Pflanzenbautag_Huntlosen_2013_d0_kw_6722

40. kiadás - 10/ 2020

Az AMAZONEN-Werke H. DREYER SE & Co. KG magazinja dolgozóinak, ügyfeleinek és barátainak.

Inhaltsverzeichnis
teaser-report-40

Aktuális helyzetjelentés

40. kiadás - 10/ 2020

Az AMAZONEN-WERKE ügyvezetői és munkatársai az elmúlt hónapokban mindent arra tettek fel, hogy a koronavírus-járvány előidézte korlátozások ellenére lehetőleg biztosított legyen a normál üzem. Szerencsére mindeddig sikerült megelőznünk mind a termékeink kiszállítását érintő késedelmeket, mind pedig az esetleges alkalmazotti létszámcsökkentést. 

Itt szeretnénk megköszönni a világ bármely pontján levő Amazone-ügyfeleknek, hogy a nehéz feltételek ellenére kitartottak mellettünk. Az üzem folytatása mellett döntő jelentőséggel bírt számunkra, hogy a koronavírus-járvány márciusi és áprilisi tetőzése idején is biztosítsuk a beszállítók általi ellátásunkat. Az Amazone nyilván abból is profitál, hogy a kulcsfontosságú komponensekből rendszerint saját raktáraiban tart fenn készleteket. 

Az Amazone csoport összes gyártási telephelyén mindeddig megszakítás nélkül tudtuk folytatni a mezőgazdasági gépek gyártását. Csak a franciaországi Forbachban található, kommunális technikát gyártó üzemünk működését kellett átmenetileg felfüggesztenünk a járvány kezdetekor a Grand Est régióban mutatkozó magas fertőzési arány miatt. Végeredményben viszont itt is csak kis számú fertőzést észleltünk, és minden érintett munkatársunk időközben egészségesen tért vissza munkájához. 

A teljes Amazone-csapat erőfeszítéseinek köszönhetően így sikerült forgalmunkat stabilan jó szinten megőriznünk. Köszönjük mindenkinek, aki ebben részt vállalt, de különösen ügyfeleinknek és partnereinknek a tanúsított erőfeszítéseket. A továbbiakban is mindent megteszünk azért, hogy tettel és ötlettel, de elsősorban a szokott kiváló minőségű termékekkel álljunk Önök mellett.

Az AMAZONEN-WERKE ügyvezetői

Még a nehéz időkben is: Az Amazone növekszik, virágzik és gyarapodik

Global-Parts_d0_cw_IMG_1763_
A Global Parts Center hivatalos átadásakor (balról): A Global Parts Center hivatalos átadásakor (balról): Andreas Hemeyer (igazgatósági tag), Bettina Dreyer, Christian Dreyer, ügyvezető, Dr. Justus Dreyer, Carolin Wiebusch-Rakonjac (a Global Parts Center vezetője), Klaus Dreyer (igazgatósági tag és a Dreyer család 3. generációjának képviselője)

Míg a koronavírus-járvány az elmúlt hónapokban alaposan lefékezte gazdasági és társadalmi életünket, az Amazone ügyvezetése továbbra is kitartott a termékprogram továbbfejlesztése és a gyártási és forgalmazási telephelyek modernizálása mellett. A nyugat-európai piacok mellett az Amazone a mezőgazdaság szempontjából különösen fontos kelet-európai országokra fókuszált.

Jelenleg az oroszországi Szamarában található gyártási telephelyünket bővítjük, és nemrég üzembe helyeztük az AMAZONE-UKRAINA új kijevi forgalmazási és szerviz-telephelyét is. Augusztusban hivatalosan is megnyitottuk a Leeden városában található új „Amazone Global Parts Center“ pótalkatrész-raktárunkat. A rendkívül fontos pótalkatrész-ellátáshoz így most már nagy teljesítményű és modern logisztikával rendelkezünk, mely megfelel a jövő piaci kihívásainak is.

A koronavírus-járvány a teljes gazdaságot érintő hatásai ellenére a mezőgazdaságban és a mezőgazdasági technika területén kevésbé hagyott nyomot. Mivel az emberek ellátása a válságos időkben is előtérben van, az Amazone továbbra is optimista, és reméli, hogy a keretfeltételek a következő hetekben és hónapokban lépésről lépésre javulni fognak.

Újdonságok az Amazone-nál: FDC 6000 folyékonyműtrágya-tartály

FDC mit EDX d1_190820
FDC 6000 folyékonyműtrágya-kocsi az EDX 9000-TC szemenkénti vetőgéppel
Az ügyfeleinktől érkező nagy számú érdeklődés hatására az oroszországi Szamarában található gyártási telephelyünk tervező mérnökei a hasbergeni fő üzem kollégáival együttműködve rövid időn belül kifejlesztettek egy folyékony műtrágyázásra szolgáló vontatott kocsit, mely a továbbiakban Szamarában kerül gyártásba. A kocsi egy stabil alvázból áll, melyre két, egyenként 3 000 l térfogatú tartály van felszerelve. A felhasználóbarát armatúra segítségével 40 – 300 l/ha között változtathatóan állítható be a kijuttatási mennyiség. 60 l/ha kijuttatási mennyiség esetén a folyékony műtrágya teljes mennyisége mintegy 100 ha területre elegendő. 

Ez a folyékonyműtrágya-tartály a Primera DMC direktvetőgépünkkel, az szemenkénti vetőgépünkkel vagy a direktvetőgépünkkel is kombinálható. Segítségével a folyékony műtrágya (AHL) közvetlenül a vetőcsoroszlyákra szórható. A folyékony műtrágyázás különösen száraz területeken biztosít nagy előnyöket a vetéshez. A folyékony műtrágya azonnal a növény rendelkezésére áll, és nem von ki a talajból annyi nedvességet, mivel nem kell feloldódnia előbb ahhoz, hogy elérhető legyen a növény számára. A folyékony műtrágyának a vetéshez való hozzáadása intenzíven segíti a fiatal növények fejlődését, ami pozitívan befolyásolja a hozamot.

