A jövő növényvédelme meg kell, hogy változzon

UF2002_FT1502_Claas_d0_kw_DJI_0125_d1_190903
UF 2002 az FT 1502-essel használat közben

A növényvédelem a földművelés fontos részét képezi a magas hozamok és az optimális minőségek érdekében. Ez a két tényező a világ növekvő népessége mellett rendkívüli szereppel bír az élelmiszerellátás biztosításához. A jövőt illetően viszont a vegyi növényvédelem ágazat nagy kihívások előtt áll. Egyik oldalon az egyre ellenállóképesebb gyomnövények problémája áll, a másik oldalon pedig az egyre komplexebb törvényi szabályozással is számolni kell.

Újra fókuszban az integrált növényvédelem

CatrosPLUS3003special_SS_Case_d0_kw_P7159876_d1_190829
A tarlóhántás egyre nagyobb szereppel bír.

Agrártechnikai szempontból nincs különbség ökogazdaság és hagyományos mezőgazdaság között. Az átmenet a kettő között már ma is rendkívül folyamatos. A hagyományos mezőgazdaság egyre inkább újra az „integrált növénytermesztés” felé fordul. Efelől nézve a növényvédelem jövője számos intézkedés kombinációjából áll majd össze. Kezdve a vetési eljárással, a vetésen, a fajtakiválasztáson, a vetésváltáson, a köztes termények vetésén át egészen a felülvetésig stb. 
 

Cirrus6003-2CC_MTD_Fendt_d0_kw_DJI_0477_d1_190822
Cirrus 6003·2CC a GreenDrill 501 univerzális ráépített vetőgéppel.

Így például közvetlenül az aratás után nagy hangsúlyt kap majd a lapos talajművelés a kihullott gabona és a gyom lehetőleg gyors kihajtásának elérése érdekében. Ezen kívül fontos feladata lesz a talajművelésnek a tarló aprítása és a vele kapcsolatos gyorsabb rothasztási folyamat. Ennek eléréséhez az első tarlóhántás során megfelelő előszerszámok alkalmazása lesz szükséges, pl. szalmakaparó és késes hengerek a rövidtárcsáknál. Mindez ahhoz is vezet majd, hogy a mechanikus gyomirtás céljából a tarlóhántás és a talajművelés között beiktatásra kerül egy további lapos talajművelési folyamat is. A talajművelés egyre intenzívebbé válik majd, lehetséges lesz akár az is, hogy bizonyos feltételek mellett gyakrabban kerül sor szántásra is. 

A vetés során ezért nagyon fontosak az optimális vetési feltételek és a precíz vetőmag-adagolás és -lerakás a fiatal növények fejlődése érdekében. Nagy szereppel bír a szűkebb sortávolság a sorok gyorsabb bezáródásához vagy a célzott felülvetés is a gyomok kihajtásának elfojtásához. Egy másik koncepciót képvisel a sortávolságok növelése, hogy a sorok között elvégezhető legyen a mechanikus gyomirtás. A gabona kultiválása egyértelműen egyre nagyobb szerepet kap, és nem csak a biogazdálkodásban.
 
A sikeres növénytermesztéshez a növények nemesítése is rendkívül fontos. A földműveléshez ugyanis nagyon egészséges fajták szükségesek, melyek gyorsan növekednek. A hozamok és a minőség biztonsága előnyt élvez a maximális hozam előtt. 

A növényvédelem jövőbeli műszaki megoldásai

A közvetlen növényvédelmi intézkedéseknél alkalmazástól és növénykultúrától függően mindig mechanikus és vegyi növényvédelem kombinációja kerül bevetésre, ahol a mechanikus gyomirtás a rendkívül pontoskamera- és vezérléstechnikának és a hozzá kapcsolódó teljesítménynövelésnek köszönhetően egyre nagyobb szerepet kap. A kameratechnikának köszönhetően ma gond nélkül elérhetők az akár 15 km/h menetsebességek is. A kamera már 12,5 cm sortávolságok felismerését is lehetővé teszi. 

