Master_Big-Header_1440_745.jpg

Bizonyított gazdasági és ökológiai előnyök

Lejtőn is pontos műtrágyaeloszlás

ZA-V_Hangstreuset_d0_sh_IMG_0770_d1_220811_SIMA
A műtrágyaszórás extrém lejtős területeken különleges kihívásokat teremt. Erősen lejtős területeken is megkívánt az egyenletes szóráskép. Az AMAZONE a ZA-V műtrágyaszórókhoz egyszerű, de hatékony megoldást kínál.

grafik-1
  1. ábra: Sík területen a feladási pont pontosan meghatározott. A szabadesés következtében a műtrágya a szórótányér előre meghatározott pontjára folyik. A kifolyónyílás toldat segítségével a műtrágya hosszabb úton kerül megvezetésre a szórótányérra.

Homogén növényállományok domboldalakon

ZA-V_Fendt_Hanglage_d0_kw_DJI_0374_d1_220811_SIMA
Ez az egyszerű kiegészítő lejtős vidékekeken jelentősen javítja a műtrágya egyenletes eloszlását. A kiszórási hibák csökkennek és egyenletesebb állomány fejlődik. A teljes hozampotenciál kihasználható és a környezetterhelés is csökkenthető.

A pontos műtrágyaelosztás a teljes munkaszélességben a homogén és erőforrás-hatékony növénygazdálkodás, valamint a teljes terméspotenciál kihasználásának alapja. Sík területen ez nem jelent nehézséget a mai technológia számára. Meredek domboldalakon a domborzat jelentős hatással van a szórási felületekre, és ezáltal a műtrágya eloszlására a területen. Ennek a hatásnak az ellensúlyozására az AMAZONE egy egyszerű, ugyanakkor hatékony lejtőszóró készletet kínál a ZA-V műtrágyaszórókhoz.

Egyszerű különleges kivitel nagy hatékonysággal

ZA-V_Hangausgleichsset_d0_kw_P7143069_d1_220811_SIMA
A kifolyónyílás toldat egyszerűen a ZA-V kifolyónyílása alá szerelhető. A lamellák lejtős területeken is egyenletesen vezetik a műtrágyát a szórólapátokhoz. A kifolyónyílás toldatok a ZA-V műtrágyaszórókra utánszerelhetők.

A műtrágyaszemcsék útja pontosan meghatározott a síkban. A tolózár kinyílása után a szóróanyag szabadon lehullik a szórótárcsa egy adott pontjára. A szemcsét a szórólapátok felgyorsítják és szétterítik a területen. 


Domboldalakon történő szórásnál máshogy alakul a szórás. A hegyre fel és a hegyről le történő szórásnál egyaránt más szórási képek adódnak, mint sík terepen. Ugyanez érvényes a lejtőre merőleges szórásra is. Ezekben a munkahelyzetekben a műtrágyaszóró dőlése miatt megváltozik az a pont, ahol a szóróanyag a tárcsára ér. Míg sík talajon a műtrágya merőlegesen hullik a szórótárcsára, addig meredek lejtőkön az adagolási pont eltolódik, ami viszont közvetlen hatással van a szórásképre. A lejtőszóró készlet tovább kíséri a műtrágyát a tárcsáig, jelentősen minimalizálva ezzel a lejtő hatását. 

Bizonyított gazdasági és ökológiai előnyök

innovationfarm-logó
A műtrágya keresztirányú eloszlása a lejtőkön egy egyszerű speciális berendezéssel optimalizálható. A lejtőszóró készlet használatával különösen a szórásszélesség és a műtrágya oldalirányú eloszlása javul. Amint azt az InnovationFarm által Ausztriában végzett nagyszabású szántóföldi kísérlet kimutatta, a lejtőszóró készlettel a meredek lejtőkön legalább 5 %-kal optimalizálható a keresztirányú eloszlás variációs együtthatója. Ezt mind a lejtőkre merőlegesen, mind a lejtőn felfelé és lefelé történő műtrágya-kijuttatásnál bizonyításra került. A gazdasági szempontok mellett ez a környezet szempontjából is fontos ökológiai előnyökkel jár (InnovationFarm, 2022).

Bizonyított pontosság

haladás-lejtőn

Az ausztriai Wieselburgban található InnovationFarm 2022-ben foglalkozott a lejtőkön történő műtrágyázás kérdésével. A gyakorlati szántóföldi kísérletek során a lejtésnek a keresztirányú eloszlásra gyakorolt hatását vizsgálták. Ehhez ZA-V sorozatú műtrágyaszórókat használtak, lejtőszóró készlettel és anélkül.


A vizsgálati elrendezéssel, az eredményekkel és a kutatóintézettel kapcsolatban további részleteket az InnovationFarm weboldalán olvashat.

Egy átfogó vizsgálati jelentés a Landwirt magazin 2022/22-es számában olvasható.

UseCase lejtőszórás

  • Dőlés: 9 fok, illetve 16%

Eredmények: Haladás hegyre fel és hegyről le

Streuflanken_ohne_Hangstreuset_ab-und-auffahrt_d1_230124
Haladás hegyről le – hegyre fel – lejtőszóró készlet nélkül: Egyenetlen eloszlás.

Streuflanken_mit_Hangstreuset_ab-und-auffahrt_d1_230124
Haladás hegyről le – hegyre fel – lejtőszóró készlettel: Tökéletes eloszlás.
Eredmények: Haladás lejtőre merőlegesen

Streuflanken_ohne_Hangstreuset_quer_d1_230109
Haladás lejtőre merőlegesen – lejtőszóró készlet nélkül: Egyenetlen eloszlás a szórási képek oldalirányú eltolódása miatt.

Streuflanken_mit_Hangstreuset_quer_d1_230109
Haladás lejtőre merőlegesen – lejtőszóró készlettel: Tökéletes eloszlás, a szórási képek nem tolódnak el oldalirányban.

A műtrágya keresztirányú eloszlása egyszerű műszaki megoldásokkal optimalizálható. A lejtőszóró készlet használatával különösen a szórásszélesség és a műtrágya mennyiségi eloszlása javítható


A kísérletekben a keresztirányú eloszlás akár variációs együtthatója akár 5%-os javulást mutatott. Gazdasági szempontok mellett ez a környezet szempontjából is fontos ökológiai előnyökkel jár.


Lejtőre merőleges haladás lejtőszóró készlettel: Lejtőszóró készlettel 4,9%-os variációs együttható volt megállapítható. 


Itt a lejtőszóró készlet optimálisabb, szimmetrikusabb mennyiségi eloszlása volt megfigyelhető a standard változathoz képest.


További linkek

Itt találhat további információkat a műtrágyaszórási technológiáról

Felkeltettük érdeklődését?

Adja meg elérhetőségeit*, és jelentkezünk Önnél:
* Elérhetőségeit kizárólag az Ön által megjelölt úton való kapcsolatfelvételre használjuk.