Az FDC 6000 és a vetőgép alkotta gépkapcsolat a teljes hossz ellenére nagyon fordulékony, így a fordulóban a nyomban maradva lehet haladni vele. Az új Amazone folyékonyműtrágya-kocsi időközben már számos nagyüzemben sikeresen alkalmazásra került.

Ügyfélbeszámoló - Raiffeisen Zentrallager Emlichheim e. G.: A ZG-TS 10001 ProfisPro első szezonja

ZG-TS01_RZL-Emlichheim_d0_sh_IMG_7419
Tim Reefmann (balra) és Hartmut Hölter nagy igényeket támaszt a technikával szemben

A Bentheim grófságban található RZL Emlichheim e. G. évek óta kínálja ügyfeleinek a mésztrágyázás és az alaptrágyázás Amazone technikával való elvégzését. A kölcsönözhető gépek között megtalálható a ZG-B típusú vontatott műtrágyaszóró, valamint a ZA-M és a ZA-V típusú függesztett műtrágyaszórók. A 2020-as szezonra a kínálatot az ásványi műtrágyák kijuttatásának szolgáltatásával bővítették.

„Műtrágya-forgalmunk kb. 70 – 75%-át kevert műtrágyák teszik ki. Ezeket a kijuttatást megelőzően keverőberendezésünkben egyedileg állítjuk össze. Célunk az, hogy ügyfeleinknek lehetővé tegyük ezen műtrágyák szakszerű kijuttatását“, sorolja Hartmut Hölter ügyvezető az okokat, melyek a ZG-TS 01 gépbe való befektetés mellett szóltak. A beszerzés során két felszerelésre fordítottak különös figyelmet. „A ZG-TS 01 mérlegrendszere a kettős vázzal lehetővé teszi számunka a kiszórási mennyiségek folyamatos és valós adatokon alapuló felügyeletét.” A vásárlás további okaként Reefmann az ArgusTwin-t nevezi meg: „Az Argus-rendszer felügyeli szórási képünket.” Az EasyCheck-rendszer segítségével (ellenőrző szőnyegek és alkalmazás) az új műtrágyák esetében ellenőrzésre kerül a keresztirányú eloszlás, az eredmények pedig ezután a terminálban kerülnek mentésre. Az ügyfeleknél, akik ugyanazon műtrágyát használják, az elmentett eredmények lehívásra kerülnek, majd elindul a megbízás. Reefmann: „Ez odacsap, mi pedig elégedettek vagyunk.”

A műtrágyaszóró vezérlése az AmaTron 4 és az AmaPilot+ többfunkciós kezelőkar segítségével történik. A terminál Reefmann szerint úgy került kiválasztásra, hogy lehetőleg sok szakasz kapcsolását tegye lehetővé, mivel a régióban számos kicsi és szabálytalan földtábla található. „Műtrágyaszórónk akár 128 szakasz kapcsolását is lehetővé teszi. Nagy kiszórási mennyiségek esetén ez szabad szemmel is látható.” Szolgáltatóként Reefmann nagy elvárásokkal bír a szakaszolás, valamint a gép szóráshatárolója irányában. „Itt minden egyes gramm számít, ami megtakarítható vagy jobban applikálható. Ha a műtrágyaszórót a műtrágyaszerviz alkalmazásban előírtak szerint állítom be, akkor passzolnak az eredmények. A technikának köszönhető, hogy nem kell leszállnom, és határhelyzettől függően tudok dönteni. Ez elég megnyugtató.”

Az első szezonban az új műtrágyaszóró mintegy 800 ha területen végzett szórást, ennek nagy része 600 – 1200 kg/ha kiszórási mennyiség mellett valósult meg. „A nagy adagolónyílások lehetővé teszik számunka, hogy ilyen nagy mennyiségek mellett is még mindig 12 – 13 km/h sebességgel tudjunk haladni.” A Raiffeisen Zentrallager Emlichheim e. G. számára továbbra is sok sikert és jó munkát kívánunk műtrágyaszórási technológiájukhoz.

Bemutatkozik az Amazone: A leedeni telephely új ruhában

Global_Parts_Center_mit_Nummerierung
Az új Global Parts Center Tecklenburg-Leeden-ben: 1. Bejövő áru; 2. Automatikus kisalkatrész-raktár (AKL); 3. Nagyméretű alkatrészek kültéri raktára; 4. Keskeny folyosós raktár rácsos tárolóládákhoz; 5. Nagyméretű alkatrészek csomagolása; 6. Csomagolás; 7. Küldésre kész áruk raktára; 8. Kimenő áru

A 2007-ben megvásárolt és időközben duplájára növelt leedeni telephelyünk új ruhába öltözött. Ez év eleje óta ott a Global Parts Center-ünk talált otthonra.

Ehhez átfogó átépítési munkákra és befektetésekre volt szükség. A több, mint 42 000 különböző pótalkatrész számára a jövőben jóval nagyobb raktárkapacitás, kb. 11 000 m² csarnok és 9000 m² kültéri terület áll rendelkezésre. A termékek több, mint a felét egy kb. 27 000 tárolós automatikus kisalkatrész-raktár tartalmazza, és rendkívül egyszerűen tárolja be és ki. A nagyobb méretű termékeket és a nagyobb mennyiségeket egy újratervezett, 12 500 rácsos tárolóládának helyet adó keskeny folyosós raktárban tároljuk, és a legmodernebb komissiózó targoncákkal dolgozzuk fel.

Különösen ügyeltünk arra, hogy a komissiózás lefolyása ne csak racionálisan történjen, de megbízható is legyen. A kapacitás jelenleg napi 1000 csomagegységre van dimenzionálva, de a jövőben ez tovább bővíthető. A nagyméretű és nem érzékeny alkatrészek a kültéren, speciális polcszerkezeteken kerülnek tárolásra. A be- és kimenő áruk áramlása különböző állomásokon bonyolódik, hogy a kiszállítás a csúcsidőkben is zavartalan legyen. Az összes berendezés rövid időn belül megbízhatóan és zavartalanul működött. Köszönjük minden részt vevő munkatársunk erőfeszítését a költözés és a koronavírus-járvány idején.