A sorok között végzett gyomirtás mellett nagyon fontos a sorban végzett mechanikus gyomirtás is. Ebben a kontextusban a szerszám agresszivitását, pl. az ujjas tárcsát, a növekedési fázist a kapásnövényekhez kell igazítani, például az állásszög módosításával. A hidraulikus egysoros-paralelogramma felfüggesztés ék alakú területeken és ferdén futó fordulókban is gondoskodik a haszonnövények lehető legkisebb károsodásáról.
 
A kultiválás egyre növekvő jelentősége az intelligens növényvédelem területén két évvel ezelőtt arra ösztökélte az AMAZONE vállalatot, hogy átvegye a Schmotzer cég kultivátor-technikáját, és profitáljon a mechanikus növényvédelem területén összegyűlt sokéves tapasztalatokból. 
A kapa és a sávpermetezés kombinációja tisztább növényállományt biztosít akár 40-60%-os növényvédőszer-megtakarítás mellett. A sávpermetezés kombinálható a kultiválással egyetlen munkamenetben vagy megszakítva, az UX vontatott permetezőgéppel és az AmaSelect Row fúvókakapcsolással egy második munkamenet keretében, ami számos esetben célszerűbbnek mutatkozik tekintettel az optimális alkalmazási időpontokra. Ezen a ponton tűnik ki legjobban a Schmotzer és az AMAZONE kompetenciáinak tökéletes kombinációja. 

A sávpermetezés mellett egy kultiválási munkamenet kombinálható a műtrágya kiszórásával vagy akár felülvetéssel is. A Schmotzer kultivátorok ehhez felszerelhetők a GreenDrill ráépített vetőgéppel.

A kultiválás előnyei

A mechanikus gyomirtás és a hozzá kapcsolódó növényvédőszer-megtakarítás, valamint az ellenálló gyomok sikeres irtásának lehetősége mellett a kultiválás további előnyöket is kínál. A kultiválás révén feltörhető a kérges talaj, ami segíti a talaj szellőzését és ezáltal a gyökerek növekedését. A talaj megnyitása révén a vízelnyelő képesség lényegesen javul. A másik oldalon a művelés révén megtörik a kapillaritás, és csökken a talajvíz elpárolgása. A megmunkált talaj gyorsabban melegedik, és ezáltal segíti a tavaszi kultúra fejlődését.

A területtől az egyenkénti növénykezelésig

Schmotzer_Hacke_dx_xy_DSC02981_d1_190902
Mechanikus gyomirtás gabonaállományokban.

A hagyományos vegyi növényvédelem viszont a jövőben is fontos szerepet kap majd. Növekszik ugyanakkor a precizitás iránti igény, egészen a növények egyenkénti kezeléséig. Az AMAZONE az AmaSwitch, ill. az AmaSelect elektromos fúvókakapcsolással a GPS-Switch automatikus fúvókalekapcsolással kombinálva olyan rendszert kínál, mely átlagban 8 - 10%-os növényvédőszer-megtakarítást tesz lehetővé a fordulókban és az ék alakú területeken való célzott lekapcsolással. Az Amaselect fúvókakapcsolásnak az Agritechnica keretében bemutatott további kiépítési szintjei révén, az AmaSelect CurveControl, AmaSelect Row és az AmaSelect Spot funkciókkal a pontosság tovább növelhető, és növényvédő szer takarítható meg. 

Kurvenfahrten_ohne_AmaSelect_CurveControl
Az AmaSelect CurveControl funkció nélkül - egyenetlen kiszórási mennyiség a kanyarban haladáskor.
Kurvenfahrten_mit_AmaSelect_CurveControl
Az AmaSelect CurveControl funkcióval - egyenletes kiszórási mennyiség kanyarban haladáskor is.



Ahhoz, hogy a kiszórási mennyiséget kanyarban való haladáskor is a teljes munkaszélesség mentén lehetőleg állandó szinten tartsa, az AMAZONE az AmaSelect fúvókakapcsoláshoz most a AmaSelect CurveControl funkciót kínálja. Ez a rendszer érzékelők segítségével állapítja meg az ívgörbületet, és a szórókereten belül teljesen automatikus fúvókaváltás révén gondoskodik a lényegesen egyenletesebb permetezési arányokról a kanyarban való haladás során. Mivel az AmaSelect minden fúvókatestet 50 cm távolságban egyenként képes megvezérelni, a permetezési mennyiségek a szakaszoktól függetlenül állíthatók be.

