Biztosabb hozamok a megfelelő vetési stratégiával

CIRRUS 6003-2_li_GreenDrill_CMS
GreenDrill 501 univerzális ráépített vetőgép

Az AMAZONE GreenDrill univerzális ráépített vetőgépe a mezőgazdászok számára rendkívüli teljesítményű eszközt kínál a növénytermesztés aktuális kihívásainak leküzdéséhez.

A tökéletes vetés a nagy hozamok legjobb alapja. Világos és komplex. A mezőgazdasági növénykultúrák megalapozása, különösen a precíz, az aktuális helyhez igazított vetés, ma jóval komplexebb, mint akárcsak pár évvel ezelőtt. A klímaváltozás miatti erős esőzések és száraz periódusok nagyobb valószínűsége ugyanúgy befolyásolja a vetési stratégiát, mint az egyre szigorodó környezet- és természetvédelmi előírások. A mezőgazdásznak a tervezés során ezen kívül arra is ügyelnie kell, hogy a növénykultúra megalapozásánál elkövetett hibákat a későbbi védelmi intézkedésekkel csak korlátozottan tudja majd kompenzálni. A törvényi előírások gyakran nem engedélyezik plusz tápanyag hozzáadását a növény erősítéséhez a vegetációs időszakban. A jól bevált, a stressz okozta betegségek nyomását csökkentő hatóanyagok használata immár nem megengedett.

A ráépített vetőgép és a talajművelő eszköz kombinációja a Catros, CatrosXL és Certos rövidtárcsákkal, valamint a Cenius és Ceus mulcskultivátorokkal, a KG forgó lazítóval vagy a KE forgóboronával is megvalósítható. Egy vetéstechnikával kombinált GreenDrill így használható mind a Cataya vagy Centaya ráépített vetőgéppel, a D9-60 vontatott vetőgéppel, a Cirrus kombinált vetőgéppel vagy a Primera DMC nagy területteljesítményű vetőgéppel.

» Tökéletes vetés a magas hozamokért

Vetési koncepciók a hatékonyságért és fenntarthatóságért
A modern mezőgazdaság többek között innovatív vetési koncepciókkal, pl. felülvetéssel, kísérő növényekkel, speciális köztestermény-keverékekkel vagy vetés és műtrágyázás kombinációjával reagál erre. A növénytermesztési szakemberek ezzel összefüggésben a következő célokat tűzik ki:

PrimeraDMC6000-2C_Deutz_d0_kw_P8186285_d1_210112
Wassersparende Aussaat – Primera DMC 6000-2C mit GreenDrill 501

  • A nedvesség megtartása a talajban és konzerválása a csírázáshoz (víztakarékos vetés)
  • A gyomnövények növekedésének megakadályozása gyors talajzárással kísérő növények segítségével (növényvédő szerek megtakarítása)
  • Kártevők elriasztása, ill. hasznos állatok odacsalogatása szagok segítségével (természetes növényvédelem)
  • A légkörben és a talajban levő tápanyagok mobilizálása hüvelyesekkel és a növények számára lehetőleg veszteség nélküli rendelkezésre bocsátása (műtrágya megtakarítása és kibocsátáscsökkentés)
  • A vetéssel együtt a megfelelő mélységben alakítson ki trágyadepót, mely kezdő adagként szolgálhat a kelő növények számára, ill. csalogatóként a gyökérzet fejlődéséhez (tápanyagveszteségek megelőzése)

Műszaki innovációk optimális kombinálása
Ezen kihívások műszaki megvalósításához az AMAZONE a GreenDrill univerzális ráépített vetőgéppel (GD) a mezőgazdászok számára nagy teljesítményű eszközt kínál szinte végtelen számú vetési változat megvalósításához. Az AMAZONE gépekhez igazított GD 200 modell mellett az AMAZONE GD 501-es saját fejlesztése is a gyártói programot bővíti. Az „univerzális” megjelölés az alkalmazási lehetőségek széles körére utal különböző vetőmagok és műtrágya kijuttatásakor, de elsősorban a sokrétű lehetőségre a hozamok biztosítása és a talaj kímélése során a más gépekkel való kombináció révén.

Saatfluss_Mutter_Cirrus_01b_d1_200529_erweitert
3 Behälter, 3 Ablageorte

Így a ráépített vetőgép a talajművelésnél egyidejűleg műtrágyát is kijuttathat vagy a tarlóhántás során kijuttathatja a köztes terményeket. Különösen hatékony vetési stratégiák valósíthatók meg a GreenDrill és egy vetőgép kombinációja révén. Jó példa erre egyidejűleg háromféle anyag (vetőmag és műtrágya) kijuttatása egyetlen munkamenet során, egymástól függetlenül és különböző mélységekben. Ez az ún. Triple-Shoot-eljárás megvalósítható például a GreenDrill és a Cirrus vetőgép alkotta AMAZONE kombinált géppel.


Szükségünk van az ön beleegyezésére

Ezt a tartalmat egy külső szerver biztosítja. Ha aktiválja a tartalmat, akkor személyes adatokat dolgozunk fel, és sütiket állítunk be.