Gyakorlati bemutatók és digitális házi vásár a kiállítások helyett: Válaszunk a korona-válságra

20200916_TTT_2020_d0_jm_IMG_8127_crop
„Train the Trainer“-képzés az Amazone vendégházában

A koronavírus előidézte válság következtében az Amazone világa is megváltozott. Mivel a legtöbb bel- és külföldi kiállítást lemondták, egy másfajta koncepciót próbálunk megvalósítani:  Az Amazone eszközök technikáját most elsősorban számos kisebb gyakorlati bemutató keretében demonstráljuk. Számos régióban így lehetőségünk nyílik, hogy gépeink teljesítőképességét az ügyfél közvetlen közelében mutathassuk be. Ennek keretében élesben demonstráljuk, hogy rendszereink másokkal összehasonlítva nagyobb teljesítményre képesek alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás mellett. Azt pedig már egyébként is régóta beszélik, hogy az Amazone gépek sokáig kibírják, magas a továbbértékesítési értékük, és mindemellett kiváló ügyfélszolgálat biztosítja fenntartásukat.

360-Grad-tour_d0_20200916

www.amazone.de/hausmesse

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy értékesítőinkkel együtt bemutatókat szervezünk az érdeklődő üzemeknél, gazdaságoknál, ahova egyúttal egy kollégánk is kiutazik. Ezzel kapcsolatos megkereséseket a www.amazone.de/vorfuehrung fogadunk. A résztvevők számát természetesen mindig úgy állítjuk be, hogy betartsuk a megengedett létszámkorlátot.

Az Amazone ezen kívül megnövelt számban kínál képzéseket az egyes telephelyeinken. Ez az egyre igényesebb és nagyobb teljesítményű technika miatt egyre fontosabb.

Viszont valóban teljes mértékben új a Präzisionswelt 2020 digitális házi vásár, melyen virtuális formában lehet részt venni. Minden látogatónak lehetősége van aktuális termékeinkről és újdonságainkról való digitális tájékozódásra, mely ACTIVE-Centerünkön keresztül fut.

A virtuális Fan-Shop is nyitva van. Nézzen körül, ha van kis ideje. A vásár folyamatosan, szünet nélkül nyitva tart.

Egyszer volt, hol nem volt: Az Amazone télen is aktív

Streuautomat_St_200_002_d0_20200903
AMAZONE ST 200 automata szórógép

Az Amazone-eszközök télen-nyáron használatban vannak. Az Amazone-nál már jó 50 évvel ezelőtt rájöttek, hogy a hengeres műtrágyaszórók gyártása során felgyűlt tapasztalatokat téli úttakarításban részt vevő szórógépek gyártásában is felhasznáják. Az ilyen szórógépek alkalmazási lehetőségei nagyon sokrétűek: A készülékek sót és só-homok-keveréket képesek az utakra szórni a hó és a jég felolvasztásához. Vagy pedig zúzalékot szórnak az utakra a tükörjég semlegesítésére és annak megakadályozására, hogy az autók megcsússzanak és baleseteket okozzanak.

Az Amazone első téli úttakarításban részt vevő hengeres szórógépei jól vizsgáztak. Az ST 200/250 rendszerek különlegessége, hogy képesek különböző szóróanyagokból finom, egyenletes réteget kijuttatni az utakra. Közben viszont a téli úttakarítási technikában is más megoldásokra helyeződött a hangsúly, így a hengeres rendszer fejlesztése leállt. Az Amazone ezen a területen – a műtrágyaszórókhoz hasonlóan – átállt a centrifugális szórás elvére, és azt tovább tökéletesítette. Az AMAZONEN-WERKE ezzel a téli úttakarítás területén is évek óta újra sikeres a piacon.

Az Amazone vezető munkatársai: A felhő és a számítógépes programok ura: Wolfgang Thoben, az IT-részleg vezetője

Wolfgang_Thoben_01_d0_kd_IMG_4889
Wolfgang Thoben, az IT-részleg vezetője

Jelenleg kollégáival együtt a „Microsoft Teams” vállalatunkba való bevezetésén dolgozik. Ezen kívül éppen rendkívüli alapossággal felügyeli az Amazone felhő-technológiáját: Akiről szó van: Wolfgang Thoben, az AMAZONEN-WERKE IT-részlegének vezetője. Thoben úr 2016 óta dolgozik az Amazone számára, és a gaste-i fő üzemből 45 munkatársával együtt irányítja IT-részlegünket. Részlege gondoskodik mind a kilenc vállalati telephelyről. Thoben úr ezen kívül felelős üzemi telephelyeink ERP árugazdálkodási rendszereinek összehangolásáért, az ERP gyártási modul bevezetéséért leányvállalatunk, a SCHMOTZER Hacktechnik Bad Windsheim-ban található telephelyén, valamint CRM ügyfélkapcsolati irányítási megoldásunk továbbfejlesztéséért az értékesítés területén.

Thoben úr széles tudásából rendkívül sokat profitálunk. Miután befejezte tanulmányait az IT-szakirány és az üzemgazdaság területen Oldenburgban, 16 évig egy jelentős ERP-szoftverfejlesztő cégnél szerzett kiváló szakmai ismereteket. Thoben úr már ez időben is szoros kapcsolatokkal bírt szolgáltatóként az Amazone irányában, megismerte és nagyra értékelte csapatunkat. Miután felszabadult az IT-vezetői pozíció, a változatos munkafeladatok hozzánk csábították.

Thoben úr négy kislány büszke édesapja, Vechta városában lakik, hobbi szinten röplabdázik, és különösen a polgári repülés iránt érdeklődik.

Nagyon köszönjük elkötelezettségét, és további sok sikert kívánunk munkájához.

A nagyvilágból: Hektor újra az élen: A szántóverseny győztese

Wettpfluegen_Russland_Yuri_Blokhin_d0_20200918
A győztes Jurij Blohin az Amazone Hektor váltva-forgató ekéje előtt

A legjobb szántás versenyében Hektorunk újra az élen. 2020. július 24-én megnyerte a „Rjaszan régió 2020-as mezőgazdasági napjának” szántóversenyét.

A 8-csoroszlyás Hektor természetesen nem egyedül érte el mindezt: Szakszerű beállítását és irányítását az Alexander-Nyevszkij-körzetből érkező Jurij Blohin végezte, aki a Hektorral elnyerte a „Régió legjobb szántója” mestercímet.