Az AmaSelect Row révén az AMAZONE minden elektromos AmaSelect fúvókatesttel szerelt géphez lehetőséget nyújt a terminálon keresztül távvezérelve átkapcsolni a teljes területű permetezésről a sorspecifikus sávpermetezésre. A sorspecifikus sávpermetezés révén a növényvédő szerek felhasználása így akár 65 %-kal csökkenthető. Ennek előfeltétele a speciális, csak 40°-os szórásszögű SpotFan 40-03 fúvókák használata. A speciális fúvókák átfedés nélkül dolgoznak, és a szóráskúp teljes szélessége mentén a növényvédő szer 100 %-át alkalmazzák. A sávpermetezésnél különösen fontos a célterület távolságának betartása. Ha a fúvóka és a célterület közti távolság túl nagy, a sáv egyre szélesedik. Túl kis távolság esetén pedig egyre szűkül. Ilyenkor az AmaSelect-fúvókatestek és az aktív ContourControl-keretvezetés kombinációja teljes mértékben kihasználja előnyeit. 
 

IMG_0556_d1_190628_d1_190813
Sorspecifikus sávpermetezés az AmaSelect Row-val.

A növényvédő szerek alkalmazásának csökkentéséhez az AMAZONE az AmaSelect Spot fúvókakapcsolás révén részfelület-specifikus gyomirtást kínál nagy pontosságú drónfelvételek alapján. A nagy felbontású térképek készítése a terepi gyomirtáshoz a holland DroneWerkers cég központi kompetenciája. Ehhez első lépésben berepül egy speciális RGB-kamerával felszerelt drón a terület fölé. A felvételeket ezután a speciális DroneLink-szoftver egyetlen térképpé fűzi össze, kiértékeli az, majd mesterséges intelligencia segítségével elkészíti az alkalmazási térképet. Ezen térkép segítségével ezután célzottan végezhető el a gyomok permetezése. Permetezés csak ott történik, ahol valóban van gyom. A megbízható kezeléshez a megállapított kezelési spotok 1 m széles biztonsági zónával bővíthetők. Gyomosodástól függően akár 80%-os növényvédőszer-megtakarítás is elérhető. 
 

AmaSelect_Spot_75cm_d1_190822
Részfelület-kezelés az AmaSelect Spot segítségével.

Míg az AmaSelect Spot esetében a spot-alkalmazás offline változatáról van szó, az UX Amaspot egy érzékelő-fúvókarendszerrel rendelkezik, mely a permetezés során képes megkülönböztetni a gyomot a talajtól, és így célzottan, egyenként végezhető a gyomnövények kezelése.

Míg az UX Amaspot esetében csak a zöld növények kerülnek megkülönböztetésre a barna talajtól, a Bosch, a xarvioTM és az AMAZONE alkotta SmartSprayer közösségi projekt révén lehetőség nyílik a sorkultúrákban előforduló gyom automatikus felismerésére, és a kárküszöb-elv alapján közvetlenül az egyes növények kezelésére.

S96_01_de
Mivel csak ott történik permetezés, ahol a kárküszöb-elv alapján kezelés szükséges, 20 és 60% közti megtakarítások érhetők el. Az UX Amaspottal összehasonlítva a SmartSprayer esetében „Zöld a zöldben” felismerés valósul meg, tehát a gyom a növénykultúrán belül kerül felismerésre.

A távolabbi jövőben a mechanikus és vegyi növényvédelem részben terepi robotok által is kiváltható, ahogy azt pl. a Bonirob-projekt is mutatja. 