Szükségünk van az ön beleegyezésére

Ezt a tartalmat egy külső szerver biztosítja. Ha aktiválja a tartalmat, akkor személyes adatokat dolgozunk fel, és sütiket állítunk be.







 

A vetőmag és a műtrágya kívánt kiszórási mennyiségét egy elektromos hajtású adagoló szabályozza, mely a jól és biztonságosan elérhető vetőmagtartály alatt található. A mennyiségszabályozás az adott vetőmaghoz illő, pár kézmodulattal kicserélhető adagolóhengerrel történik.
 

Cirrus6003_GreenDrill_GD501_d0_kw_P5096339_d1_190812
Voll integrierte Bedienung der GreenDrill 501 über das ISOBUS-­Terminal AmaTron 4 oder über jedes ISOBUS-Terminal

Plusz funkcionalitás és kezelési kényelem
A 200 l tartálytérfogatú GD 200 modell jól bevált a köztes termények és a greening-keverékek vetésénél, de ugyanígy – vetőgépre felszerelt kiegészítő aggregátként – egy második növénykultúra, pl. here-felülvetés egyidejű vetésekor a rozs vetése során. A GreenDrill 501 modell ugyanakkor a töltésszint-érzékelővel felszerelt több mint kétszer akkora vetőmagtartály (500 l térfogat) mellett számos plusz funkciót és a kezelést megkönnyítő opciót kínál. Ennek alapját az ISOBUS-gépvezérlés képezi. A szabványos vezérlésnek köszönhetően a GD 501 egy Cirrus-vetőgépre felszerelve a traktor vezetőfülkéjében levő terminálról egyszerűen, harmadik vetőmagtartályként és adagolóként kezelhető és ennek megfelelően vezérelhető. Ha a ráépített vetőgép egy talajművelő eszközt egészít ki, akkor mindezt egy különálló ISOBUS-munkaszámítógép teszi lehetővé. A gombnyomásra elvégezhető kalibrálás ugyanúgy kezelőbarát, mint az AMAZONE vetéstechnika, melynek adagolóhengerei egyébként kompatibilisek a GD 501-essel.

Cirrus6003_GreenDrill_GD501_d0_kw_P5096303_d1_190809
Einfacher Wechsel der Dosierwalzen für verschiedene Saatgutmengen und -arten

Cirrus6003_GreenDrill_GD501_d0_kw_P5096321_d1_190809
Segmentverteilerkopf mit bis zu 48 Ausläufen zur exakten Verteilung des Saatgutes

A vetőmag pontos elosztásáról a vetéssorokban az AMAZONE vetéstechnikából jól ismert szegmentált elosztófej gondoskodik, mely munkaszélességtől függően 16-tól 48-ig terjedő számú kivezetéssel rendelkezik. Ha a ráépített vetőgép talajművelési munkamenetet egészít ki, és ezért nem köthető be a vetőgép levegőáramába, akkor a szállítandó áru szállításához a leadási pontokra egy saját hidraulikus ventilátor áll rendelkezésre. Ez biztosítja az egyenletes keresztirányú eloszlást akár 9 méteres munkaszélességben is.

Cirrus6003-2CC_MTD_d0_kw_P7118651_d1_190814
Prallteller an der Cirrus 6003-2CC

Ez ugyanúgy a GreenDrill 501 hasznos sajátosságaihoz tartozik, mint az a lehetőség, hogy három különböző kivezetés közül válasszon harmadik kijuttatási pontként a GreenDrill 501 modellen. Így a TwinTeC+-vetőcsoroszlyán egy 2. bevezetés révén a vetőmag közvetlenül a fő termény mögött helyezhető el. Ezen plusz kivezetés révén a második szállított anyag kicsit laposabban helyezhető le, mint a fő termény. Ezen kívül a TwinTeC+- és a RoTeC pro-csoroszlyánál egy Y-idom révén a GreenDrill 501 vetőmagja közvetlenül a fő terményhez juttatható ki. Ezen opció mellett a mezőgazdász akkor dönthet, ha mindkét növénykultúrát egyforma mélységben kivánja lerakni, de szeretne megtartani egy bizonyos keverési arányt. Lehetőség van továbbá arra, hogy a vetőmagot ütközőtányérok segítségével a felszínre juttassa ki. Választhat a Single-, Double- és a Triple-Shoot összes változata közül a Cirrus géppel kombinálva.
 

TwinTecPlus_Scharstriegel_112_d1_190913_ohneText
Doppelscheiben-Säschar TwinTeC+ mit Striegel am Schar

RoTec_pro_Exaktstriegel_114_d1_190913_ohneText
Einscheiben-Säschar RoTeC pro mit Exaktstriegel
Okos vetési változatokkal a sikerért
A Double- és a Triple-Shoot-eljárást alkalmazó vetési változatok teszik nyomatékosabbá a GreenDrill 501 ráépített vetőgép alkalmazási lehetőségeit, pl. egy Cirrus vetőgéppel kombinálva.