Nem volt más, aki nála jobban tudta volna betartani a parcellahatárokat, egyenesen húzni a szántási vonalat és ilyen precízen tartani a szántási mélységet – a teljesítményt szakmai zsűri értékelte. Jurij és a Hektor tizenegy versenyzőből álló mezőnyben versenyzett, akik összesen tíz különböző régiót képviseltek.

Szívből gratulálunk a „Régió 2020-as győztesének”!

Kutatás, fejlesztés, kitüntetések: Az Amazone a kedveltségi skála élmezőnyében

ranking-data_agrarheute
Az Agrarindex 87 neves vállalat rangsorát állította fel. Forrás: agrarheute / agri EXPERTS, 2020.03.19.

A mezőgazdasági technika mely márkáját kedveli leginkább? Az agri-EXPERTS-Agrárindex kérdésére 2019 végén mintegy 700 mezőgazdász válaszolt. Az eredmény: Az Amazone a legkedveltebb márkák közé tartozik. Vállalatunk a kutatásban a ranglista 2. helyét érte el – közvetlenül a Fendt mögött. Az Amazone kiváló, 8,62 pontos eredménnyel végzett. A közvéleménykutatás során a legfontosabb kritériumok közé az ár-teljesítmény-arány, a kiforrott technika, valamint az egyes gyártók termékeinek élettartama tartozott.

Az eredményeket a müncheni Deutscher Landwirtschaftsverlag, a német mezőgazdasági kiadó tette közzé az „agrarheute” folyóiratban. A kiváló értékelésnek természetesen nagyon örültünk. Ez megerősít bennünket az irányú igyekezetünkben, hogy a mezőgazdászok jó és fair partnerei legyünk.

2019-ben láthatóan sikerült elérnünk, hogy az ügyfelek és a kereskedők mellett a mezőgazdászok és a bérvállalkozók is elégedettek legyenek. Tovább dolgozunk azon, hogy ez a jövőben még jobban sikerüljön. Hiszen ha a minőségről és megbízhatóságról van szó, akkor mindig a legjobb teljesítményt kell nyújtanunk. Ez pedig biztosítja elkötelezett és magasan képzett munkatársaink munkahelyeit is, akiknek ez a siker leginkább köszönhető.

Az Amazone kitüntetett dolgozói: Több, mint három évtizede együtt – Bernhard Witte

Witte_Bernhard_2020_d0_kw_P6182200

A 42 000 különböző pótalkatrész embere: Bernhard Witte a pótalkatrész-részleg diszponenseként felügyeli a raktárkészleteket, a szállításokat és a határidőket. Most pedig jubilál: Witte úr már 35 éve dolgozik az Amazone számára.

Pályája eredetileg a szomszédban, a hasbergeni Bussmann vállalatnál indult asztalosinasként. 1985-ben lépett át a Hasbergen-Gaste-ben működő fő üzemünkbe. Gyorsan kitűnt, hogy Witte úr milyen tehetséges: Az üzemasztalosságról a Za-szerelésre váltott, ezt követte a lakatosműhely, a műanyag-részleg, végül 1986-ban a pótalkatrész-részleg. Megbízhatósága és körültekintése miatt 1992-ben megbízták a raktárkészletek felügyeletével és a pótalkatrészek komissiózásával.

Mikor 1998-ban a gastei fő üzemben elkészült a Hude, Gaste, Forbach, majd később a lipcsei telephelyeket kiszolgáló központi pótalkatrész-raktár, Witte urat kinevezték oda a felelős diszponenssé. Az új termékágazatok, valamint az Amazone gépek egyre szélesebb palettája révén a pótalkatrész-ellátás – mely időközben átkerült Tecklenburg-Leeden-be – is egyre összetettebb feladattá vált. Witte úr és csapata előrelátó tervezésének köszönhetően viszont képesek vagyunk a megrendelt termékek mintegy 98%-át a lehető legrövidebb időn belül, a kivánt határidőn belül leszállítani ügyfeleinknek. Ez a kiváló szolgáltatás az Amazone jó imidzsének egyik lényeges tényezője.

Köszönjük Bernhard Witte úrnak megbízható munkáját és elkötelezettségét ügyfeleink irányában, és még sok sikeres évet kívánunk vállalatunkban.

Amazone képviseletek világszerte: Új „Amazone értékesítési, szerviz- és képzési központ” Ukrajnában

AU---Service-and-Training-Center_3
Az AMAZONE-UKRAINA, az ukrajnai Kijevben működő értékesítési leányvállalatunk erősíti aktivitásait. A legfontosabb mezőgazdasági piacok egyikén, „Európa éléskamrájában”, az Amazone 2020 szeptemberében új telephelyet nyitott.

Az AMAZONE-UKRAINA, az ukrajnai Kijevben működő értékesítési leányvállalatunk erősíti aktivitásait. A legfontosabb mezőgazdasági piacok egyikén, „Európa éléskamrájában”, az Amazone 2020 szeptemberében új telephelyet nyitott.

Az ez évben elkészült épület nagy alapterülettel rendelkezik a gépek bemutatásához, ezen kívül egy 1100 m² alapterületű pótalkatrész-raktárral és szervizfelülettel, valamint 560 m² területtel a képzés és az irodai munkahelyek számára.

A telephely kiválasztásakor különösen a fő közlekedési útvonalakra való jó csatlakozási lehetőségek, és a Kijev-Boriszpil nemzetközi repülőtér közelsége játszott döntő szerepet. A közelben található hotelek jó előfeltételeket biztosítanak a képzések és csoportok fogadása számára a mezőgazdaság és kereskedelem területéről.

Az új szerviz- és képzési központ mögött kellő méretű terület található bemutatókhoz és gyakorlati tesztekhez. Kereskedelmi partnereink és ügyfeleink itt élőben tapasztalhatják meg a „Precíziós gazdálkodás” előnyeit.

Az AMAZONE-UKRAINA leányvállalat vezetője Dmitro Davigyenko igazgató. 15 fős csapatával együtt feladata végső ügyfeleink és értékesítési partnereink sikeres támogatásának továbbfejlesztése.