Összegzés

Összefoglalásként megállapítható, hogy a növényvédelem a jövőben változásokon megy majd keresztül. Az „integrált növénytermesztés” szabályainak betartása egyre nagyobb figyelmet kap. Az optimális növényvédelem már az aratást követő első talajműveléssel megkezdődik, és nagy mértékben befolyásolja az ott folyó növénytermesztés. A vegyi gyomirtás mellett a mechanikus gyomirtás és a kettő kombinációja rendkívüli jelentőséggel bír majd. A növényvédelmi technikában a pontosság növelésével már most is jelentős növényvédőszer-megtakarítások érhetők el. A technika egyre inkább az egyenkénti növénykezelés irányába fejlődik, ahogy ezt már ma is több megoldás jelzi. Ez a precíz technika az egyik oldalon minden bizonnyal összetettebb és költségesebb lesz, ugyanakkor a nagy megtakarítási potenciál révén ez a technika is gazdaságos lehet a jövőben.

Permetezés

Az AMAZONE öt évtizedes tapasztalattal rendelkezik a növényvédő gépek fejlesztésében és minden üzemmérethez megfelelő gépet kínál. A folyamatosan továbbfejlesztett függesztett permetezőgép család, és annak mellső tartállyal kiegészített változata, illetve a nagy teljesítményű vontatott és önjáró permetezőgépek alkotják a kínálatot. 2019 óta a sorközművelő kultivátorokat gyártó Schmotzer cég tökéletesen beleillik a növényvédelmi portfólióba.

50 éve növényvédelem

Precizitás az Ön sikeréért! Az AMAZONE 50 évvel ezelőtt mutatta be az első növényvédelmi permetezőgépet. Célunk 1969-ben és ma is a növényvédelmi technológia folyamatos fejlesztése az innovációk révén. Visszatekintünk a permetezéstechnika fejlődésére, és bemutatjuk a technika mai állását.

Szükségünk van az ön beleegyezésére

Ezt a tartalmat egy külső szerver biztosítja. Ha aktiválja a tartalmat, akkor személyes adatokat dolgozunk fel, és sütiket állítunk be.

UF függesztett szántóföldi permetezőgép

A 900–1200 l-es tartálytérfogattal rendelkező kompakt UF függesztett szántóföldi permetezőgépet könnyűszerkezetes kialakítású stabil konstrukció jellemzi. A 12-től 30 m-ig terjedő munkaszélességű Q-Plus, Super-S1 és Super-S2 szórókerettel az UF egy rendkívül ütőképes gép.

Szükségünk van az ön beleegyezésére

Ezt a tartalmat egy külső szerver biztosítja. Ha aktiválja a tartalmat, akkor személyes adatokat dolgozunk fel, és sütiket állítunk be.

UF 02 függesztett szántóföldi permetezőgép

Az 1600 és 2000 literes tartállyal kapható UF 02 kompakt függesztett szántóföldi permetezőgép különösen kezelőbarát kialakításával tűnik ki. A 15-től 30 m-ig terjedő munkaszélességű Super-S2 szórókeret rendkívül ütőképessé teszi az UF 02 gépet. A függesztett szántóföldi permetezőgép tartálytérfogata az FT fronttartállyal kombinálva nagyon könnyen megnövelhető 1000 literrel.

Szükségünk van az ön beleegyezésére

Ezt a tartalmat egy külső szerver biztosítja. Ha aktiválja a tartalmat, akkor személyes adatokat dolgozunk fel, és sütiket állítunk be.

Az UF függesztett szántóföldi permetezőgép bevetés közben

Az AMAZONE növényvédelmi eszközei a modern permetezéstechnika, megbízhatóság, stabilitás és egyszerű kezelés terén a maximumot nyújtják. Az UF-permetezők négy különböző méretű tartállyal érhetők el. Az UF 901 modell 1050 l térfogattal, az UF 1201 pedig 1350 l térfogattal rendelkezik. Nagy tartálytérfogatukkal tűnnek ki az UF 1501 (1720 l) és az UF 1801 (1980 l) modellek is. A nagy szériák így egyetlen készülékben egyesítik a függesztett és a vontatott permetezők előnyeit.

Szükségünk van az ön beleegyezésére

Ezt a tartalmat egy külső szerver biztosítja. Ha aktiválja a tartalmat, akkor személyes adatokat dolgozunk fel, és sütiket állítunk be.

