Sikeres műtrágyázás

Nagyobb hozam az AMAZONE szóráshatároló kalkulátorral

Az AMAZONE különböző műszaki megoldásokat és szolgáltatásokat kínál a műtrágyaszóró optimális beállításához. A precíz és szükséglet-orientált kijuttatás döntő szereppel bír a költségcsökkentés és a környezetkímélés érdekében. Az AMAZONE műtrágyaszórók a kimondottan a szántóföld határokon való kijuttatáshoz fel vannak szerelve az időközben már 10 000x bizonyító AutoTS tárcsába integrált szóráshatároló rendszerrel. A megcélzott többlet hozam az AutoTS-sel a hagyományos szóráshatároló rendszerekkel szemben most az új szóráshatároló kalkulátorral határozható meg. Az AMAZONE ezt online hét különböző nyelven kínálja – (Link folgt sprachspezifisch) 
 

A határszórás az Amazone-nál nagy hagyományokkal bír.

Az Amazone már 1980-ban kifejlesztette az ún. szóráshatároló tárcsát. Már akkor is látható volt a területhatár nyújtotta potenciál.

A szóráshatároló révén a művelőútról jobb keresztirányú eloszlás volt elérhető a szántóföld határán, és ugyanakkor kevesebb műtrágya kiszórására volt szükség a szántóföld határán túl. Az Amazone szóráshatároló rendszerei ma nem csak pontosak, de kényelmesek és rugalmasan használhatók is. A felhasználó megállás vagy leszállás nélkül dönthet a normál és a határszórás között, és ugyanígy közvetlenül a vezetőfülkéből választhat a különböző határszórási eljárások közül. Az Amazone ügyfelei határterülettől függően határ- és árokszórás közül választhatnak. 

Határszórás kalkulátor
Innen juthat el a határszórás kalkulátorhoz


Tekintve, hogy a felhasználó a vezetőfülkéből választhat az egyes eljárások közül, Ön mindig a megfelelő beállítást választhatja ki a konkrét határszórási szcenárióhoz:

  • Ha szántóföldje pl. egy hasonló növénykultúrájú táblával határos, akkor használja a peremszórást, hogy valóban 100%-osan, egészen a tábla határáig szórja ki a kiszórási mennyiséget. Így abszolút a hozamot tarthatja szem előtt.
  • Amennyiben a szántóföld mentén út vagy kerékpárút húzódik, akkor a vezetőfülkéből egyszerűen váltson át határszórásra, és a maximális szórástávolság a tábla határára korlátozódik. Ily módon megelőzheti, hogy a műtrágya a tábla határán túl az útra, ill. a kerékpárútra kerüljön kiszórásra.
  • Amennyiben szántóföldje patakkal, árkokkal, nyílt vízzel vagy ökológiai gazdálkodásba bevont földekkel határos, akkor váltson kényelmesen az árokszórásra, hogy megtartsa a távolságot saját táblája határáig. Ezzel betartja a műtrágyázásra vonatkozó előírásokat, kíméli a környezetet, és egyúttal szántóföldje határain is magas hozamokat érhet el. 


Az Amazone öszes szóráshatároló berendezése bevált a gyakorlatban, és megfelel a műtrágyázásra vonatkozó aktuális előírások követelményeinek. 

ZA-TS4200_Claas_d0_kw_DSC00255
ZA-TS 4200

AutoTS szóráshatároló rendszerünket több évig tartó kísérletek keretében teszteltük. Ezek során mesterséges szántóföld határokat állítottunk fel nagy kiterjedésű táblákon, hogy minimalizáljuk az olyan tényezők, mint az árnyékolás, a több éves hiányos műtrágyázás, ill. a víz hatását.

A kísérletek során a ZA-TS és a ZG-TS modellekre felszerelt AutoTS rendszert, valamint a hagyományos határszórási eljárásokat alkalmaztuk, és a tesztben részt vevő parcellákat egészen az aratásig figyeltük. Ezután meghatároztuk a szántóföld legkülsőbb métereire, a külső 3 méterre és a külső 5 méterre vonatkozó hozamokat. Az értékek összehasonlításához referencia hozamot vettünk alapul a tesztfelületekről. 

Az eredményekből kitűnt, hogy a kísérletek szignifikáns eltérést mutatnak a határszórási változatok között a parcellák külső 5 métere tekintetében. A hagyományos határszórási eljárásokkal a peremterületeken a referencia hozam mintegy 68 százalékának megfelelő átlagos hozamok kerültek elérésre. Az AutoTS segítségével a referencia hozam mintegy 85 százaléka volt elérhető. Ezáltal az AutoTS rendszerrel átlagosan 17 százalékkal nagyobb hozam érhető el a hagyományos eljárásokhoz képest.

Egy példa

Egy 300 m hosszú és 200 m széles téglalap alakú terület felülete (A) 6 ha. A kerület (U) ebben az esetben 1000 m. Ahogy korábban említettük, a határszóró rendszerek eltérő hozamot biztosítanak a táblaszél első 5 méterén (d). Ez a peremterület (Aperem) a jelen példában 0,49 ha-t jelent, ami a teljes terület 8 százalékának felel meg. Általánosságban elmondható, hogy minél kisebb méretű és nagyobb szögű a terület, annál nagyobb a peremterület százalékos részaránya. 

Kultúrától függően eltérő hozamot érhet el és eltérő bevételt realizálhat. Ha a példában szereplő területen búzát termeszt, amelynél 10 t/ha átlagos referenciahozamot és 170 €/t bevételt vár el, a peremterületen (Aperem) 833 € elméleti maximális hozamot érhet el. 

Az AutoTS rendszerrel a peremterületen (Aperem) a referenciahozam mintegy 85 százalékának megfelelő átlagos hozam érhető el. Ez kb. 708 € bevételnek felel meg a peremterületen (Aperem).

A hagyományos határszóró rendszerekkel a peremterületen (Aperem) átlagosan a referencia hozam mintegy 68 százaléka érhető el. Ez kb. 566 € bevételnek felel meg a peremterületen (Aperem).

Egy modern határszóró rendszer alkalmazásával már pár hektár esetében is látható plusz bevétel érhető el a hagyományos eljárásokkal szemben. Számolja ki Ön is!

Határszórás kalkulátor

Számítsa ki a többlethozamot: Az AMAZONE határszórás kalkulátorával

Az AutoTS segítségével a peremterületeken mintegy 17%-os többlet hozam érhető el a hagyományos eljárásokhoz képest.

Számítsa ki most Ön is!

Gazdálkodás

AutoTS + ClickTS | Die scheibenintegrierten Grenzstreusysteme

AutoTS – Komfortabel und präzise Querverteilung bis zur Feldgrenze: Mit dem scheibenintegrierten Grenzstreusystem AutoTS können die verschieden Grenzstreuverfahren Rand-, Grenzund Grabenstreuen bequem über das Terminal aus der Kabine seitenunabhängig aktiviert werden.

Műtrágyaszórási technológia

Műtrágyaszórási technológia

Az AMAZONE 100 éves tapasztalattal rendelkezik a műtrágyaszórási technológia terén, és ma négy függesztett műtrágyaszóró és két vontatott műtrágyaszóró szériával minden üzemmérethez a megfelelő műtrágyaszórót kínálja.