A racionalizálás létfontosságú: Új út a magasabb minőséghez – a „Quality Gate App“

Q-Gate-app

A minőség az Amazone-nál az első helyen áll. Digitális támogatásként kifejlesztettük az új „Quality Gate App” alkalmazást, hogy segítségével már a gyártás során felismerjük és kigyomláljuk a hibákat. Lehetővé teszi, hogy már a gyártási folyamat során, valós időben elvégezzünk egy köztes minőségellenőrzést.

Amint egy gép elért egy bizonyos gyártási állapotot, a szerelőcsapat illetékes munkatársa az alkalmazás révén egy részletes listát kap, mely pontok ellenőrzése szükséges. Ehhez bejelentkezik az ellenőrzésre váró gépnél, beszkenneli az egyedi gép-vonalkódot, és betölti az elmentett, gépspecifikus tartalmakat okostelefonjára az ellenőrzéshez. Ábrák és szövegek mutatják az egyes „Quality Gate”-ek formájában az ellenőrzési pontokat.

Amennyiben minden pont rendben van, a munkatárs azt az alkalmazásban dokumentálja. Hiányosságok felmerülése esetén osztályozza és feljegyzi azokat. Ezekhez fotókat vagy kiegészítő információkat is hozzáfűzhet. Normál esetben a munkatárs a hibákat közvetlenül csapata segítségével szünteti meg. Nagyobb gondok esetén azokat az alkalmazás révén továbbítja a szerelési vezetőnek.

Az új minőségellenőrzési alkalmazás a gyártásban újabb nagy lépést jelent előre: Már a gyártási folyamat során képesek vagyunk a hibákat termékeket és üzemeket átfogóan felismerni és elhárítani. A „Quality Gate App“ annak fényében született meg, hogy termékeink egyre összetettebbek, és ezáltal egyre magasabbak a gyártási minőségre irányuló követelmények is.

Ahhoz, hogy minden üzemünkben biztosíthassuk a magas minőséget, minőségellenőrzés-irányításunkat a DIN EN ISO 9001 szerint tanúsítottuk. Ez azt jelenti, hogy kötelezettséget vállaltunk, miszerint termékeink és szolgáltatásaink megvalósítása során betartjuk és lehetőség szerint tovább fejlesztjük minőségi sztenderdjeinket. Ezért nem véletlen, hogy a vezető mezőgazdasági technikát gyártó vállalatok egyike vagyunk, mintegy 80%-os export-részaránnyal. Technológiáinkkal a jövőben is szeretnénk ahhoz hozzájárulni, hogy biztosított legyen az emberiség élelmiszer- és energia-ellátása.

Folyton úton az Amazone-ért: Öreg róka a mezőgazdaságban: Hans Zens, a délnyugat-németországi régió gyári megbízottja

Hans_Zens_mit_Carsten_Eimers_und_Mitarbeiter _001_d0_20200617
Balról: Hans Zens üzemi megbízott Carsten Eimers és kollégái társaságában

Öreg róka a mezőgazdaságban, és hosszú évekig a Bad Essenben működő Rabe-üzem képviseletében járta az utakat – mégpedig a talajművelés és a vetéstechnika területén. Hans Zens időközben az Amazone talajművelési szakembere lett, és a Délnyugat-Németország régióért felel.

Először a Rajna-vidéken, majd Rheinland-Pfalzban és Luxemburgban volt aktív, később pedig jó holland nyelvtudásának köszönhetően Hollandiában és Belgiumban is működött. Időközben Baden-Württember és Svájc is az ő felügyelete alá került. Zens úr egy kerpen-blatzheimi (Északrajna-Vesztfália) gazdaságból származik, ezért már otthonról kiváló ismereteket hozott magával a mezőgazdaságra vonatkozóan.

A Rabe-üzemben, ahol 1983 óta dolgozott, Hans Zens megélte a különböző tulajdonosokkal járó nyugtalan időket, és ezek során átfogó szaktudásra tett szert. Most az Amazone gyári megbízottjait és az értékesítési partnereket segíti a talajműveléssel kapcsolatos kérdések esetén. Célja az Amazone ekék, boronák és rövidtárcsák számos előnyének megismertetése minden ügyféllel.

Munkájához további sok sikert és örömöt kívánunk az Amazone család körében.

Hű Amazone kereskedőnk: Az altenfeldeni AVR Agrarprofi GmbH

AVR_Agrarprofi_Altenfelden_AT_dx_DJI_0113
Az AVR Agrarprofi GmbH az Amazone gépek specialistája

Bár az ausztriai Mühlviertel régióban található Rohrbach járás arról ismert, hogy itt található Felső-Ausztria legtöbb zöldterülete, itt is szükség van néhány eszközre a növénytermesztéshez. Ezen igényt kiszolgálandó az AVR vállalat az Amazone-gépekre specializálódott.

A tulajdonosok, azaz az értékesítésért felelős Stefan Reiter, valamint a szolgáltatásokat felügyelő partnere, Rainer Wolkerstorfer, rendkívül sikeresen dolgoznak négy munkatársukkal egyetemben. Támogatást számukra gyári megbízottunk, Leopold Eder biztosít, aki már 16 éve dolgozik az Amazone számára. A Mühlviertel régióban főleg kisebb eszközök iránt van igény.

AVR_Geschaeftsfuehrer_AT_dx_Rainer_Wolkerstorfer_u_Stefan_Reiter
Stefan Reiter (jobbra) partnerével, Rainer Wolkerstorferrel

A kis parcellákra nehéz, köves feltételek jellemzőek, ezért az Amazone által kínált gépek is rendkívül kemény igénybevételnek vannak kitéve. Reiter és Wolkerstorfer urak rendkívüli elkötelezettségüknek köszönhetően eddig nagyon figyelemre méltó üzleti sikereket értek el még mindig fiatal vállalkozásukkal.

Az ügyvezetés gratulál a teljes csapatnak, és további sok sikert és jó üzleteket kíván.

