140 éves az AMAZONE

Egy sikeres családtörténet

Szükségünk van az ön beleegyezésére

Ezt a tartalmat egy külső szerver biztosítja. Ha aktiválja a tartalmat, akkor személyes adatokat dolgozunk fel, és sütiket állítunk be.

Heinrich Dreyer 1883-ban alapította cégét, amely a következő nevet viselte: „H. Dreyer Fabrik für landw. Maschinen und Geräte in Gaste, Post Hasbergen bei Osnabrück” (H. Dreyer Mezőgazdasági Gép- és Eszközgyár a Hasbergen és Osnabrück melletti Gastében). Heinrich apjától vette át a műhelyt, amely akkor már három generáció óta a család tulajdonában volt mint asztalos és kerékgyártó műhely. Heinrich ősei más mezőgazdasági eszközök mellett gabonatisztítókat – úgynevezett darálókat – is készítettek kézzel. A Dreyer család már 1780 körül, 100 évvel a vállalat tényleges megalapítása előtt szállított egy gabonatisztító gépet Osnabrück városának. Ez a történelmi emlék ma a gyár múzeumában található, és a Dreyer család és az AMAZONE vállalat több mint 240 éves hagyományáról tanúskodik.

Az alapítók műhelye ma és régen (lásd a következő oldalon)

Heinrich Dreyer két féltestvére, Johann és Friederich, valamint egy tanonc segítségével kezdte meg gépeinek sorozatgyártását. Újonnan tervezett gabonatisztító gépét, amelyet néhány év után a DLG kiállításon mutatott be, a saját kategóriájában egyedülálló címmel tüntették ki. Heinrich ezután adta az „AMAZONE” nevet a vállalatának. Hat évvel később már 2000 darabot adott el a gabonatisztítóból, további két év múlva pedig már 3000-et.  

1915-től már az „AMAZONENWERK” nevet viselte a cég, amely név később a világ számos pontján elterjedt. Termékkínálatának bővítése érdekében ekéket, később pedig kultivátorokat is épített. 1910-ben burgonyaosztályozó gépekkel bővült a paletta, amelyek a későbbi években nagy szerepet játszottak. Végül 1915-től Heinrich egy új típusú műtrágyaszórót fejlesztett ki, amellyel vállalata az 1930-as években át tudta venni a piacvezető szerepet.  

Gyárkép, Hasbergen-Gaste, 1948 körül

Az első üzem Hasbergen-Gaste-ban


1936-ban Heinrich átadta a vállalatot fiainak, Heinrich és Kaufmann Erich Dreyernek. Heinrich vette át a fejlesztést, Erich pedig a forgalmazást. A háború azonban véget vetett a sikeres fejlődésnek. Erich katona lett és 1945-ben életét vesztette, Heinrich Dreyernek pedig egyedül kellett vezetnie a vállalatot, ahogy a háború alatt is tette. Neki köszönhetjük, hogy 1956-ban megépült a hudei fióküzemük. Amikor ez év novemberében hirtelen és váratlanul meghalt 57 évesen, halála hatalmas kihívások elé állította a vállalatot és az utódokat.  

Ezután következett a Dreyer család harmadik generációja az alapító két unokájával: Dr. Heinz Dreyerrel és unokatestvérével, Klaus Dreyerrel. Heinz vette át a termékkínálat továbbfejlesztését, Klaus pedig a gyártást és a forgalmazást. Heinz fejlesztette ki többek között az AMAZONE ZA kéttárcsás műtrágyaszórót és az AMAZONE D4 vetőgépet, amelyek rendkívül sikeresek lettek.

Az árbevétel növekedett, így további gyártóüzemek létesültek a franciaországi Forbachban, valamint Lipcsében. Ezt követték a harworth-i (Nagy-Britannia) és méré-i (Franciaország) forgalmazási telephelyek is.  

A termékpaletta is egyre jobban bővült az évek során: Burgonyabetakarító gépekkel, vetéstechnikával, trágyaszórókkal, növényvédelmi permetezőgépekkel, talajműveléssel, szemenkénti vetéstechnológiával, és végül a kommunális gépekkel. 1965-től a vállalat eltávolodott a burgonya-betakarítóktól, az osztályozóktól és a trágyaszóróktól, és a műtrágyaszórókra, a vetőgépekre és a gépesített talajművelésre összpontosított. A növényvédelembe történő 1969-es belépéssel a kínálat kibővült, és a „növénytermesztés modern technológiájára” összpontosított, ami a mai napig megmaradt.  

Májusi újdonságok a Fan-Shopban
Új „140 éves az Amazone” kollekciónk:https://fanshop.amazone.de

1999-ben csatlakozott Christian Dreyer és unokatestvére, Dr. Justus Dreyer Az AMAZONEN-WERKE negyedik generációjához. A tulajdonosok itt is megosztották az értékesítési és fejlesztési feladatokat. A hozzáértő vezetőséggel együttműködve a sikertörténet folytatódott. Jelenleg kilenc gyártóüzem és tizenegy forgalmazási telephely működik világszerte. Ezenkívül a kereskedelmi partnerekből és több mint 70 importőrből álló nemzetközi értékesítési hálózat áll rendelkezésre, így az üzlet 80%-át az export teszi ki. Az AMAZONE büszke arra, hogy az immár 2500 alkalmazottal és háromnegyed milliárd eurót meghaladó forgalommal továbbra is történelmet ír.