Csábítsa mélyre a gyökereket: Az ammónium és a foszfát „csábítóan” hat a növények gyökérszerkezetére. Ezért – a műtrágyázásról szóló rendelet kontextusában is – különösen nyári gabona esetében célszerű a vetéssel együtt hektáronként 20-25 kg műtrágyát is mélyebben kijuttatni a talajba. Ez a Double-Shoot eljárással valósítható meg. A tápanyagok így tovább maradnak elérhetők, és segítik a gyökérzet képződését a mélyben, hogy szárazság esetén biztosított legyen a fiatal növények vízellátása. A szakemberek ugyanakkor azt tanácsolják, hogy ne juttasson ki túl sok műtrágyát a depóba, ilyenkor ugyanis a gyökerek „elfáradhatnak”, és – a növények fejlődésével ellentétes módon – nem fognak a mélybe fejlődni. 

Aussaat ohne Grenzen! (4) Aussaatmethoden_Cirrus_04_DoubleShoot_Duenger_d1_200421_D
Double-Shoot: Vetőmag kijuttatása műtrágyával, különböző mélységekbe

Cirrus6003-2CC_d0_kw_PB160522_d1_190107
FerTeC-Einscheibenschar vor dem Reifenpacker









 

Használja ki a levegőben levő nitrogént: A műtrágyadepó alternatívája teleléskor az olyan kísérő növények párhuzamos vetése, mint pl. a bab, a csillagfürt, a lóhere vagy a hajdina, melyek gyökérgumóik révén a levegőben levő nitrogént vagy a hajdina esetében az ásványi formában megkötött foszfátot teszik elérhetővé a fő növénykultúra számára. Ezen kívül a szerves anyagok képződése révén csökkentik a nitrogén-kimosódás veszélyét, és az árnyékolás révén elnyomják a gyomnövényeket. Mindez viszont csak akkor működik, ha a kísérő növények a téli hónapokban elfagynak, és így a fő növény a vegetáció kezdetétől tavasszal zavartalanul tud fejlődni.

Aussaat ohne Grenzen! (6) Aussaatmethoden_Cirrus_06_DoubleShoot_Untersaat_ueber_GreenDrill_d1_200506_F
Double-Shoot: Kétféle vetőmag kijuttatása különböző mélységekbe a GreenDrill segítségével

Szükségünk van az ön beleegyezésére

Ezt a tartalmat egy külső szerver biztosítja. Ha aktiválja a tartalmat, akkor személyes adatokat dolgozunk fel, és sütiket állítunk be.




 


Küzdje le természetes úton a kártevőket: A rovarölők használatára vonatkozó egyre szigorúbb korlátozásokat figyelembe véve a kísérő növények, melyeket áthaladáskor külön vetőcsoroszlyával megfelelő mélységben lehet kijuttatni (Double-Shoot) természetes növényvédelemként használhatók. Bevált pl. a len, melynek illata eltereli a repcebolhát a repce fő kultúrától.
 

Vessen egyszer, arasson kétszer: A zab és a füves here tavaszi vetése műtrágya kijuttatásával kombinálva a vetési mélység alatt a Triple-Shoot eljárással rögtön többszörös haszonnal jár. A zab magasra nő, míg a füves here elnyomja a gyomnövények növekedését, és ezáltal minimalizálható a növényvédő szerek használata is. A műtrágyadepó mindkét kultúra fejlődését segíti. A zab nyári betakarítása után később a füves here is betakarítható takarmányozás céljából.

Aussaat ohne Grenzen! (8) Aussaatmethoden_Cirrus_08_TripleShoot_Duenger_d1_200506_I
Triple-Shoot: Kétféle vetőmag kijuttatása műtrágyával különböző mélységekbe
Flexible Kombination von Saatgütern und Dünger (8) IMG_0893_d1_200602










Termesszen repcét költséghatékonyan: A mezőgazdászok műtrágyát és növényvédő szert takarítanak meg a repce, a lóbab és a köztes termények költségkímélő vetésével egyetlen munkamenet keretében. Ehhez a megfelelően beállított vetőcsoroszlyával repcét, kicsit mélyebben pedig lóbabot vetnek. A mézontófű, hajdina és lucerna alkotta köztes termények vetése a felszínen a GreenDrill ráépített vetőgéppel végezhető el. A lóbab és a köztes termények a téli időszakban kifagynak, de addig nitrogén-megkötőként működnek, és elnyomják a gyomnövények fejlődését. Tavasszal pedig a repce a kevesebb műtrágyázás és növényvédelmi intézkedés ellenére jobban tud fejlődni. Ennél a Triple-Shoot eljárásnál az a fontos, hogy a vetés időpontjában kellő mértékben álljon rendelkezésre víz minden elvetett növény számára. Amennyiben ez nem biztosítható, lehetőség van a fő termény, valamint a lóbab kísérő növény és a köztes termények víztakarékos közvetlen vetésére.

Aussaat ohne Grenzen! (9) Aussaatmethoden_Cirrus_09_TripleShoot_Saatgut_d1_200506_J
Triple-Shoot: Háromféle vetőmag kijuttatása különböző mélységekbe
Flexible Kombination von Saatgütern und Dünger (9) PA250517_d1_200602