30 évvel ezelőtt: Az Amazone kombinált vetőgép új tartományokat hódít meg az országban

AirstarXact-1

Egy forgó lazítóból álló kombinált vetőgép volt az, ami 30 évvel ezelőtt átütő sikert ért el. Nem sokkal a fordulat után az egykori NDK-ban majdnem ezer néző bámulta tágra nyílt szemekkel a wittenbergi járásban található Zahna termelőszövetkezetében a modern kombinált vetőgép gyakorlati alkalmazását. Gépünk bemutatójáról egy újságcikk a következő címmel tudósított: „Az AMAZONE meghódítja Zahna-t”.

Mivel az egykori NDK-ban a földterületek sokszor nagyobbak voltak, mint a nyugat-németországi tartományokban, a 6 méteres kombináció nem csak ideális munkaképet, de megfelelő területi teljesítményt is nyújtott. 

Artur_Möbius_Ausschnitt
Artur Möbius, egykori Amazone gyári megbízott

A bemutatót Artur Möbius szervezte, aki később az Amazone Szászországért felelős üzemi megbízottja lett. Mikor közvetlenül a rendszerváltás után meglátogatta testvérét Osnabrück járásban, véletlenül kapcsolatba került az AMAZONEN-WERKE-vel is. Nem sokkal később már közös aktivitásokat tervezgettek. Hamarosan pedig hivatalosan is cégünk szolgálatába lépett. Möbius úr nyugdíjazásáig nagy részt vállalt az Amazone technika elterjesztésében az új szövetségi tartományokban.

Amazone kísérleti területek: Új tesztek a Wambergen kísérleti területen

Feldversuche_Wambergen_Kiefer_d0_jm_DJI_0022

Az AGRAVIS Raiffeisen AG céggel és leányvállalatunkkal, a SCHMOTZER Hacktechnik céggel együttműködve az AMAZONEN-WERKE a Hasbergen-Gaste fő üzem közvetlen közelében hosszú távú célokra egy mezőgazdasági kísérleti területet hoz létre a vetési eljárások tesztelésére, ahol minden egyes növénytermesztési intézkedés egy fix sorra vonatkoztatva valósul meg.

Az eljárás neve „Controlled Row Farming“ (CRF), és teljes újdonságot jelent a piacon. A különböző növények termesztése ennek során lehetőleg kevés műtrágya, növényvédő szer és mechanikus művelés alkalmazása mellet úgy történik, hogy a hozam maximális és a biológiai sokszínűség támogatott legyen.

Különös jelentőséggel bír ezen kísérletek során a kultivátortechnika. A kultivátorok a mechanikus gyomirtáshoz a sorspecifikus növényvédelemmel, célzott műtrágyázással és a sorok között kísérő növények vetésével kombinálva kerülnek alkalmazásra.

A teljes kísérleti terület kiterjedése kb. 10 ha, ahol az összes kultúrnövény 50 cm sortávolságban kerül ültetésre, a gabona vetése pedig dupla sorokban történik.

Feldversuche_Wambergen_Kiefer_d0_jm_IMG_7556
A kísérleti projekt vezetői (balról jobbra): Franz Schulze Eilfing, az AGRAVIS Raiffeisen AG képviseletében, Hanno Haselroth mezőgazdász és Stefan Kiefer az AMAZONEN-WERKE képviseletében

A szokásos és modern területgazdálkodással összevetve két CRF kísérleti változat került létrehozásra. Az egyiknél a gazdaságosság áll előtérben. Ez azt jelenti, hogy a cél a minél nagyobb hozam lehetőleg kis ráfordítás mellett. A másik kísérletnél a biodiverzitás áll az első helyen. Itt tehát kevesebb műtrágyázás és permetezés mellett adott esetben kisebb hozam áll szemben a nagyobb biológiai sokszínűséggel.

Örülünk leányvállalatunk, a SCHMOTZER Hacktechnik és az AGRAVIS együttműködésének, és feszülten várjuk az eredményeket.

Az Amazone a gyakorlatban: Schmotzer Hacktechnik az Amazone fronttartállyal

Hacke_Schmotzer_FT1501P_d0_kw_P9027305

A modern növényvédelem napjainkban rendkívüli változásokon megy keresztül. Az évtizedek óta ismert, de kicsit háttérbe szorult „integrált növénytermesztéshez” való visszanyúlás mellett újra jelentősen megnövekedett a mechanikus gyomirtás jelentősége. A kultiválás egyre növekvő jelentősége az intelligens növényvédelem területén két évvel ezelőtt arra ösztökélte az Amazone vállalatot, hogy átvegye a Schmotzer cég kultivátor-technikáját, és profitáljon a mechanikus növényvédelem területén összegyűlt sokéves tapasztalatokból.

Az Amazone már több, mint 50 éve működik a növényvédelem területén, tehát értelmesebb megoldásnak látjuk ezt, hogy lehetőség szerint kombináljuk a két cég technikáját. A kultivátortechnika területén a kultivátor és a sávpermetezés kombinációja központi témának számít. Ennek során a kultiválás a sorok között, a permetezés pedig a sorban valósul meg. Ezen intézkedések révén akár 40 – 60%-os megtakarítás is elérhető a növényvédelmi szerek alkalmazásánál. E célból fejleszti az önálló Amazone az FT-P 1502 fronttartályt, mely a SCHMOTZER kombinálva járatható. A jövőben pedig folyékonyműtrágya-tartályként is használható lesz más eszközökkel, pl. a Precea szemenkénti vetőgéppel kombinálva. Egy ilyen kombináció révén mind a szer, mind a munkaidő tekintetében megtakarítás érhető el, a hozam növelése mellett. Az első gépkapcsolatok már használatban vannak, és a lehető legjobban beváltak.

Az Amazone a gyakorlatban: Ausztriai rajongók – a Brandstetter család

Catros+_5002-2-TS_Brandstetter_dx_IMG-20200430-WA0001
A Catros+ 5002-2 TS rövidtárcsa május eleje óta tartozik a gépparkhoz.

A Brandstetter család udvarán pihenő gépekre pillantva azonnal feltűnik egy különlegesség: Több Amazone gépnek immár a 3. generációja dolgozik ott. Ide tartoznak ZA-TS műtrágyaszóróink, valamint a KX forgó lazítóból és egy AD-P Specialból álló Amazone kombinált vetőgép. Ifjabb és idősebb Johann urak következetesen Amazone gépekkel dolgoznak – így egy Catros rövidtárcsa, valamint egy Cenius Special kultivátor és egy Amazone UF függesztett permetezőgép is megtalálható náluk a legmodernebb kivitelben.

