csak az amazone-nál
Precíziós műtrágyaszórás WindControl rendszerrel

A szél a világon mindig és mindenütt jelen van. A drezdai Műszaki és Gazdasági Főiskolán (HTW Dresden) oktató Prof. Dr. Karl Wild közreműködésével kifejlesztett WindControl révén a szélnek a szórásképre gyakorolt hatását egy szélérzékelő folyamatosan felügyeli és kiegyenlíti. Így nehéz szélviszonyok esetén is biztosítható az optimális szóráskép. 

A feladat: A szél a világon mindig és mindenütt jelen van

A szél hol erősebb, hol gyengébb, különböző irányokból fúj, vagy az egyik percben állandó, máskor pedig lökésszerű. Ez azt jelenti, hogy a műtrágya kijuttatásakor egy-egy művelőútban eltérő szélsebesség uralkodik, és a szélirány is ingadozik. A szél olyan paraméter a műtrágya kijuttatásában, amelyet Ön mint felhasználó soha nem tud közvetlenül befolyásolni. A gyakorlatban a szélcsendes napokon szórják ki a műtrágyát, de a szél még ekkor is közvetlen hatással van a szórásképre. Oldalszélnél a szóráskép az egyik oldalon összezsugorodik, míg a másik oldalon megnyúlik, vagyis aszimmetrikussá válik. A WindControl célja éppen az, hogy a műtrágyaszóró beállításait mindig úgy igazítsa, hogy a szóráskép szimmetrikus és ezáltal pontos maradjon. 

windcontrol kikapcsolva
WindControl nélkül
windcontrol bekapcsolva
WindControl rendszerrel

A megoldás: WindControl

A gépre felszerelt, nagy gyakorisággal mérő szélérzékelő méri a szél sebességét és irányát, és továbbítja ezen információkat a feladatkezelő számítógépbe. Ezen adatok alapján a számítógép új beállítási értékeket számít ki a bevezetőrendszer és a szórótárcsák fordulatszámára, melyek ezután automatikusan igazodnak ezekhez. Oldalszél esetén a széllel szembeni oldalon a fordulatszám növekedik és a bevezető rendszer kifelé fordul. Ezzel egyidejűleg csökken a széltől elforduló oldal fordulatszáma, és a bevezetőrendszer befelé fordul. Ezáltal automatikusan ellensúlyozható a szél hatása az optimális keresztirányú eloszlás helyreállítása érdekében. A WindControl segítségével az eloszlás pontosságát még szélben is nagyon magas szinten tarthatja. Ezen túlmenően a WindControl segítségével hosszabb időszakban lehet szélben szórni. Az összes fontos paraméter mellett mindig szem előtt vannak az aktuális szélparaméterek, például a szélirány, a szélerősség és a széllökések. Ezenkívül ha olyan erős a szél, hogy a rendszer már nem tudja a hatását kompenzálni vagy ha gyakran változó széllökések lépnek fel, a WindControl automatikusan figyelmeztetést küld a gépkezelőnek.

A szélérzékelő automatikusan behúzódik és kitolódik a szórótárcsák be- és kikapcsolásakor. Kihajtott helyzetben a szélérzékelő túlnyúlik a traktoron, hogy ne a traktor mögötti légörvényekben végezze a mérést. Behajtott állapotban a szélérzékelő a traktor és a műtrágyaszóró között helyezkedik el, így védve van az alacsonyan lógó ágaktól a közúti közlekedés során. 

WindControl gyakorlati teszt: A gazdaságosság

Főbb adatok és megállapítások

windcontrol eredmény

  • 70 ha terület
  • 27 km/h alatti szélsebességek
  • A WindControl javítja a keresztirányú eloszlást a terület 70%-án*
  • Ez 24 €/ha többlethozamot jelent WindControl-lal*

* Sokéves vizsgálaton alapuló eredmények


windcontrol gyakorlati teszt

Példa gazdaság:

  • Gazdaság mérete: 500 ha
  • Ø búza terméshozam: 7,8 t/ha
  • Ø bevétel: 280 €/t

A szél mindenütt jelen van az egész szórási szezonban. A 70 hektáros parcellán akár 27 km/h szélsebességet is mértek a szórás során. Az átlagos szélerősség értéke 14 km/h volt. A szórás során a WindControl a terület 70%-án kompenzálta a szél hatását, és ezzel 5,6%-ponttal optimálisabb keresztirányú eloszlást biztosított. Csak a terület 30%-nál nem volt szükség optimalizálásra. Ennek eredménye a jobb tápanyageloszlás és a homogénebb növényállomány. 

Több éves kísérletek alapján – amelyek a műtrágya eloszlása és a terméshozam közötti kapcsolatot vizsgálták – ez kb. 1,1 %-os többlethozamot eredményez (Δ VK 5% = 1%-os hozamnövekedés), ami 24 €/ha többletbevételt jelent a WindControl használatával. 

ÚJ Most az ArgusTwin-től függetlenül is elérhető

WindControl

windcontrol lámpa (1)

  • Nagyobb teljesítmény, mivel hosszabb a használhatóság időszaka
  • Nagyobb terméshozam optimalizált keresztirányú eloszlással
  • Megbízhatóság automatikus figyelmeztető rendszerrel

WindControl visszajelzés

  • Zöld: Kiszórás korlátozás nélkül
  • Sárga: Szabályozás többnyire a határterületen
  • Piros: A szórás befejezése!



