek ki a haladó mezőgazdasági technológiáért. Dr. Heinz Dreyer maga is magas tudományos elismerésekben és jelentős kitüntetésekben részesült munkájáért.

A siker kulcsa ez a szakadatlan innovációs erő volt, kombinálva a magas minőségi igényekkel, valamint a gazdákkal és a tudósokkal való egyenrangú kommunikációval a világ minden táján. Dr. Heinz Dreyer az évek során ezeket az Amazone erényeket a vállalat teljes szervezetének DNS-ébe beépítette. Emellett minden területen, mindig nagy jelentőséget tulajdonított a családias munkahelyi légkörnek.

A Dreyer család harmadik generációjaként Dr. Heinz Dreyer és unokatestvére, Klaus Dreyer jelentős szerepet játszottak a vállalat felépítésében, és vállalkozói előrelátással közösen fejlesztették globális mezőgazdasági gépgyártóvá. A tulajdonos által vezetett családi vállalkozás független folytatása mindig is megfontolásai középpontjában állt. Dr. Heinz Dreyer 2005 elején átadta az ügyvezetési feladatokat fiának, Dr. Justus Dreyernek. Ennek ellenére továbbra is gondoskodott az AMAZONE vetéstechnikájáról és az optimális műtrágyázásról, és ápolta az együttműködést a felsőoktatási intézményekkel.

Dr. Heinz Dreyer halála mély sebet hagy a vállalatban. A család, a vállalat teljes vezetése és az összes alkalmazott nagy tisztelettel folytatja életművét.