Fronttartályrendszer UF függesztett szántóföldi permetezőgépekhez

A fordulékony traktorokra függesztett permetezőgépek előnyei a vontatott permetezőgépekkel szemben különösen a kisebb és nem szabályos alakú táblákon, valamint oldalirányú lejtőkön mutatkoznak meg, és ezek az előnyök szólnak a fronttartályos kivitel mellett. Ugyanakkor a 3 000 literes önjárók osztályában is érdekes alternatíva lehet egy kényelmes traktor, egy magas felszereltségű függesztett permetezőgép és egy fronttartály kombinációja.

Szükségünk van az ön beleegyezésére

Ezt a tartalmat egy külső szerver biztosítja. Ha aktiválja a tartalmat, akkor személyes adatokat dolgozunk fel, és sütiket állítunk be.

UG vontatott szántóföldi permetezőgép

A 2200 és 3000 l tartálytérfogatú UG vontatott szántóföldi permetezőgépet a robusztus és kezelőbarát építésmódja jellemzi. A 15-től 28 m-ig terjedő munkaszélességű Super-S2 szórókerettel vagy opcionálisan a Super-L1 szórókerettel egy igazán sokoldalú gép.

Szükségünk van az ön beleegyezésére

Ezt a tartalmat egy külső szerver biztosítja. Ha aktiválja a tartalmat, akkor személyes adatokat dolgozunk fel, és sütiket állítunk be.

UX vontatott szántóföldi permetezőgép

A 3200–4200 literes tartálytérfogattal rendelkező UX vontatott permetezők különösen robusztus, kezelőbarát kialakításukkal tűnnek ki. A Super S2 vagy a Super L2 szórókeretekkel 15 és 30 m közötti munkaszélességek valósíthatók meg. Az UX Special a bőséges felszerelési lehetőségeknek köszönhetően a modern növényvédelem legmagasabb követelményeit is teljesíti.

Szükségünk van az ön beleegyezésére

Ezt a tartalmat egy külső szerver biztosítja. Ha aktiválja a tartalmat, akkor személyes adatokat dolgozunk fel, és sütiket állítunk be.

UX 01 Super vontatott szántóföldi permetezőgép

A 4200 l, 5200 l és 6200 l tartálytérfogatú UX Super vontatott permetezők különösen a nagyon kényelmes kezelési elvükkel tűnnek ki. A Super-L2 szórókeret megnyerő jellemzője a 21 és 40 m közötti munkaszélesség és az első osztályú szórókeret-vezetés. Az UX Super vontatott permetező a nagy teljesítőképességű felszereltségi lehetőségeknek köszönhetően a legnagyobb ütőképesség mellett maximális teljesítőképességet biztosít.

Szükségünk van az ön beleegyezésére

Ezt a tartalmat egy külső szerver biztosítja. Ha aktiválja a tartalmat, akkor személyes adatokat dolgozunk fel, és sütiket állítunk be.

UX 11200 vontatott szántóföldi permetezőgép

Az UX 11200 permetezőgép a hatalmas, 11 200 literes tartálytérfogatának köszönhetően óriási területteljesítményre képes. A 24–40 méteres munkaszélességű, valamint 900 liter/perc szívóteljesítményű, háromszoros szivattyúberendezéssel rendelkező Super-L2 szórókerettel felszerelve tökéletesen alkalmas nagy táblaméretű gazdaságokhoz és a különösen nagy permetezési mennyiséget igénylő növénykultúrákhoz.

Szükségünk van az ön beleegyezésére

Ezt a tartalmat egy külső szerver biztosítja. Ha aktiválja a tartalmat, akkor személyes adatokat dolgozunk fel, és sütiket állítunk be.

Pantera 4502 önjáró szántóföldi permetezőgép

Az AMAZONE háromféle futóművel kínálja a 4500 literes tartálytérfogatú Pantera 4503 önjáró permetezőgépet. alap futómű 1,2 m-es szabadmagassággal és 1,8 - 2,4 m közötti nyomtávállítás, Pantera-H speciális futómű kiegészítő magasságállítással és emiatt 1,25 - 1,7 m állítható szabadmagassággal, valamint Pantera-W futómű 2,25 - 3 m teljesen automatikus nyomtávállítással.