Szükségünk van az ön beleegyezésére

Ezt a tartalmat egy külső szerver biztosítja. Ha aktiválja a tartalmat, akkor személyes adatokat dolgozunk fel, és sütiket állítunk be.

ArgusTwin rendszer

A keresztirányú eloszlás folyamatos felügyelete és optimalizálása minden egyes szórótárcsánál összesen 14 radarérzékelő segítségével. A műtrágyák váltakozó tulajdonságainak és minőségének, a páratartalom ingadozásának, valamint a terület különböző meredekségeinek hatása automatikusan kiegyenlítésre kerül, és olyan szóráskép adódik, amelynek pontos a keresztirányú eloszlása.

Profis mérlegrendszer

A kiszórási mennyiség pontos ellenőrzése és vezérlése 200 Hz-es mérlegrendszerrel és dőlésérzékelővel. Adja meg a szórási mennyiséget, induljon el, és határszórásnál és ék alakú terület szórásánál is mindig a megfelelő mennyiséget fogja kijuttatni, és tökéletesen ellenőrzése alatt tarthatja a tartály töltöttségét.

ÚJ: ProfisPro mérlegrendszer FlowControl-lal

A ProfisPro a mérlegrendszer előnyeit a FlowControl nyomatékfelügyelettel kombinálja: A mennyiségszabályozást a mérlegelés mellett a szórótárcsánkénti nyomatékmérés is befolyásolja. Ez precíz kiszórási mennyiséget garantál az első másodperctől. A ProfisPro műtrágyaszóró emellett a két kifolyónyílás egymástól elkülönítve történő gyors felügyeletével és vezérlésével rendelkezik.

AutoTS - tárcsába integrált szóráshatároló rendszer

Az AutoTS a határterületeken lényegesen nagyobb hozamokat tesz lehetővé az eddigi szóráshatároló eljárásokhoz képest. A normál szórás és a szóráshatároló eljárás között kényelmesen válthat a vezetőfülkéből menet közben, és a szántóföld szélétől függően bármikor aktiválhatja a mezsgye-, határ- vagy árokszórás funkciót. Az AMAZONE minden eljáráshoz kínál beállítási értékeket.

Automatikus szakaszolások - GPS-Switch és DynamicSpread

GPS-switch

A szórótárcsák fordulatszámának változtatásával a Hydro rendszer lehetővé teszi a WindControl használatát, és optimális keresztirányú eloszlást hoz létre mezsgye-, határ- és árokszórásnál. Az automatikusan működő szakaszkapcsolás akár 128 szakasszal, vese alakú szórásképpel nagyon pontos kapcsolást biztosít a fordulókban vagy ék alakú területeken. Eközben kívül fekvő szakaszok szórása is lehetséges.

ÚJ: HeadlandControl

  • A forduló megnövelése a be- és kikapcsolási pontok optimalizálásához
  • Optimális keresztirányú eloszlás a optimalizált átfedési zónákkal a fordulóban

AmaTron 4 kezelőterminál

amatron 4 és twin

Az új AmaTron 4 ISOBUS-terminállal és annak 8 hüvelykes multitouch színes kijelzőjével az AMAZONE egy olyan ISOBUS-terminált fejlesztett ki, amellyel a kényelmes műtrágyaszórás magától értetődő. Az érintőképernyő 12 szoftvergombja és a további 12 nyomógomb intuitív kezelhetőséget tesz lehetővé nappali-éjszakai módban.

  • GPS-Switch: Automatikus szakaszolás akár 128 szakasszal, az akadályok megjelölésével 
  • GPS-Maps&Doc: Alkalmazási térképek dokumentálása és feldolgozása egyszerűen és pontosan
  • Online-N érzékelőrendszer használata a részterület-specifikus műtrágyázáshoz és a növények igény szerinti tápanyagellátásának támogatásához

AmaTron Twin kijelzőbővítés

Új alkalmazás a táblanézet kényelmesebb megjelenítéséhez, saját táblagép integrációja révén.

A WINDCONTROL SZIMULÁCIÓJA

WindControl

AMAZONE ZA-TS függesztett műtrágyaszóró WindControl rendszerrel

Szükségünk van az ön beleegyezésére

Ezt a tartalmat egy külső szerver biztosítja. Ha aktiválja a tartalmat, akkor személyes adatokat dolgozunk fel, és sütiket állítunk be.

ZA-M_1001_plus_500_Claas_dx_cl_207889-6_d2_190218

Mezőgazdasági gépészet

Az AMAZONE 130 éves tapasztalattal a háta mögött széles munkagép palettát kínál partnereinek talajművelés, vetés, tápanyag visszapótlás és növényvédelem terén minden gazdasági mérethez és talajtípushoz, illetve megfelelő digitális megoldásokat a precíziós...

Felkeltettük érdeklődését?

Adja meg elérhetőségeit*, és jelentkezünk Önnél:
* Elérhetőségeit kizárólag az Ön által megjelölt úton való kapcsolatfelvételre használjuk.