Idősebb és ifjabb Johann Brandstetter évtizedek óta igazi Amazone-rajongók, rendkívül elégedettek rendszereink teljesítményével és tartósságával. A felső-ausztriai Innviertelben található Andrichsfurtban, apa és fia sikeres nemesítő üzemet működtet 80 ha szántófölddel. Ott kukoricát, repcét, árpát, búzát és zöldnövényeket termesztenek. Ezen kívül bérmunkában aratnak, kocákat tartanak és sertéseket nevelnek. Az ottani nehéz, dombos talajon nagyon nagy segítséget nyújt a szinte teljes Amazone termékprogram teljesítőképessége, ami egyúttal kiváló eredményeket is garantál.

A Brandstetter családnak a Landtechnik Karl Deschberger cég biztosítja a szakmai támogatást, gyári megbízottunkkal, Leopold Ederrel közreműködésben. Köszönjük a család rendkívüli hűségét termékeink irányában, és további jó hozamokat és sok sikert kívánunk számukra a munkához.

Egy nagy név az Amazone-csoportban: Vogel & Noot

6330_plough_field__000735

A Vogel & Noot cég az ausztriai Wartbergből eredetileg a mezőgazdasági technika nagy nevei közé tartozott. 1872-ben alapította Wilhelm Vogel és partnere, Hugo von Noot, és kezdetben ásók, lapátok és ekevasak, később pedig acélból készült ekefej gyártásával foglalkoztak.

A vállalkozás virágzott, és már az 1. világháború előtt 800 alkalmazottat foglalkoztatott. A Vogel & Noot 1922-től kezdve komplett ekéket, 1929-től pedig fűtőtesteket is gyártott. A fűtéstechnika gyártása még ma is működik, de már más tulajdonossal. Az ekék hosszú ideig a vállalkozás fő termékét jelentették. Csak 1950-ben indult meg a termékpaletta diverzifikálása, először egy motoros kasza, majd egytengelyes traktorok révén. 1960-ban ezeket követte a zöldtakarmány-betakarítástechnika. A legfontosabb termék ugyanakkor továbbra is az eke maradt. 1979-től jelent meg a sikeres „Euromat” váltva-forgató eke, mely később bővült az „Eurokombi” magágykészítővel.

Mikor az üzlet a csúcsidőszakát élte, a Vogel & Noot egy teljesen új üzemet épített fel a magyarországi Mosonmagyaróváron, és 1994-ben 4 300 ekényi éves termelésével a világ második legnagyobb gyártójává küzdötte fel magát. Miután a 90-es évek végén a Niemeyer céget is felvásárolták, a Vogel & Noot vállalatnál gazdasági nehézségek jelentkeztek. A Vogel & Noot konszern ezután három részre (fűtéstechnika, automatizálás és mezőgazdasági technika) tagolódott, és mindegyik ágazatot külön értékesítették.

2001-ben Dieter Mengele vette át a mezőgazdasági technika ágazatot, és a termékprogramot teljes választékká fejlesztette, majd a céget 2009-ben tovább értékesítette egy oroszországi gépipari konszernnek. Ez egy ideig sikeresen működött, és további vállalkozásokat vásárolt fel, többek között a welsi Reform-üzem vetéstechnika ágazatát. A termékprogram az ekék mellett boronákat, vetőgépeket és növényvédelmi permetezőgépeket (Holder cég) is magába foglalt. 2016 augusztusának elején az anyavállalat az ausztriai Wartbergben csődvédelmet kért.

Ezt a lehetőséget használta ki az AMAZONE csoport, és felvásárolta a továbbra is működő és fizetőképes leányvállalatot a mosonmagyaróvári ekeüzemmel. A fejlődés immár újra a jó irányba halad, és minden résztvevő örül, hogy az egykor jól ismert Vogel & Noot cég nem tűnik el, és a munkahelyek is megtarthatók. Az ekegyártás területén összegyűlt szaktudás pedig tovább él az Amazone Mosonmagyaróváron gyártott ekéiben.

Fél évszázad: Az Amazone 50 éves jubileuma Forbachban

Forbach
A PH 1500 és a PH 1250 Profihopper a forbachi irodaépület előtt

Aki ma a parkok, sportlétesítmények vagy golfpályák gondozásához profi megoldást keres, az az Amazone gépeknél találja meg számítását. Az AMAZONE SA a franciaországi Forbachban már fél évszázada foglalkozik kaszálásra, gyűjtésre és gyepszellőztetésre, valamint téli úttakarításra alkalmas gépek gyártásával. A legújabb fejlesztés Forbachból a PH 1500 Profihopper.

Az üzem annak idején szerényebb körülmények között indult. 1970-ben döntött az Amazone, hogy új telephelyet épít fel Franciaországban, mely Nyugat-Európa legnagyobb piacának számít a mezőgazdaság terén. Ehhez megfelelő választásnak tűnt a közvetlenül a határon, Saarbrückennel szemben fekvő Forbachban egy régi gyárépület, melyet az Amazone egy olasz származású, Cellentano nevű építőmérnöktől vásárolt meg. A kedvező keretfeltételek voltak mérvadóak: A gyár területén létezett egy iparvágány, és a Metz és Párizs felé vezető autópálya közelsége miatt rendkívül kedvező volt a közlekedési kapcsolat. Ezen kívül Lotharingia régióban a bányászati hagyományoknak köszönhetően már átfogó ipari szaktudás volt elérhető. A közvetlenül a határon való fekvésnek köszönhetően egyszerűvé vált a francia, ill. német nyelvű személyzet alkalmazása, és a telephely hamarosan már saját termékprogram gyártására specializálódott. A régi gyártócsarnokokat az Amazone az idők során modern gyártóüzemmé fejlesztette, saját irányítással és értékesítéssel.

