Az alapító lakóháza – a „fehér ház”

Az AMAZONEN-WERKE megalapítása után 27 évvel, azaz 1900-ban, Heinrich Dreyer úgy döntött, megfelelő házat építtet magának és a családjának. Egyfelől reprezentálnia kellett a vállalatot, másfelől nem akart megválni a kis gazdaságától. Emiatt két házat építtetett egyben: Egy takaros lakóházat az utcafront felé és egy klasszikus tornácos, tornácajtós parasztházat hátrafelé, ám összességében meglehetősen szerény, minden luxus berendezési tárgyat nélkülöző kivitelben, ahogy az akkoriban vidéken megszokott volt.

Kezdetben Heinrich és Lisette az egész házat lakták nyolc gyermekükkel és a kiszolgáló személyzettel. 1932-től, ahogy a gyermekek kirepültek, Erich fiuk és felesége Erne megkapták a felső szinten található lakrészt. Erne, aki városból származott, központi fűtéssel és a kornak megfelelő berendezéssel modernizálta az egész házat. A ház eredetileg a Georgs-Marien-Bergwerks- und Hüttenverein, a mai Georgsmarienhütte GmbH szürke salaktömbjeiből épült. A nyugati homlokzatot cinklemezekkel fedték az időjárási hatások ellen.

Amikor az utolsó lakó, Erne Dreyer 2001 elhunyt, a házat nem bontották le, inkább fő képviseletté alakították és fehérre festették. A ház így ma egy igazi ékszerdobozként áll és méltó formában képviseli az AMAZONEN-WERKE vállalatot. A „fehér ház” ad otthont Christian Dreyer és Andreas Hemeyer igazgatósági tagok, Christian Gall és Dimitri Gujo exportmenedzserek, valamint a vevőszolgálat egyes irodáinak.

Wohnhaus des Gründers – das „Weiße Haus“ (1)
Az alapító háza 1945-ben
Wohnhaus des Gründers – das „Weiße Haus“ (2)
...és ma