A két hektárnyi területen és mintegy 8 000 m² alapfelületű üzemcsarnokokkal induló telephely folyamatosan bővült. Az Amazone 1983-ban egy szállítmányozótól megvásárolta a szomszédos, keleti irányban fekvő telket is, ahol további raktárcsarnokok voltak elérhetők. Így további 10 000 m² csarnokfelülettel bővült az üzem. Ennek köszönhetően még ma is elegendő hely van az esetleges terjeszkedéshez. 1999-ben újabb csarnokot húztak fel az előkészítő üzem számára, 2005-ben pedig egy modern fényezőüzem épült merülőmedencével és égetőkemencével.

A személyzet időközben több, mint 70 főt számlál, akik mindannyian a nagy Amazone család elkötelezett és meggyőződéses tagjainak számítanak. A helyi ügyvezető Patrice Franke, akit a gaste-i központból igazgatósági tagunk, Ludger Braunsmann támogat.

Dupla kitüntetés az Amazone számára

Besuch_Kultusminister-Tonne_d0_kw_P7082999
Grant Hendrik Tonne, Alsó-Szászország kulturális minisztere (középen) átadja a kitüntetést René Hüggelmeier (személyzeti vezető, balra) és Tim Schade (a képzési műhely vezetője, jobbra) számára

Ez év július 8-án az alsó-szászországi kulturális miniszter, Grant Hendrik Tonne, személyesen látogatott el az AMAZONEN-WERKE üzemébe, hogy rögtön két kitüntetést is átadjon. Az első „Alsó-Szászország kitüntetése a különösen megbízható képzésért 2020” érem volt, a második pedig az „A képzésben nyújtott elhivatottságért a járvány idején” kitüntetés. A miniszternek az Osnabrück-Emsland IHK (kereskedelmi és iparkamara) elnöke, Goebel úr, az IHK ügyvezetője, Graf úr, valamint Hasbergen polgármestere, Elixmann úr nyújtott kíséretet.

A koronavírus-járvány idején tanúsított elhivatottságért járó külön elismerést tanulóink azért kapták, mivel a vállalat saját 3D-nyomtatója segítségével több, mint 170, arcvédő maszkokhoz való fej- és álltartót fejlesztettek ki, gyártottak le és szállítottak le a Steinfurtban működő válságstáb számára a korona-betegek ápolásához. Ebben az évben is csak Gaste-ben 15 új szakmunkástanuló és duális képzésben részt vevő tanuló kezdte meg a munkát az AMAZONE-nál.

A kitüntetés átadásakor a kulturális miniszter kiemelte, hogy az AMAZONEN-WERKE világítótoronyként működik a duális képzésben. Ezen kívül méltatta, hogy a fiataloknak lehetőséget nyújtunk arra, hogy már a képzés során különböző projektekben vegyenek részt, akár külföldön is.

Az IHK elnöke, Goebel úr különösen az Amazone vállalatnak a képzésben tanúsított elkötelezettségét hangsúlyozta, kiemelve, hogy öt tiszteletbeli vizsgáztatót biztosítottunk a záróvizsgákhoz, és átvettünk több tanulót is csődbe jutott cégektől, hogy be tudják fejezni tanulmányaikat. Folyamatosan segítjük az utánpótlás támogatását, és örülünk, ha igyekezetünk magasabb szinteken is elismerésre talál.

Nehéz idők: Erich Dreyer halálának 75. évfordulójára

Abb.1_Erich_Dreyer
Erich Dreyer

A cégalapító Heinrich Dreyer halála után 1936-ban két fia, Erich Dreyer és Heinrich Dreyer okleveles mérnök vette át a vállalat vezetését. Ők ketten egymást kiegészítve rendkívül sikeres csapatot alkottak. Míg Heinrich Dreyer az Amazone műszaki továbbfejlesztésén dolgozott, Erich Dreyer kiváló érzékkel ismerte fel a jövőbe mutató trendeket és az új értékesítési lehetőségeket.

Mindkettejüket segítette, hogy az 1930-as évek közepétől, a nagy gazdasági világválság után lényegesen javult a gazdasági helyzet, és a mezőgazdaság különösen nagy támogatásban részesült. Elsősorban Németország keleti régióiban volt szükség a mezőgazdaság fejlesztésére. Erich Dreyer ezt időben felismerte, és elhatározta, hogy a keleti részeket meghódítja az Amazone számára.

Bár ott számos nagy üzem működött, az általuk használt technika részben még visszamaradott volt. Például a műtrágyaszórást ott még láncos szórógépekkel végezték. Az új fejlesztésű Amazone hengeres szórógép könnyebb volt és jobb technikával rendelkezett, de elsősorban lényegesen jobb teljesítményével és kedvezőbb árával tűnt ki. Kezdetben az Amazone is nehézségekbe ütközött az új technika elfogadtatásában a szkeptikus mezőgazdászoknál. De Erich Dreyer kimondottan tehetséges értékesítő volt, végül még a nagybirtokok tulajdonosait is meggyőzte az Amazone technika előnyeiről. Erőfeszítéseit siker koronázta, az új hengeres szórógép eladásai hamarosan az egekbe szöktek.

De nem sokkal később a második világháború következményei az Amazone-t is elérték. Erich Dreyer megkapta a behívót, kiképzése után pedig a keleti frontra küldték. A visszavonuláskor Sziléziában, a mai Csehország területén esett el 1945. április 18-án, 20 nappal a háború befejezése előtt. Mindez abszolút katasztrófát jelentett nem csak a család, de az AMAZONEN-WERKE számára is.

A vállalat vezetésével járó teljes felelősség immár Heinrich Dreyer okleveles mérnök vállára szállt. A háború és a háborút követő évek nála sem múltak el nyomtalanul, 1957-ben, mindössze 57 évesen hunyt el.

Impresszum

Kiadja: AMAZONEN-WERKE H. Dreyer GmbH & Co. KG
Postfach 51
D-49202 Hasbergen-Gaste
Tel.: +49 (0)5405 501-0
Fax: +49 (0)5405 501-147
www.amazone.de
amazone@amazone.de

Lapterv: Dipl.-Ing. Klaus Dreyer
Konzepció, szövegek és elrendezés: Amazone reklámrészleg
Fotók: Amazone archívum